torsdag 23 november 2017

Black Friday i New York
Är du laddad med vassa armbågar och fylld plånbok? I morgon är det ju Black Friday i New York, den stora readagen som även kommit till Sverige. Men varför heter det just Black Friday? 

Oavsett om du tänker kämpa som Monica i Vänner (se filmklipp nedan) eller strunta i alltihop, kan det vara intressant att ta reda på varför readagen heter som den gör.

Black Friday infaller alltid fredagen efter Thanksgiving i USA. Som bekant är detta den största rea- och shoppingdagen i USA. Den markerar samtidigt starten för julhandeln.

New York-nördar som jag
vet av erfarenhet att det amerikanska julpyntandet får stå tillbaka lite i oktober, i motsats till i Sverige. Här kan man ju få se en och annan tomte kika fram redan i oktober. Men i USA följer de olika högtiderna efter varandra: Halloween, Thanksgiving och jul. Julmånaden kallas för övrigt för The Holiday Season men det är en annan historia.
 Visste du att namnet Black Friday kommer från Philadelphia och 60-talet? Uttrycket syftade då på de stora trafik- och folkmassorna som uppstod i samband med readagen. Så småningom spreds uttrycket till hela USA. Det finns också en teori om att namnet syftar på försäljningssiffrorna. Från röda minusposter förvandlas de denna dag till svarta, det vill säga vinst!

Är du i New York på Black Friday, i år, 2017?
Time Out New York har en bra guide till var du kan göra de bästa reafynden i New York.

Själv befinner jag mig just nu i Warszawa och vi får väl se om fredagen blir svart här också.


Enjoy!

6 kommentarer:

 1. Brukar inte bry mig om Black Friday här hemma men hade varit kul att uppleva i New York. Hoppas du har en fantastisk resa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Vi hade en fin resa till Warszawa.

   Ja, i New York kan man sannerligen shoppa loss. :) Det blev dock en del Black Friday-fynd i Warszawa också.

   Radera
 2. Jag var faktiskt i USA under Black Friday förra året. Redan dagarna innan så stannade jag till vid en Walmart och herregud vad de höll på att förbereda inför fredagen. Och då var jag ändå mitt ute i ingenstans.. När det väl blev Black Friday så befann jag mig i Las Vegas men tror inte att jag gick in i en enda affär den dagen. Var bara inte på shoppinghumör då, men hade nog varit lite roligt att se kaoset ändå...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är verkligen stort med Black Friday i USA. Det har ju onekligen sina nackdelar med allt kaos. Men fascinerande är det! I Las Vegas är man väl alltid på shoppinghumör, hehe ... ;)

   Radera
 3. New York under Black Friday? Jomenvisst, det skulle jag kunna leva med :) :) :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, jag med. Morgontidiga skulle vi ju vara också och göra de bästa fynden. :)

   Radera