söndag 24 maj 2015

Conservatory Garden – en liten bit av paradiset i New York

Söker du en vacker, lugn trädgård i New York? Då ska du bege dig till Conservatory Garden i Central Park. Här möts du av prunkande rabatter, stenlagda gångar och vackra statyer – allt inbäddat i en grönska som nästan tar andan ur dig.

Conservatory Garden består dessutom inte bara av en, utan tre olika trädgårdar: en engelsk, en fransk och en italiensk trädgård. De invigdes 1937 och bakom designen står Gilmore D Clarke.

På flera ställen finns bänkar, där du kan vila dina trötta ben. Slut ögonen och lyssna på fågelsången. Visst hör du också den brusande storstaden – om än något dämpat – men det är bara en del av stämningen.


Här finns inga cyklister eller löpare, bara lugna flanörer. Hundar måste vara kopplade och lyssnar du på musik är det hörlurar som gäller. Det här är nämligen en så kallad Quiet Zone. Då och då traskar några turister förbi eller några skolbarn på utflykt. Men i det stora hela är det mycket lugnt. Inte undra på att denna fridfulla plats lockar många till bröllop.

Varför inte köpa med en kartong jordgubbar, att njuta av medan du vänder ansiktet mot solen? Det gjorde jag. På Upper East Side (intill) finns ett flertal stånd längs gatorna, där du kan proviantera med både frukt och bär. Skulle du behöva besöka ett "rest room" finns ett sådant också, bara några steg från planteringarna. Allt är mycket välhållet och dessutom kostnadsfritt.Conservatory Garden är en liten smakbit av paradiset, mitt i centrala New York. Människor har njutit av denna oas i mer än 75 år. Missa inte ett besök på din nästa resa till New York!

Adressen är 5th Avenue och 105th Street.

Enjoy!

PS. Ännu fler tips om New York finns på bloggens Facebooksida. Välkommen att gilla!Samtliga foton: Anna Ström Åhlén.

2 kommentarer:

 1. Å vad fint! Pratade med en kompis går som varit flera ggr i NY och då blev jag såklart supersugen på att åka, särskilt eftersom de ska börja flyga direkt från Skottland till NY snart... wiihiii
  För en förstagångsbesökare, hur många dagar skulle du rekommendera att man är där? Skulle det räcka med en långhelg?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, det låter ju perfekt med direktflyg från Skottland!

   På den här sidan har jag samlat mina tips till förstagångsbesökare i New York: http://www.newyorkmybite.com/p/forsta-gangen-i-new-york-nyborjarguide.html

   Ett av de första råden i guiden "New York for Dummies – nybörjarguide till New York" är att inte boka för kort resa. Så här skriver jag:

   1. Boka inte för kort resa. Stanna minst fyra, fem nätter – helst en vecka. Det behövs tid för att komma i fas, med tanke på jetlag. Om du har möjlighet: Boka direktflyg. Det är "bara" runt åtta timmars resa. Visst kan man spara en del på mellanlandningar men då går det också åt extra tid.

   Här är hela nybörjarguiden: http://www.newyorkmybite.com/2014/02/new-york-for-dummies-nyborjarguide-till.html

   Numera försöker jag boka alltid minst 10 dagars resa, men förstår att det inte är helt enkelt för alla av flera skäl.

   Lycka till!

   Radera