Emilio’s Ballato – stjärnornas hemlighet i Nolita

Vad har Justin Bieber gemensamt med Rihanna och Andy Warhol? Ja, förutom stjärnstatus är det något mer. En ”hemlighet” som jag nu upplevt själv, med alla sinnen.De upptäckte Emilio’s Ballato, de åt – och de älskade det. Jag och mitt sällskap hittade dit, på grund av en hemlig dörr och plötsligt ändrade planer. En kväll som blev helt annorlunda än vi tänkt, men så otroligt lyckad!

Kristallkronorna. De slitna tapeterna. Det magiska ljuset. Vi behövde bara kliva innanför dörren för att låta oss förföras, vi med.

Personalen tog omedelbart hand om oss på bästa sätt. Och snart satt vi med immande svala glas, delikat bröd och intressanta samtal.

Vi fick höra historien om Emilio Vitalo, den omtänksamme kocken som med ett sjätte sinne vet vad kunderna vill ha – och lagar italiensk mat i toppklass.

Den trånga, smala restaurangen har funnits här länge. Det var John Ballato, som i utkanten av Little Italy startade succén. Allt i en relativt oansenlig lokal, som blev kändisarnas egen hemlighet. En upplevelse som spreds från mun till mun, för de ”invigda”.

Hit kunde David Bowie och Jon Bon Jovi styra stegen, när helst de blev sugna. Sedan intog de – som vi – ångande pasta, med vitlök och tomatsås. Den sistnämnda lagad utan tomatfrön, ”för att undvika bitterhet”. Bara ett exempel på denna gedigna kokkonst!

Men så gick ägaren bort och sorgen var stor. Verksamheten gick sämre och man samlades en dag, för att fundera på uppbrott. Alla stammisar bjöds in och till och med hunden satt med, i sörjande sällskap. Frun drev stället vidare i några år men så krävdes en omstart.

I dag är restaurangen tillbaka, under Emilios hand. Stället har återfått sin själ – och lyckats med bravur!

En rundtur går ganska fort. Längst in ligger det öppna köket och disken. Här finns inget att dölja.

Mera dolt vid första anblick, är ställets ”back room” som är vigt för slutna sällskap. Här skymtade vi under kvällen en och annan gäst i 1700-talsperuk! De visade sig tillhöra ett sällskap som hade nya teman för alla träffar. Självklart i the back room.

En tur in på The Restrooms ger mer historia. Här kan man fastna, bland gamla tidningsklipp som nu fått tjänst som tapet.

Väggarna i själva lokalen vittnar också om den ena nöjda gästen efter den andra. Självklart med handskrivna hälsningar, samt en och annan välkänd signatur.

Vilken kändis är det som alltid beställer dubbla portioner? Och vilket bord är Emilios favoritplats? Det kan man få veta om man intervjuar personalen!

 

Efter den överjordiskt goda måltiden, poserade bloggaren själv tillsammans med intervjuoffren. Nu fattas bara en tavelram, så kanske man kan ”hänga” med stjärnorna (i dubbel bemärkelse).

Emilio’s Ballato ser inte mycket ut för världen, utifrån. En röd markis som lätt leder tankarna till en vanlig pizzeria. Lycka till med att hitta deras webbplats! Det finns ingen. Och du kan inte boka bord.

Men hemligheten därinne, den har jag delat med dig nu …

Enjoy!

Adressen är 55 E Houston St.


Visa större karta

Foton: Anna Ström Åhlén, Anna Evertsson och Anna-Lena Bresell.

 

Travel Blog Awards 2013!Boka enkelt ditt London flyg online.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments