New York Sculptures – Fish Farm and LOVE

Samtliga foton: Anna Ström Åhlén.

New York är fullt av skulpturer. Givetvis … Detta är ju staden som har allt!

På dina promenader kan du stöta på allt från konst med många år på nacken, till stora loggor eller säsongsbetonade dekorationer.

De här fiskhuvudena stötte jag på i Brooklyn, när jag ätit hummerLuke’s Lobster. (Du vet, den som smakade alldeles himmelskt och serverades i ”korvbröd”.)

Skylten intill berättar att verket heter Fish Farm och att konstnären är Ben Snead. Mitt i en gräsmatta sticker dessa tropiska fiskar upp sina huvuden. Läs mer här.

En mera känd skulptur är LOVE, som du hittar i Midtown West.

Bakom LOVE står Robert Indiana, som skapade symbolen inom Pop Art år 1966.
Ursprungligen togs den fram för att användas i tryck. Bokstäverna LO och VE, staplade på varandra, dök upp i en serie dikter år 1958. Sedan användes de i en målning 1958, med orden ”Love is God”. Ett julkort 1964 blev fortsättningen och sedan hamnade symbolen på frimärken under 1970-talet.

I dag finns symbolen som skulptur över hela världen, med sitt karakteristiska lutande O. Hippierörelsen på 60-talet älskade den, och på 90-talet blev den skateboardåkarnas symbol i LOVE Park Pennsylvania, där skateboardåkning blivit förbjuden.

I NYC hittar du LOVE-skulpturen vid 1359 Avenue of the Americas. Passa på att besöka den när du promenerar norrut mot Central Park.

Hit söker sig många kärlekspar för att fotograferas vid de gigantiska bokstäverna. Så även svenska Annika som gifte sig i New York i våras.

Läs min intervju med Annika om hennes bröllop i New York och se makens ”räddningsaktion” vid skulpturen …

Enjoy!

PS. Vill du höra hela historien bakom LOVE-ikonen? Lyssna när Robert Indiana själv berättar!

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of