Reseåret 2019 för TravelAnna

Det är dags att summera reseåret 2019. Ett minnesvärt år som innehöll allt från nya upptäckter till kära återbesök och ett fiasko. Plus hela två vinstresor!

Ännu ett reseår är till ända. Många resebloggare väljer att sammanfatta sina reseår och så gör även jag, TravelAnna. Men att räkna upp sina resor kan lätt tolkas som skryt. Jag vill därför säga att det inte alls är min avsikt. Jag är tvärtom oändligt tacksam över att jag har haft (och har) både hälsan och den ekonomiska möjligheten att resa. Det är förstås inte självklart.

Jag räknar inte heller länder. För mig finns aldrig någon strävan att ständigt boka in så många resor och resmål som möjligt. Jag trivs utmärkt även på hemmaplan men kombinerar gärna nya upptäcker med återbesök till gamla favoriter. År 2019 fick jag uppleva allt detta! Dessutom hade jag den stora förmånen att få njuta av hela två vinstresor. Men vi tar det från början!

Spanien, Fuerteventura, i mars

Årets första resa gick till spanska Fuerteventura mitt under den svenska vårvintern. Tala om välbehövligt! Resan var en vinst i ett lotteri under en informationskväll med Spanska Turistbyrån.

Jag och maken valde att bo i Caleta de Fuste, som är en semesterort på Fuerteventura. Här njöt vi av (mestadels) soliga dagar, palmkantade promenader och god mat under en vecka. Jag inser att jag inte bloggat om detta än, så det kommer!

Detta var faktiskt andra gången jag vann en resa till Fuerteventura – lite kuriosa i sammanhanget! Jag kom nämligen med på Mix Megapols tjejplan som styrde kosan hit år 2010. Ganska märkligt egentligen.

New York i juli

Mitt under stekheta juli upplevde jag New York igen. Detta var första gången jag besökte favoritstaden under högsäsong och det var en speciell erfarenhet. Värmen och luftfuktigheten var inte att leka med, tyvärr inte heller flygpriset. Men jag kunde inte låta bli utan bokade det som var möjligt, givet övrig sommarplanering.

Det blev en vecka fylld av upplevelser, i sällskap med @restanten, som ju också är New York-nörd av stora mått. Flera aktiviteter gick i 1920-talets tecken och vi njöt av allt från rooftop jazz till måndagsjazz på kära gamla Arthur’s Tavern. En utflykt till Rockaway Beach blev en av resans höjdpunkter, liksom en tur bland street art i Bushwick.

Denna resa hittade jag också ett nytt favorithotell i New York, nämligen The Leo House med närmast osannolik service.

Spanien och Portugal i juli och augusti

I slutet av sommaren var det dags för en familjeresa, närmare bestämt en roadtrip (eller bilsemester som ju faktiskt är det svenska ordet).

Jag, maken och våra tre söner flög till Bilbao i Baskien, där vi tillbringade ett par dagar innan vi styrde vidare med hyrbil.

Galicien var resans andra mål med vistelse i goda vänners sommarhus. Här fick vi uppleva vacker spansk landsbygd, delikat mat och flera speciella utflykter under eminent guidning av vår generösa värd. Bland annat besökte vi Spaniens nordligaste punkt, se bilden överst!

Pontevedra stod näst på tur, där vi bjöds på spansk folkfest, löjligt billigt vin långt från turiststråken och utflykter till havet.

Så drog vi vidare mot Portugal och jag blev förälskad i en ny plats: Porto! Åh, det var verkligen kärlek vid första ögonkastet. Hus i läckra karamellfärger, slingrande gränder, nygrillad fisk och en imponerande bro över glittrande vatten. Hit kommer jag absolut att återvända, då tiden blev alldeles för kort.

Spanska Zamora blev sista anhalten före hemresan från Bilbao. Där, långt inne bland gränderna, utan en menyrad på engelska, åt jag mitt livs godaste tapas! Fler bloggrapporter om detta kommer.

Grekland i september och oktober

I september kom turen till årets andra vinstresa: till Sivota i Grekland. Detta var resan jag vann i Apollos stora resebloggartävling, såsom Årets lokala expert. För övrigt en fantastisk händelse, där jag dessutom tog hem huvudpriset Årets reseinspiratör 2019. Tala om höjdpunkt under detta resebloggarår!

Till Grekland tog jag med min 18-årige son för en veckas njutning av sol, bad och god mat. Sivota ligger på fastlandet men vi tajmade också in en underbar dag till havs innan århundradets (!) åskväder dök upp.

På en båttur till Paxos och Antipaxos fick vi uppleva det mest turkosa vatten vi någonsin sett. Vi besökte också ljuvliga Parga som gav klar mersmak. Till den här delen av Grekland blir det garanterat återbesök! Det var också väldigt mysigt att resa enbart med ett av barnen, något som inte hör till vanligheterna för oss.

Polen i december

I mitten av december lyfte planet mot Gdansk. Jag och maken hade tänkt oss några avkopplande dagar efter en tuff höst (med bland annat sorg i familjen). Vi skulle gå på julmarknad, promenera bland vackra hus och sitta länge på både restauranger och café. Julklappsshoppingen tänkte vi också klara av, så varsin resväska var bokad för detta ändamål.

