Tio tecken på att du är en New York-nörd

Kan du inte sluta tänka på New York? Letar du alltid, omedvetet, efter filmer, böcker och samtalsämnen om denna stad? Och kan du inte sluta resa tillbaka? Då är risken stor, att du är en New York-nörd.

#1 Orden New York lyser som eldskrift, vilken text du än läser.

Det spelar ingen roll vad som står i en text, om de finns där dras dina ögon dit som av en magnet. Två små ord är det: New York. Men de lyser minst sagt som eldskrift – och ditt hjärta klappar genast lite fortare. New York, the city of your dreams.

Den här nördegenskapen är ganska praktisk, för du kan enkelt samla helt NY (!) information om New York. Ja, ordet ’ny’ med versaler kan ju också bara tolkas på ett sätt.

#2 Du kollar alltid tv-tablån efter filmer som utspelar sig i New York.

Vad är det på tv i kväll? Dina ögon skannar tablån (se punkt 1 ovan), och ofta har du tur. Det finns ju en och annan film som spelats in i det stora äpplet.

Självklart spelar det ingen roll om du har sett filmen förut eller om den verkar dålig. Den utspelar sig ju i New York. Bara det gör det värt allting: usla repliker, fånig handling eller taskiga klipp. För där är ju gathörnet där du själv stod i somras, där är den vita ångan som stiger mellan taxibilarna, där skymtar Chrysler Building och, titta, nu åker de över Manhattan Bridge (som alla ickenördar tror är Brooklyn Bridge)!

#3 När du träffar nya människor hamnar samtalet inom tio minuter på ett självklart ämne: New York.

Du ska mingla med främlingar på en fest eller konversera med en ny bordsgranne. Vad ska ni prata om? Rutinerat och skickligt leder du samtalet in på ditt favoritämne, genom ledande frågor: ”Gillar du att resa?”, ”I så fall, vart då?”.

Om svaret på första frågan är ja, då är du i hamn. Om svaret på andra frågan är New York, då är kvällen räddad. Men ingen fara om svaret blir nej. Då pratar ni bara en lämplig stund om hens övriga intressen innan det är din tur att gå loss om din passion för New York.

#4 På flygplatsen går du automatiskt till säkerhetskontrollen för USA-flyg, oavsett vart du ska resa.

Du har checkat in väskan och travar glatt iväg mot säkerhetskontrollen. Så där, nu är du igenom. Men var finns reskamraterna du skulle möta? Gate-numren stämmer ju inte? Ett sms senare har du svaret: ”Du är på väg till New York, men vi ska till Budapest”. Kan det ha hänt undertecknad? Nej, givetvis inte … Så nördig är jag inte. *Tittar oskyldigt upp i skyn.*

#5 Du himlar med ögonen när folk uttalar Houston Street fel.

Men hallå, det är ju inte från Texas som Houston Street fått sitt namn, denna långa gata på södra Manhattan. Det är William Houston som fått ge namn åt gatan och hans namn uttalas med ”ou” som i ordet ”house”. Det vet väl alla?

#6 Du kastar dig över tidningarnas New York-special, bara för att konstatera att du redan kände till 95 procent av tipsen.

Du får både sms och mejl från välvilliga vänner: ”Det står om New York i dag i kvällstidningarna!” eller ”Det är ett New York-special i lokaltidningen i dag”.

Förhoppningsfullt skannar dina ögon tipsen, bara för att i 95 procent av fallen konstatera: ”Been there, done that”. Men du fick i alla fall se ordet New York lysa i skrift (se punkt 1 ovan)!

#7 Vissa knarkar Hemnet, själv missar du inte ett avsnitt av Million Dollar Listing New York.

Paradvåningar i Stockholm, Göteborg och Malmö i all ära. De kan givetvis inte mäta sig med dito i New York. Medan dina vänner ”knarkar” Hemnet, sitter du klistrad framför Million Dollar Listing New York (som du givetvis hittat via punkt 2 ovan).

Sedan kan du dregla en hel timme över penthousevåningar vid Central Park, ett townhouse i West Village eller ett futuristiskt komplex på Upper East Side. Gärna med en Cosmopolitan i handen, garvandes åt mäklarnas (visserligen regisserade) repliker. Lilla julafton för alla New York-nördar!

#8 När dina kompisar undrar vad dollarkursen ligger på googlar de inte. De frågar dig.

Är det läge för att snabbt boka en resa och shoppa loss? Eller kanske ha lite is i magen och vänta tills dollarkursen sjunker?  Dina kompisar behöver inte gå in på Forex webbplats eller googla själva, för att få reda på dagens dollarkurs. Det är lika enkelt att slänga iväg ett meddelande till dig, deras New York-guru.

#9 På ditt nattduksbord ligger minst en bok med New York-tips, som du redan läst både på längden och tvären.

