tisdag 13 februari 2018

Att räkna ner till en New York-resa


New York-resan är bokad och det är dags att börja räkna ner på allvar. Men hur gör du det? Så här gör jag!

Som en riktig New York-nörd kan jag ju inte bara "leva normalt" är en ny resa är bokad. Fast resan kanske ligger flera månader bort så måste jag börja räkna ner.

Varför räkna ner, kanske du undrar? Tiden går väl inte fortare för det. Blir det inte snarare tvärtom, att tiden verkligen segar sig fram om man ideligen räknar dagarna? Nej då.

I min värld består ju en resa av tre steg: tiden före, tiden under och tiden efter. Det är alltså långt ifrån bara själva vistelsen som räknas. Om detta har jag även skrivit på min andra reseblogg, Travel on a Cloud, i inlägget "Efter semestern-deppig? Här är mina tips!".

När flyget väl är bokat laddar jag alltid ner en nedräkningsapp. (Ingen reklam, bara personliga tips.) Här kan man förstås välja hur detaljerat det ska vara. Vill du bara räkna dagar eller till och med minuter och sekunder? Själv har jag valt både och. Om dagarna tycks krypa fram är det ju ändå rätt betryggande att minuter och sekunder hela tiden tickar på.

De här två apparna finns just nu i min mobil: "Countdown!!" och "Big Lite". Den första nedan, Big Lite, är en klassiker som jag använt i många år. Den är enkel och överskådlig, utan synlig reklam fast det är en gratisapp. Självklart lägger jag in en egen bild. Ett litet minus är att det inte går att skriva "Days until" på svenska men man kan inte få allt här i världen.

Modell på bilden nedan är för övrigt maken, promenerandes över Brooklyn Bridge en tidig morgon. Det är förresten tricket, när det gäller att tajma in en promenad utan trängsel. Här är för övrigt elva saker du kanske inte visste om Brooklyn Bridge.

App nummer två heter Coundown!! (ja, med två utropstecken). Här har jag ställt in den exakta tiden för avresan, nämligen flygets avgång. Ett plus med den här appen är som sagt att det verkligen händer saker i realtid. På minusfronten är reklamen som syns överst. Den har jag skurit bort här på bilden. Visst, jag förstår så klart att appen måste finansieras då även denna är kostnadsfri. Men det är kanske lite jobbigt att varje dag se reklam för bröllop, när jag varit gift över tjugo år, haha.Slutsats: Nedräkningsappar är en kul grej för att öka på pirret i magen inför den efterlängtade resan. I alla fall för mig. Men visst går det att göra vettigare saker av sin tid ...

Hur gör du? Brukar du räkna dagarna inför en resa?Foton: Anna Ström Åhlén, utom det översta: Dan Freeman, Unsplash

11 kommentarer:

 1. Ibland så har jag räknat dagarna inför en ny resa, men det var ganska längesen jag gjorde det senast. Tycker dock att det kan vara kul att ha koll på hur länge det är kvar till avresa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du också gillar att ha koll på detta fast det inte alltid är i detalj. Jag får medge att jag inte kör nedräkningsappar inför exakt varje resa. Men just för New York gör jag det av någon anledning. Kanske det som kallas nörderi? ;)

   Radera
 2. Jag måste genast skaffa en nedräkningsapp, kan inte förstå att jag inte redan har en! Jag räknar ner i huvudet i stället, men detta vaer ju roligare. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att du fick inspiration att skaffa en! Likaså att jag gör något som den ultimata resenörden (läs du) ännu inte gjort, hehe. ;)

   Radera
  2. Det ser till och med ut att bli ett litet inlägg där jag länkar tillbaka hit. :-)

   Radera
  3. Men åh så kul! Det måste jag ju absolut läsa. :) Tack för länk!

