onsdag 6 april 2016

Bathtub Gin – hemlig bar i Chelsea, New York


En fantastisk speakeasy. Bild lånad av Travel Browsing with Deborah Browser/Bathtub Gin.

Stone Street Coffee Company står det på skylten. Men troligen har du inte gått hit för att ta en kopp kaffe. Inne i denna, till synes vanliga, coffee shop döljer sig nämligen ett typiskt New York-fenomen: en speakeasy!


Hemliga barer har jag berättat om tidigare här på New York-bloggen. De flesta är, epitetet till trots, inte så hemliga längre. Men de utgör ett klart spännande inslag i New Yorks nattliv, där man får leka lite "Fångarna på fortet" innan man väl är inne. Om man nu kommer in, vill säga. Visst har även jag varit med om motsatsen ...

Men åter till kaffebutiken och en speciell vägg, dit man snart riktar uppmärksamheten. Det är nämligen så att den har en utskuren kontur av en dörr som med (högst ojämna) mellanrum glider åt sidan och avslöjar innandömet.

Ja, visst har du redan förstått. Bakom väggen döljer sig Bathtub Gin, en klassisk speakeasy. Den kväll som jag och min kompis hittar hit är det inga som helst problem att komma in. (Men det går att boka bord och även äta middag här.) Vi går rakt igenom butiken och – tada – in genom den hemliga dörren!

Därinne är stämningen på topp och det är nästan fullsatt. Inga lediga bord finns förstås men vi nöjer oss med ståplats och en cocktail i handen.

Just denna kväll bjuds det också på 20-talsjazz, framförd med största inlevelse. Precis så som sig bör på speakeasybar.

Badkaret då – vad har det med saken att göra? Namnet syftar helt enkelt på en metod att tillverka gin under förbudstiden. Som synes på bilden ovan finns också ett riktigt badkar i lokalen, tronande i mitten. Under vårt besök är det dock ockuperat av poserande gäster som tar tidsresan på största allvar (eller inte).

Blev du nyfiken på ett besök? Adressen är 132 9th Ave. Men fixa en plats i badkaret, det får du göra själv ...

Enjoy!

PS. Du gillar väl New York – My Bite of the Big Apple på Facebook? Välkommen dit för ännu mer inspiration och tips om New York. Du hittar mig också på Instagram, med reseinspiration även från andra resmål än New York.


4 kommentarer:

 1. Verkar så spännande med hemliga barer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är det verkligen! Det roliga är att gömställena är så kluriga. Vissa döljer sig bakom en telefonkiosk och andra bakom galgarna i en kemtvätt. Älskar detta koncept! Hoppas du får möjlighet att besöka någon framöver.

   Radera
 2. Riktigt coolt spännande! Finns det någon liknande någonstans i Sverige månne?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att du frågar det! Ja, det lär ha kommit en del i Stockholm och Göteborg:

   http://www.yelp.se/list/speak-easy-barer-i-stockholm-stockholm

   http://thatsup.se/goteborg/bar/stranger-gothenburg/

   Tack för påminnelsen; det är lätt att bli hemmablind. :)

   Radera