Är du en sann New York-älskare, har du givetvis en ansenlig mängd lektyr om staden i fråga. I bokhyllan trängs allt från fina fotoböcker till ett batteri av New York-guider. Ett par av dem ligger också alltid på ditt nattduksbord, för att stilla suget och leda in nattens drömmar på en resa.

Obs! För att räknas, ska dessa guider vara lästa på både längden och tvären, fulla med anteckningar och post it-lappar. Att du läst dem förr spelar ingen roll, det är ju förutsättningen för att vara en sann New York-nörd.

#10 När du talar om ”nästa resa” så menar du nästa resa till New York.

Så klart. Det finns så många platser att upptäcka på vår jord. Och det vill du (kanske) också göra. Men det ena behöver väl inte utesluta det andra? När du just har kommit hem från New York och börjar tala om ”nästa resa”, så vet alla. Du menar inte London eller Paris. (Fantastiska städer i all ära, men …)

I undertecknads nördkrets finns till och med en som talar om att ”åka till landet”. Och låt mig säga så här, det ligger inte på vischan.

Någon som känner igen sig? Om inte, gör gärna en egen lista om något där DU är nörd, så länkar jag!

PS. Välkommen att följa New York-bloggen på Facebook också, så missar du inga inlägg. Ännu mer inspiration hittar du på Instagram.

Fler nördar: Sailinglife at S/Y Lady Annila – båtnörd.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

33 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack för din kommentar! Vad roligt att du också känner dig som en NY-nörd. Om du känner dig som en så är du säkert en också! 😉 Det finns nog olika "grader".

Ja, rätt sällskap är viktigt. Fast ibland är sällskapet bara jag själv och det går bra det med!

Klimakteriehäxan
7 years ago

Hej! Tycker nog att jag är en NY-nörd – men i jämförelse med dig är jag det nog inte … härligt att komma dit är det i alla fall. Och så ska man ha "rätt" sällskap!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack för att du läste och kul att du är på väg. En dag så … Nördstatusen kommer smygande! 🙂

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Underbart att höra, Erika! Detsamma gäller mig – alltid. 🙂 Jag svarade förresten tidigare men ser nu att det aldrig blev publicerat.

Aaa
Aaa
7 years ago

Haha, så kan det vara och jag är på god väg om än inte riktigt där ännu!

Erika Hedén
Erika Hedén
7 years ago

Jag håller på att utveckla ett nördbeteende! Jag kom hem i onsdags (efter två härliga veckor där) och har redan abstinens! Jag vill tillbaka! Nu!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Åh, vad kul att höra. Tack så mycket! Ska kolla in ditt inlägg. 🙂

barabrittiskt
7 years ago

Jobbar för fullt på ett nördigt inlägg. 😀 Superrolig idé.

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket, Evy! Misstänkte att igenkänningsfaktorn skulle vara hög … hehe. Det är ju helt enkelt underbart att det finns likasinnade New York-nördar. Det är trots allt bara nördarna som kan förstå den totala nördigheten. 🙂 "Åka till landet" är ju klockrent. Ja, Burlington är en guldgruva för alla åldrar och smaker. Jättekul att din son också gillade att botanisera där. Arthur's Tavern har jag ännu inte varit på; det låter ju som ett nytt måste! Om jag någon gång kommer till Bangkok vet jag också vem jag ska rådfråga! 🙂 Hoppas du får en fantastisk resa till Asien… Read more »

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tusen tack för dina uppskattande ord, Annika! Jag blir så glad. Likaså blir jag glad över att höra att du äntligen har en resa till New York planerad! Ja,jag hoppas att du också blir en New York-nörd.

Annika
7 years ago

Jag kommer säkert att bli en NY nörd när vi varit där i en vecka i början på april nästa år. Vilken härlig blogg du har Anna alltid lika inspirerande och välskriven!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack, vännen! Ja, förstod jag minsann att du skulle känna igen dig i detta. Men numera är du nog Kanadanörd också?!

Haha, nummer 4 är ju vårt eget lilla minne. Du var den sansade av oss där … Och troligen den med bäst lokalsinne! Skrattar gott åt minnet.

Hoppas du kommer iväg till New York nästa år! Tror att staden saknar dig också. 😉

Hoppas veckan blir fin.

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket, vad kul att du gillade inlägget. 🙂 Det var riktigt roligt att skriva också. Kul att vara nörd inom flera saker! Det är du nog inte ensam om. Kanske en nördlista om att vara allmänt nördig, hehe? Det vore jättekul om du skrev en lista, vilken som helst.

