torsdag 12 juni 2014

Temperaturen i New York – så räknar du om Fahrenheit till Celsius

Sol i New York. Foto: Anna Ström Åhlén.

På väg till New York i sommar? Då kan du säkert räkna med mycket sol. Somrarna tenderar ju att bli mycket varma i det stora äpplet.

Men har du koll på temperaturerna i Fahrenhet? Det kan vara bra att veta om prognosen 66 grader betyder att du ska plocka fram tjocktröjan eller linnet.

Fahrenheit är den temperaturenhet som används i USA, och den introducerades av den tyske fysikern Daniel Gabriel – just det – Fahrenheit. Året var 1724. På den här temperaturskalan är vattnets fryspunkt 32 grader och kokpunkten är 212.

Formeln för att omräkna Fahrenheit till Celsius är denna: (TF - 32)·5/9 = TC
Vi som inte har svart bälte i matematik (eller helt enkelt är lite bekväma av oss) föredrar dock ett enklare sätt. Varsågod:

Här är en omvandlingstabell för att konvertera Fahrenhet till Celsius (och Celsius till Fahrenheit):Regn i New York. Foto: Samchills.

Nu får vi hoppas på en skön sommar i staden som aldrig sover. Och skulle det regna är det förstås ingen katastrof.

Här är tips på vad man kan göra i New York när det regnar. Paraply behöver du inte heller packa. Det finns att köpa i nästan varje gathörn.

Enjoy!

PS. Behöver du hjälp med att packa för New York? Här finns tips. Är du nyfiken på mer väderinformation, så hittar du medeltemperaturen i New York här.
2 kommentarer:

  1. Tack så mycket Anna för en nyttig lektion i temperaturmätning F eller C samt lite till:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod! Såna där tabeller är väldigt praktiska, särskilt för oss "mattegenier". ;)

      Radera