söndag 20 november 2016

The Elevated Acre − hemlig park vid East River

Hittar du den halvt dolda rulltrappan i New York? Då kan du nå en hemlig park som få turister vet om. Ta med en kaffe och njut av en "egen" oas, dessutom med utsikt mot Brooklyn Bridge.


Den tillhör en av New Yorks hemligheter. 
I alla fall i en lista på nätet – och givetvis blir jag genast intresserad. Att hitta hemliga ställen ju är bland det bästa jag vet i New York, oavsett om det är parker eller barer.


Instruktionen är att spana åt sidan när man går längs Water Street, åt vattnet till. Vid nummer 55 finns nämligen en rulltrappa. Men den är lätt att missa. Som i vilket kontorskomplex som helst smyger den sig in bland husen ...
 
Vi kom först hit i ösregn, då rulltrappan var stilla: "parken stängd". Men jag var lite busig och smög uppför trappan bredvid ändå. Genast förstod jag: Hit ska man gå när det är sol! Sagt och gjort, vi återvände när stormen Matthew dragit sin kos och himlen välvde sig klarblå över Manhattan. Nu var parken perfekt!

Med en kaffe i handen, var det bara att välja plats med näsan mot solen. Inte en kotte fanns i sikte; parken var bara vår! Nere vid East River brusade bilarnas lämmeltåg och ute på vattnet tuffade NYC Watertaxi. Och där, i fjärran, Brooklyn Bridge.

Jo, den här parken hade allt fått förbli min hemlighet. Men nu vet du!Namnet är Elevated Acre och adressen 55 Water Street.

Enjoy!

PS. Vill du veta mer om Financial District? Läs om detta utmärkta hotell och om den här piren med stolstol vid vattnet.


12 kommentarer:

 1. En riktigt guldställe ser det ut som :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du tycker det! Ja, det var det verkligen. Älskar sådana här typiska New York-"hemligheter". :)

   Radera
 2. Där ser det verkligen "gudagott att vara" !
  Ett litet Eden! Har bara haft blixtbesök i NYC,
  men gillar att se foton från den märkliga staden.

  Ruth i Virginia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket, Ruth och välkommen hit! Ja, det var verkligen ett litet Eden. Roligt att du gillar att se foton från New York; fler kommer!

   Radera
 3. Hade ingen aning om den parken, så tack för tipset! Den kan ju tänkas att det blir nåt mer NY besök i framtiden :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, vad kul att du uppskattade tipset! Ja, hoppas du återvänder till NYC. Det finns ju så oändligt mycket att uppleva där. :)

   Radera
 4. Man ser nästan alltid bara gator-gator-gator fyllda med taxi och andra bilar när det är New York. Ja, och så den stora parken där i mitten då...

  Att det finns dessa andra oaser, det är det så roligt att få se och höra om. Att det inte bara är avgaser. Och det ser inte ens uta att vara mitt i en stad. Hör man trafiken mycket?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att du uppskattade tipset, Emma! Ja, det finns så oändligt många andra sidor av New York med mänger av oaser. Allt från små "community gardens" som invånarna själva sköter till sådana här "hemliga" oaser och andra stora grönområden (utöver Central Park). Dessutom finns det många områden med låga hus, bugande träd och slingrande gator utan trafik.

   Just i den här parken hördes säkert delvis bruset från FDR Drive (som syns på bilden) men det var inget jag tänkte på. :)

   Radera
 5. Otroligt trevligt! Tänk att små undangömda platser ofta är de bästa. Bra att du delar med dig!
  Tack för tummar och tankar! <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, vad roligt att du uppskattade tipset! Ja, NYC kryllar av små hemliga platser, det är en fröjd att gå på upptäcksfärd och sedan njuta av dem. :) Fortsatt lycka till med allt!

   Radera
 6. Verkligen en "pärla"! Tack för tipset! Har varit förr en del i dessa trakter men kanske parken är tämligen ny. Har ofta suttit vid Washington square , men där är dte ju mer liv runt om.
  Och visst vill jag tillbaka till N.Y.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Ditte, kul att du också nu känner till denna pärla och att du gillade tipset. Jo, parken är nog relativt ny, liksom byggnaderna omkring. Washington Square, så mysigt! Ja, NYC längtar man ständigt tillbaka till. Så roligt att vi delar denna kärlek till staden. :)

   Radera