Evy Knoph
7 years ago

Haha härligt inlägg..o joo..igenkänningsfaktorn är hög..o tackar för omnämnanden. ..det är jag som "åker till landet"..man sugs ju helt enkelt tillbaks gång på gång…för att upptäcka nya favoriter och återupptäcka gamla.. sedan sommaren 2013 har jag räknat in 8 x boende på Hotel Pennsylvania..blir ingen höstresa i år..o abstinensen just nu är svår. .satsar på mitt New York i Asien i november, 6e gången Bangkok sen 2009.komme följa dig slaviskt på Instagram när du snart drar..ha det suveränt! Har ju även konstaterat att vi båda oxå relativt snabbt dras åt Burlington på våra resor..ett ställe som även min son gillade… Read more »

Eva - People in the Street

Hahaha, japp! Jag känner igen mig i allt! Jag erkänner, jag är också en New York-nörd!
Och 4:an, haha, jag förstod direkt var du var på väg när du sa att du var igenom men jag inte såg dig 😉 Fniss …
Det finns inte en dag utan att jag säger att jag vill åka till New York. Vi har valt andra ställen ett tag och våra resor till Kanada har fått gå före ett tag nu. Men kanske nästa år!
Ha en härlig söndag!

Lanclin-Linnea
7 years ago

Roligt skrivet Anna 🙂 Funderar på vad jag skulle kunna skriva för nördlista, djurparker eller museer kanske? Det är nästan lite pinigt så det blir nog ingen lista på Lanclin, ha ha! 🙂

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket, Ditte! Jag blir så otroligt glad för dina fina ord! Härligt med någon som verkligen förstår den där kärleken till staden.

Visst är det dock så att allt har sin tid. Så spännande med Pekingnörderiet. Kina är obekant för mig men jag blir förstås nyfiken på det som lockade dig där.

Ja, vem vet vad som står härnäst på nördlistan?

Önskar dig en fin helg!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket, Maria! Kul att du tyckte det.

Ja, nog är du en Teneriffaexpert! 🙂 Men visst, jag förstår att det är lättare att nörda ner sig totalt i sådant som finns "överallt", som New York-relaterade saker.

Önskar dig en fin helg!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket, Ämma! Det var roligt att höra. Det var rätt kul att skriva inlägget också. 😉 Jag ser fram emot något liknande hos dig!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket, vad kul att du tyckte det! 🙂 Ha en underbar helg.

Ämma
7 years ago

Haha, älskar inlägget! Kännre inte igen mig eftersom New York aldrig legat i min värld, men det kanske kommer ett liknande snart på annat tema! 🙂

Christine - 29°
7 years ago

Ha, ha! Så underbart inlägg. 🙂

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tusen tack, vad kul att du gillade min nördbeskrivning, Haha, ja, det är jag i ett nötskal. 😀 Enbart denna kommentar kom fram och den gjorde mig jätteglad!

Marias Memoarer
7 years ago

Roliga punkter! 🙂 Det närmaste jag kan komma nördstatus vad gäller resemål vore väl kanske Teneriffa då som jag nästan känner mig som en expert på efter tiden där. Men förutsättningarna att nörda ner sig totalt i det är kanske inte riktigt desamma som med NY som är närapå hypat i tv, film m.m. 🙂

Ditte
7 years ago

Hur härligt som helst!Tack för detta.Jag läser och ler…
Och jag har varit en N.Y. nörd en gång i världen. Men jag njuter till fullo av alla dina härliga inläg från N.Y. och andra också för den delen.
Efter N.Y. blev jag Pekingnörd som satt i en så där fem år och just nu vet jag inte vad jag är.
Kanske har jag "nörduppehåll".

Ama de casa
7 years ago

Ooops? Hade jag iväg min kommentar där tro? Den var i såna fall inte färdigskriven… 😉

HAHA! Så definierar man DEFINITIVT en New York-nörd 😀

Underbart skrivet 🙂

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Men åh, så roligt att höra av dig och att resan ska bli av snart! Grattis igen, boken var du verkligen värd. Hoppas du får en fantastisk resa och återkom gärna med rapport!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Kul att det stämmer med ordet "resa"! Jag misstänkte nog det. 😉 Många älskar New York men jag tillhör nog nördarnas nördar.

Anna D.
Anna D.
7 years ago

Angående bok på nattduksbordet. ..för 1 år sedan vann jag en fantastisk fin bok "Mitt NewYork" av Mia Gahne..om 2 veckor åker jag dit och "kollar" ett antal tips från boken. TACK för denna fina vinst!!

4000mil
7 years ago

Nä, bara att erkänna, så mycket New York-nörd är jag inte.
Men det mesta ovan kan förmodligen bytas ut mot "resa" i stället, så stämmer det på pricken!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket, vad roligt att du tyckte det. Det var kul att skriva också. 🙂

Helena
7 years ago

Vilket härligt inlägg!

Marias Memoarer
4 years ago

Jätterolig lista, jag känner igen #2an, fast det är program och dokumentärer om Australien som jag ofta söker när jag zappar på min tv eller söker något nytt att se på någon streamingtjänst 😀 Undrar om jag fortfarande är tillräckligt insnöad på Australien för att kunna göra en liknande Aussie-lista 🙂