fredag 16 januari 2015

Så uttalar du New York som en New Yorker


Hur ska man uttala namnet New York? Om du, som jag, är en riktig New York-fantast brukar du säkert säga stadens namn ofta. Men uttalet beror förstås på varifrån du själv kommer.

Vill du uttala New York på amerikansk engelska ska du ta en titt på filmen nedan. Där får du en liten lektion i hur det går till. Själv talade jag en gång genuin brittisk engelska, då jag faktiskt varit engelsklärare. Men efter återkommande resor till det stora äpplet har jag mycket svårt för att låta bli amerikanskan. Den kommer automatiskt! Till och med när jag var i London senast halkade jag in på det amerikanska spåret. Sorry, folks!


Sedan finns det förstås många dialekter även inom USA.
Om du verkligen vill tala som en New Yorker krävs ännu mer övning. Det gäller bland annat att få till det speciella aw-ljudet, tala nasalt och skippa r i slutet av orden.

Här kommer två lektioner med New York-födde dialektcoachen Ivan Borodin! Lyssna och lär. Men allra bäst är förstås att lära sig på plats, i världens bästa stad.

Enjoy!

PS. Är du intresserad av språkfrågor, är du också välkommen till min Falkblick-sida, där jag ger språkråd med humor.


4 kommentarer:

 1. Får inget ljud i datorn! För....de teknik eller kanske beror det på mej, ha, ha!!
  Ska återkomma!

  SvaraRadera
  Svar

  1. Haha, ja, den tekniken! Hoppas det ordnar sig. Intressant lektion, faktiskt! :)

   Radera
 2. Själv lärde jag mig "Sopranos" dialekt från att se alla säsongerna av den populära tv serien. Något som jag fick ångra när jag reste till Kalifornen och folk uppfattade mig som otrevlig. Så nu kör jag en surfer/ Viking dialekt som funkar bra i Ca. Får se i höst om Tony kommer till NY..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar. Kul att höra! Jo, tv-serier brukar ju vara bra källor till språkinlärning men dialekten kan tydligen vara avgörande ... ;) Du får lycka till med vikingdialekten nästa gång i New York! :)

   Radera