onsdag 19 februari 2014

Konst i New Yorks tunnelbana – Prince Street

Foto: Anna Ström Åhlén.

Väntar du på tunnelbanan i New York? Grattis, då har du tillgång till en gigantisk konstutställning. Överallt i hela New Yorks tunnelbanesystem, finns konst av allehanda sorter och utföranden. Det är bara att njuta, alldeles gratis (nåja, till kostnaden av ett Metro-kort).

Foto: Wally Gobetz.


Foto: Anna Ström Åhlén.
Vid Prince Street finns konstutställningen Carrying On från 2004, som särskilt fångade mitt intresse. Längs väggarna stretar inte mindre än 194 olika personer, släpande på allt från barnvagnar (vilket inte är det lättaste i New Yorks tunnelbana) till julgranar.

Här och var har väntande t-baneresenärer "kompletterat" figurerna, med mer eller mindre lyckat resultat ... Hm, konsten gör sig nog bäst på egen hand.


Foto: Gene Han.


Bakom Carrying on står konstnären Janet Zweig i samarbete med Edward Del Rosario. Så här berättar www.nyc.subway.com om projektet:

Waterjet-cut steel, marble, and slate. The frieze at the Prince Street subway station celebrates the significance and individuality of the citizens of New York. ... It depicts 194 silhouetted people ... taken from photographs of New Yorkers in all their variety... arranged as a 1200 foot narrative that contains smaller dramatic narratives within it.... more than two thousand New Yorkers were photographed walking along the street... 194 were selected as the most evocative, varied, and visually readable.... For the installation, some of the existing white subway tiles were removed and replaced with new identical tiles that had been cut out in the shape of the figures ... stainless steel, marble, and slate shapes were placed in those spaces like puzzle pieces, making it appear that the figures are embedded in the walls. The title, "Carrying On", refers to the figures carrying various objects; New Yorkers carrying on with their lives after 9/11, and the "notoriously opinionated and lively" New Yorkers who "really do carry on." 

Source: janetzweig.com

Foto: Anna Ström Åhlén.


Foto: Anna Ström Åhlén.Foto: Gene Han.


Foto: Dan DeLuca.


Foto: Colin Campbell.


Foto: Superk8nyc.


Här kan du läsa mer om New Yorks tunnelbana.

Enjoy!


PS. Gillar du den här bloggen? Jag är finalist i kategorin Bästa USA-blogg, i Travel Blog Awards. Vill du rösta på mig, så skulle jag bli jätteglad! I fredags låg den här bloggen etta, när det gäller hittills inkomna röster. Sista röstningsdag är 23 februari.

Rösta här, genom att kryssa för New York – My Bite of the Big Apple och skriva din e-postadress. Glöm inte att bekräfta röstningen, via din mejl. Det tar bara några sekunder!

Tusen tack!

12 kommentarer:

 1. Trevligt att läsa om denna fantastiska stad! Det finns ju så mycket att göra och se. Jag var i NY första gången för 25 år sedan, då med mitt arbete och vi var där i bara 4 dagar och hann inte se så mycket. Jag blev fascinerad redan då och sa till mig själv att hit vill jag resa tillbaka någon gång. Har inte haft möjlighet tidigare men nu är jag pensionär och har mer tid. Fick en resa av min son i julklapp och nu reser jag o min sambo dit i mitten av maj. Hoppas det brukar vara bra väder då. Jag ville inte bo på ett vanligt hotell utan satt och letade efter något trevligt BandB eller liknande. Hittade ett townhouse i Harlem, av alla ställen, som såg trevligt ut. Ett äldre par som hyr ut 4 rum i sitt hus. När jag senast var i NY varnades vi ordentligt för att ge oss in där själva. Vi satt i en rundtursbuss och såg det sunkiga området men nu skall jag alltså BO där! Men vad jag förstår har det hänt mycket under dessa 25 år så jag hoppas jag inte gjort något dumt. Adressen är 214 West 137th Street, och jag undrar nu om Du har några bra tips på sevärdheter och matställen där i närheten.
  Med vänlig hälsning
  Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för ditt inlägg, Lotta! Det är alltid roligt att möta andra NY-entusiaster. Om du var i NYC för 25 år sedan, kommer du garanterat att se en helt "ny" stad i dag – i positiv bemärkelse. NYC är i dag en av världens säkraste städer, till och med säkrare än Stockholm när det gäller brottsstatistik. Läs gärna min intervju med personalen i Svenska kyrkan i New York (här på bloggen). De berättar en historia som liknar din: om hur folk verkligen blev varnade för vissa områden på 80-talet. Missa för övrigt inte ett besök hos dem. Svenskt kaffe och kanelbullar kanske du inte hinner sakna under en kort resa. Men deras lokaler är verkligen en fristad, när man vill ta en paus från stadens larm. Personalen är också otroligt trevlig.

