Så lär du dig tala med New York-accent


Hur ska man uttala namnet New York? Om du, som jag, är en riktig New York-fantast brukar du säkert säga stadens namn ofta. Men uttalet beror förstås på varifrån du själv kommer.

Vill du uttala New York på amerikansk engelska? Då ska du ta en titt på filmen nedan. Där får du en liten lektion i hur det går till.

Själv talade jag en gång genuin brittisk engelska, då jag faktiskt har varit engelsklärare. Men efter återkommande resor till det stora äpplet har jag mycket svårt för att låta bli amerikanskan. Den kommer automatiskt! Till och med när jag var i London senast halkade jag in på det amerikanska spåret. Sorry, not sorry!

Sedan finns det förstås många dialekter även inom USA. Om du verkligen vill tala som en New Yorker krävs ännu mer övning. Det gäller bland annat att få till det speciella aw-ljudet, tala nasalt och skippa r i slutet av orden.

Här kommer två lektioner med New York-födde dialektcoachen Ivan Borodin! Lyssna och lär. Men allra bäst är förstås att lära sig på plats, i världens bästa stad.

Enjoy!

PS. Är du intresserad av språkråd med humor? Då är du också välkommen till min Falkblick-sajt.

Foton: Anna Ström Åhlén och Anders Ström.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Veiken
6 years ago

Kul… Det gäller att komma ihåg det vid ett skarpt läge!!

Christine - 29°
6 years ago

Tack för lektionen. 🙂