   Radera
 3. Hej! Jag älskar att resa och jag ska ladda ner denna app. Jag och min mamma ska till underbara NY i hela 10 dagar. Jag har bott 3,5 år i NY men flyttade därifrån för 14 år sedan. Så nu är det min tur att visa allt om NY och jag planerar allt. Lite tråkigt men jag vill ha lite planering ska lämna några dagar tomma. Hur skulle du gjort?
  Jag måste fråga dig det är vissa resturanger jag vill att vi ska prova som middagar. Jag vill gärna boka dessa nu men det är svårt. Dom flesta har saiten Open table men lite varierat hur länge i förväg man kan boka. Jag vill verkligen planera dom flesta restauranger men jag har MEGA ångest över att inte få bord i tid osv. Hur fasen ska vi göra?
  Har du något bra tips på detta?
  Vad är dina bästa takbarer?skulle du rekommendera att åka till Woodbury outlet istället för att shoppa i stan? Tack för en underbar blogg läser allt. kram Linda och mamma Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack för den fina kommentaren! Så roligt att ni har denna resa framför er.

   Jag ber att få återkomma med svaret lite senare i dag, då det tar en stund att sammanställa.

   Vi hörs! Kram

   Radera
  2. Hej igen!

   Jag svarar både här och på sidan om alla hjärtans dag.

   Vad roligt att du också älskar att resa, Linda, och att du blev nyfiken på apparna. Det var alltså två olika appar jag skrev om, den ena lite mer detaljerad än den andra.

   Så underbart att du ska till New York med din mamma, likaså att du själv har bott i staden.

   När det gäller planering, så är väl mitt grundtips att göra en planering för varje stadsdel. Jag brukar själva ta reda på bra restauranger, caféer och eventuella andra saker att se och göra för varje stadsdel. Sedan brukar jag under varje resa utforska en del i taget, i stället för att åka fram och tillbaka (med vissa undantag förstås). Har jag till exempel en dag i West Village, så spanar jag in mina egna tips men låter dagsformen avgöra vad jag är sugen på och vart jag ska gå.

   Faktum är att jag väldigt sällan bokar bord på restauranger! Visst använder jag mig av Open table men ofta går jag även ut ganska tidigt på kvällen då det oftast finns plats ändå. Är det fullbokat kan man ju alltid sitta vid bardisken. Vill du vara väldigt säker på att få bord, så mejla restaurangen i förväg. Det gör jag också ibland. Då kan du även passa på att ange specifika önskemål, meddela om ni firar något etc.

   Tips på takbarer hittar du under etiketten med samma namn i bloggens webbversion. Det finns ju så många bra! Men här är några av mina favoriter: Press Lounge på Ink48 (underbar solnedgång), Upstairs at The Kimberly, The Skylark och så klart 230 Fifth (underbar pommes frites och de lär även ha en fantastisk brunch) och Pod39. Glöm ej att ta med id-kort. Om takbaren ligger på ett hotell, kolla gärna i förväg så att den inte är abonnerad av ett privat sällskap.

   Jag tycker det finns tillräckligt med outletbutiker i NYC. Själv skulle jag inte åka till Woodbury. Varje resa shoppar jag loss rejält vid Union Square, där mina favoritbutiker Burlington Coat Factory och DSW ligger. De finns även på andra håll. Läs mer här: http://www.newyorkmybite.com/2017/05/union-square-i-new-york-dit-jag-alltid_21.html

   Det gläder mig verkligen att bloggen uppskattas så mycket av er. Varmt tack för fina ord.

   Hoppas ni fick lite svar på era frågor och att ni får en underbar resa!

   Kramar tillbaka

   Radera
 4. När vi skulle ut och resa ett helt år hade jag en sån där nedräkningsgrej på bloggen! Men någon app har jag inte provat ... Vet inte om jag skulle vilja ha det iofs. Även om jag ser fram emot resor kan jag bli stressad när det närmar sig på grund av allt man måste hinna innan man åker ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En nedräkningsgrej på bloggen! Se där, nåt som jag inte kände till. :) Kanske en Wordpressgrej? Får kolla in det.

   Håller med, det är ju lite tudelat det där med nedräkningen. I början är det kul att kolla koll men sen när det närmar sig får även jag refeber fast NYC känns som mammas gata. Kanske bra i och för sig, så man skärper sig och verkligen tänker till för att inte missa något! :)

   Radera