Man kan säga att det blev fiasko, milt sagt. Åtminstone för makens del. Han blev nämligen kvar på hotellrummet från dag 1, golvad av trolig influensa och hostan ”from hell”. Undertecknad fick knalla runt ensam i Gdansk, där jag visserligen besökte både julmarknad, vackra hus och shoppingcentrum. Men det var ju inte alls samma sak, när jag nu inte var inställd på en soloresa. Väl hemma igen var det min tur att åka på den förfärliga förkylningen som förmörkade hela julen …

Nåja, detta är sådant som händer. Vi får helt enkelt ta en ”rain check” när det gäller Gdansk. För Polen är ett land vi gärna vill besöka fler gånger.


Reseåret 2019 var i och med detta slut. Och det blev, trots allt, ett riktigt bra och minnesvärt år på de flesta sätt. Nu planerar vi för 2020 men det är en annan historia!

Hur såg ditt reseår ut 2019? Berätta gärna i kommentarerna eller i ett eget blogginlägg.

 

Foton: Anna Ström Åhlén, utom bilderna av mig: Simon Ström.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
22 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ann Nennesson
7 months ago

Wooow vilket rese’år’!!!! Förutom sista resan då😪fruktansvärt trist när d blir så!!! Men woow igen alltså……att du vunnit 2 resor till Fuerteventura!!!!🌟🌟🌟STORT grattis!!!!!

Resfredag
7 months ago

Vilken trist avslutning på ett sådant fantastiskt år! Men gillar din positiva inställning, det kommer möjlighet till revansch. Kram och gott nytt resår!

Emma, Sol som sol?
7 months ago

Jag tycker det är jättebra med den här typen av sammanställning för då ser jag vad jag har missat att läsa om! Tyvärr räcker ju inte alltid tiden till och detta året har inte alltid lusten infunnit sig att sitta och läsa en massa bloggar (svärmor gick bort i början av februari och allt som det medförde under hela året). Fantastiska resor har du hunnit med och det ska bli kul att få läsa mer om dina upplevelser i Spanien. Porto har jag förstått ska vara vackert, det var väldigt populärt att köpa semesterboende där för en massa år sedan.… Read more »

Emma, Sol som sol?
7 months ago
Reply to  TravelAnna

Jag tror att Porto var poppis för kanske en tio år sedan? Jag kan vara helt ute och cyklar nu men jag vet att vi i flera år innan vi flyttade tittade på det där programmet (En plats i solen?) där folk (engelsmän) letade boenden i andra länder. Porto dök upp ofta när Portugal var av intresse. Det är väl dags för ett uppsving igen!

Orsakulla mamma vid 20, specialpedagog

Så fint att läsa, mycket känner jag igen då jag följer dig :). Men alltid kul att få läsa om igen :). Trist dock med er sista resa :(. Tyckte verkligen synd om er när du skrev om den på Instagram till mig :(.

FREEDOMtravel
7 months ago

Fina och spännande resor, men tråkigt med sjukdom i Gdansk och i jul! Men som du säger, det är ju sådant som inträffar. Önskar ett nytt fint år och reseår! Kramar

Lena i Wales
7 months ago

Att skriva om sitt gångna reseår, kan det vara skryt? Jag har helt klart varit borta från Sverige för länge för att förstå det. Jag tycker det är intressant och glädjs med dig för dina resor, även om den sista för året blev lite av en smolk i bägaren, men sådant händer ibland.
Jag har skrivit en årskrönika och det är alltid roligt att titta tillbaka på det gamla året.
Önskar dej ett nytt härligt reseår 2020!

Ditte
6 months ago

Tack Anna för att du delar ditt fina reseår! Instämmer helt i att samla på länder är fjärran från mig också men däremot samlar jag på upplevelser och möten. Eller samlar – Jag uppskattar dem och tar dem till mig. Vill inte skynda fram för att liksom hinna.
Jag tycker det är så roligt att du vunnit två resor och du är så väl värd det. Väldigt roligt att också få följa med- Och jag har gjort det med så stor glädje. Härligt med de vackra bilderna och den finstämda texten.
Önskar dig ett fint reseår i 2020.
Kramar!

Linda Vismer, Resa medvetet

Ja, någon gång måste en ju vara sjuk på resor, vara på topp jämt är ju knappast mänskligt. Kunde varit värre på en bambumatta i amazonas. Härligt år du haft Anna! Mitt kan du läsa om här. https://resamedvetet.se/gott-nytt-resear-2019/

Jossus Travelpics
6 months ago

Visst ska man få visa upp sin glädje över sina resor eller vad det nu kan vara utan att det ska uppfattas som skryt.
Porto verkar vara en stad som jag också skulle falla pladask för. Fin arkitektur, ofta bra väder och sist men inte minst kakel som jag fastnat så för.
Vad trist att din man insjuknade i Gdansk, influensa är aldrig kul men att den ska komma på semestern är ju maximal otur.

Chriss
6 months ago

Så trevligt att läsa om ditt reseår👌 Det är roligt att du åker till så många olika ställen 🌏 Jag skulle vilja besöka Porto men vi får väl se när det blir av. Kul att du gillade Parga med omnejd💙🇬🇷 Finns så mycket mer att se…du får åka dit igen så ska jag berätta vad du inte ska missa då😃 Fiasko vill jag inte kalla sista resan utan en himla otur att din man blev sjuk just då👎 Och det finns ju så mycket värre saker som kan hända 🥺 Nu ser vi framemot våra resor i år😎 första för… Read more »