söndag 21 september 2014

Läckra pommes frites och drinkar på takbaren 230 Fifth
Det är en speciell känsla att sitta på en takbar i New York. Att plötsligt få perspektiv på den här myllrande, galna – och alldeles underbara – staden. Plötsligt är de ständigt tjutande sirenerna mera fjärran, plötsligt kommer lugnet.


Bilarnas ringlande pärlband bildar ett mönster, glittrande stråk i den gigantiska väv som breder ut sig mot horisonten. Någonstans surrar en helikopter och staden blir ett Legoland. En skapelse av en jättes hand.

Med en sådan utsikt, tillbringade jag sista kvällen på en av mina resor till New York. Jag och min kompis satt på takbaren 230 Fifth, som jag tidigare skrivit om här på bloggen.

Det här är en mycket stor takbar och är du tidigt ute behöver du inte boka bord. Var dock beredd på att visa legitimation nere på markplan, innan du tar hissen upp.

Den som vill röka, kan faktiskt göra det här – på en upphöjd terrass. Men som ickerökare stördes vi inte av det, utan njöt av vårt vin medan solen dalade.För första gången beställde jag även in mat på 230 Fifth. Det blev Ceasarsallad, som smakade mycket bra – och som faktiskt innehöll kyckling. Tidigare har jag ju varit med om motsatsen ...

Men trots att portionen var stor kunde vi inte låta bli att titta på de skålar som ideligen bars ut. Korgar med brunt papper och den omisskännliga doften av pommes frites. Snart fanns de på vart och varannat bord.Vi slog till på en beställning – och de smakade gudomligt! Pommes fritesen på 230 Fifth visade sig vara något alldeles extra, ljusår från de varianter som serveras på en viss kedja. (Ingen nämnd och ingen glömd.) Det tog inte många minuter innan skålen var tom.

Så kom den magiska skymningen, när lampa efter lampa tändes i miljarder fönster. Sista kvällen för denna resa, men vilken kväll!

Nu gläder jag mig åt att det snart är dags för en ny New York-resa! Om mindre än två veckor bär det av igen, tillsammans med vännen och resebloggaren Eva Sollén. Eva älskar också New York och bloggar både om favoritstaden och andra resmål på bloggen Peopleinthestreet.se.

Jag ser fram emot många nya New York-äventyr och bloggrapporter från vår gemensamma resa! Du följer väl med?

Enjoy!

PS. Följ gärna New York – My Bite of the Big Apple på Facebook, för ännu mer inspiration och New York-tips.


Samtliga foton och film: Anna Ström Åhlén.

14 kommentarer:

 1. Härligt inlägg som vanligt, Anna!
  Jag tror vi kan lova alla läsare att de kommer att få läsa om många nya spännande ställen i världens bästa stad! Ha en fin kväll.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket, Eva!

   Ja, det kan vi garanterat lova. Vi vill ju inget hellre än att inspirera fler att älska – just det – världens bästa stad. Ha det fint du med.

   Kram!

   Radera
 2. Oh, älskar pommes så det stället blir ett måste på vår resa i november. Alltid bra med sådana tips! Tack Anna!
  /Paulina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad bra, Paulina! Ja, dit måste ni gå. Det sköna är att de har infravärme när det börjar bli kyligt ute. :)

   Radera
 3. Måste varit grymt trevligt på den höjden! Läckra foton förresten! :)

  http://www.nattstad.se/tr%C3%A4ningmedKP/vem-ar-du-15535974

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Ja, där på höjden blir man knappast besviken. :)

   Radera
 4. Fasen att vi inte kom dit denna gång. Vi gick till en annan takbar, men denna verkar snäppet bättre. Får ta den nästa ggn :)
  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, på förra resan hann jag inte med den takbar DU besökte, fast den stod på listan. (Jag stukade ju foten.) Det är det som är så härligt med New York – det finns alltid en anledning att återvända. :)

   Kram

   Radera
 5. Vilket härligt reportage och fina bilder, du kan verkligen fånga atmosfären precis som om jag var där själv :-))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, snälla Annika! Det var roligt att höra. Om du kommer till New York är detta ett måste! :)

   Radera
 6. Ah, blev galet sugen på pommes nu bara för det. Men du, takbar. Är det något som ska testas i april när jag ska över tro? Måste man boka? Har du några favoriter? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du blev sugen, Daniel. :) Självklart ska du på takbar, fattas bara annat! I det här inlägget har jag länkat till takbarsfavoriterna: http://www.newyorkmybite.com/2017/01/the-metropolitan-roof-garden.html Bäst för solnedgång skulle jag säga att Press Lounge på Ink48 är. På 230 Fifth behöver du inte boka, det är så stort. Men det är alltid bäst att kolla i förväg så inte takbarerna är förbokade för något privat event.

   Radera