   Vilken underbar julklapp att få en resa till New York! Att resa i maj blir alldeles perfekt! De flesta anser ju att våren och hösten är de bästa perioderna för NY-resor eftersom somrarna kan bli väldigt heta. Visst är NY alltid NY, även på vintern. Men jag tycker inte man ska missa grönskan i parkerna och möjligheten att vistas ute så mycket som möjligt. Du måste ju självklart besöka en takbar! :) De gånger jag har varit i NYC i maj har visserligen vädret varierat mellan 7 (!) grader och regn och 25 grader och strålande sol ... Men säkert får ni vårkänsla större delen av tiden.

   Jag har själv inte utforskat Harlem så djupt (ännu) men ett givet mål är förstås Red Rooster, Marcus Samuelssons restaurang. Här finns annars färska listor över de bästa restaurangerna i Harlem:

   http://blogs.villagevoice.com/forkintheroad/2013/11/the_10_best_restaurants_in_harlem.php

   http://www.timeout.com/newyork/restaurants/harlem-restaurant-guide

   Här är en allmän guide till Harlem, skriven av Time Out:

   http://www.timeout.com/newyork/manhattan/harlem-manhattan-neighborhood-guide

   Klokt av er att hyra rum i ett mysigt townhouse: Det blir så mycket mer äkta NY-känsla då, än på ett traditionellt hotell.

   Hoppas du kan hitta mer inspiration här på bloggen.

   Jag önskar dig en fantastisk resa!

   Vänliga hälsningar
   Anna

   Radera
 2. Glömde också fråga om var man kan köpa bra fotogrejer. Jag har en Canon 600 D och skulle gärna vilja köpa något nytt objektiv och har fått för mig att det är billigare i USA men frågan är vart ska man gå för att hitta bra o billiga grejer. Och fr a en ärlig säljare, behöver inte vara helt nytt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hit ska du absolut gå för att köpa fotogrejer: http://www.wettdinho.se/blog/2010/07/15/bh-photo-video-varldens-storsta-kameraaffar/ Vi har förresten samma slags kamera! Jag ska använda min mer under nästa NY-resa. Det är oftast lättast att plocka fram mobilen, men bilderna blir så ju så mycket bättre med systemkamera. (Svarar på ditt första meddelande strax.)

   Radera
  2. Har de bara nya grejer där eller begagnade också?

   Radera
  3. De har begagnad utrustning också. Läs mer här, på deras egen sajt:
   http://www.bhphotovideo.com/find/HelpCenter/AboutUs.jsp#BeyondRetail

   Lycka till!

   Radera
  4. Oj oj, jag tittade just, det låter som om det kommer att bli en dyr resa! :-)

   Radera
  5. Ja, frestelserna är stora i staden som har allt! ;)

   Radera
 3. Åh tack Anna och tack för Dina uttömmande svar! Ska fördjupa mig i länkarna i morgon då jag har mer tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att jag kunde hjälpa till! Jag önskar dig en trevlig kväll.

   Radera
 4. Love seeing your photos of New York - I want to go so badly its high on my bucket list ;)

  http://www.farfelue.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hi, Faye! Welcome to my blog and thanks for your kind words. NYC is an addiction; I can never get enough. :) Hope you'll get there soon!

   Radera