Happy Thanksgiving New York 2016!


Ur Macy’s Thanksgiving Day Parade 2014. Photo: gigi_nyc.

Happy Thanksgiving, New York! I dag firas Thanksgiving i
USA
– och självklart även i New York. Här får du veta mer om traditionen och hur du firar på plats. Vi tar också en titt på Black Friday, den stora readagen.

Thanksgiving är en stor familjehögtid, i USA då man samlas för den kända Thanksgivingmiddagen. På bordet tronar en kalkon, som ska tillagas efter konstens alla regler med olika tillbehör (läs mer nedan).

Traditionen att fira Thanksgiving går tillbaka till 1600-talet. Då hade nybyggarna hårda tider med att odla jorden i det nya landet de utvandrat till. Men de fick hjälp av indianerna, som bland annat visade dem pumpor, tranbär och nya grödor som majs. När skörden ett år föll riktigt väl ut, bestämde man sig för att tacka indianerna med en stor tacksägelsefest. Sedan dess har man fortsatt att visa sin tacksamhet varje år.

Vintage Thanksgiving Postcard. Foto: Dave.

När förenta staterna blev självständiga kom Thanksgiving att bli en nationell högtid. Den infaller alltid den fjärde torsdagen i november i USA. Då samlas man med nära och kära, för att avjnuta den klassiska maten där kalkon, tranbär, pumpa och majs är givna ingredienser.

Om du själv vill laga en Thanksgiving Dinner, finns det otaliga recept på nätet. Varje familj har förstås sin egen tradition, men här är en klassisk samling med recept för Thanksgiving.

Foto: Carlos Johnson.


Foto: Sharon Mollerus.

Vad händer då i dag i New York? Time Out har gjort en förträfflig Thanksgiving-guide för New York. Här hittar du allt från information om Macy’s årliga Thanksgiving Day Parade till de bästa restaurangerna för Thanksgivingmiddag i New York och tips på den godaste pajen.

Dessutom hittar du en guide till morgondagens Black Friday. Det är nämligen årets största rea, då du riktigt kan shoppa loss i New York! Häng på låset, för det börjar redan vid midnatt.

Den som inte är på plats får njuta av Thanksgiving på film. Vem minns inte de dråpliga händelserna från Friends-gänget? Nedan får du en nostalgisk tillbakablick. Du får också följa med på Macy’s parad från förra årets Thanksgiving. Nästan som att vara med. Men bara nästan …

Enjoy!

PS. Visste du förresten att jag också driver en språkblogg? Där ger jag språkråd med humor och just nu handlar det förstås om varför det heter Black Friday.


0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack, Maria! Vad kul med Thanksgivingfirande i Sverige. Roligt att lära känna andra seder.

Jag ska kika in hos dig, tack för tipset.

Ha en fin helg, du med!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket, Ditte! Ja, de här detaljerna är nog inte så kända för alla svenskar. Vad roligt att du har firat Thanksgiving i New York och att du dessutom bodde så nära Macy's. Gissa om jag också är sugen på återbesök och ändå har jag precis varit där. 🙂

Kram tillbaka!

Maria at Inredningsvis

Härliga foton 🙂 min Amerikanske vän firade TG här i Sverige häromdan med hemlagad kalkon

Idag har jag en mysig julklappsbutik på bloggen!

Ha en fin helg:)

LOVE Maria

Ditte
7 years ago

Vilken bra samanfattning av detta med Thank´s giving.
Just Mays känne rjag väl till, bodde ju bara 10 minuters promenad därifrån och vid ett par tillfällen har jag firat högtiden i N.Y. och en gång hos svenska vönner som då bodde i Washington.
Och visst är jag sugen på ett nyttt besök i denna häftiga stad.
Kram!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Roligt att jag kunde bidra med lite sammanhang. Thanksgiving känns inte helt bekant för mig heller, men intressant är det att lära sig mer.

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Hej Lina! Det är en intressant och viktig fråga du tar upp. Men jag växlar inte så pass ofta att jag vågar ge mig på att ge råd här. Den trend jag sett hittills är att dollarkursen blivit sämre för oss svenskar sedan 2013 och det markant. Minns att växlingskursen hos Forex våren 2013 låg på cirka 7 kronor för att i dag nästan ligga på 10. Det är förstås en enorm skillnad! Just nu är det som bekant många osäkerheter som råder i världen som effekter av Brexit, USA:s ekonomiska politik och presidentskiftet. Jag törs inte ge några råd… Read more »

Lina
Lina
7 years ago

Hej!
Jag vill fråga om ett råd. Det verkar som om du resarr till New York lite nu och då (- underbart! 🙂 ) och undrar vad du tänker om dollarn. Är det klokt att köpa på sig dollar om man relativt snart ska resa till USA eller borde man vänta lite? Aldrig lätt att förutse men du kanske har följt kursen och kan se lite trender?

Linda, 155cm.se
7 years ago

Kul att få lite sammanhang på denna högtid jag ännu inte helt förstår mig på.