Varför heter det Frihetsgudinnan? Fem frågor om New York du (kanske) inte visste svaret på!

Statue of Liberty
Statue of Liberty eller Frihetsgudinnan. Foto: Monika Simpkins. ibertys.

Att veta allt om New York är förstås omöjligt. Speciellt som denna stad har en förmåga att alltid förändras. Men här är fem frågor som du (kanske) inte visste svaret på …

#1 Varför heter det Frihetsgudinnan och inte Frihetsstatyn?

Hon har fått vara med om mycket, damen vid inloppet till New York, åtminstone i filmens värld. Mer än en gång har den kända armen stuckit upp ur sanddynor eller snö, efter den ultimata katastrofen. Men i verkligheten står hon ju där fortfarande, som en ikon för både staden och friheten i väst. Just Frihetsgudinnan var för övrigt det första emigranterna från Sverige såg, efter sin hårda resa över Atlanten.

Men varför kallar vi svenskar henne för gudinna? Den amerikanska benämningen är ju staty. Faktum är att man faktiskt kan säga Frihetsstatyn på svenska också. Men namnet gudinna kommer sig av att statyn föreställer en kvinna som anspelar på gudinnan Libertas i romersk mytologi.

Statue of Liberty
Foto: Karri Ojanen.

#2 Hur fick New York sitt namn?

New York hette först New Amsterdam, det vet den som kan sin historia. Holländarna köpte för övrigt Manhattan av de ursprungliga invånarna rätt billigt. Priset var tygstycken, glaspärlor och brännvin, sammanlagt till ett värde av cirka 24 dollar.

År 1664 fick Jakob II av England, också kallad Hertigen av York, staden i 18-årspresent av sin far. Då ändrade han också namnet till – New York.

Manhattan på 1600-talet, sett från Governors Island. Målning lånad från denna sida.

#3 Har New York någonsin varit huvudstad i USA?

Svar: Ja! Under ett enda år var New York huvudstad, mellan 1789 och 1790.

#3 Vad kostar en 1:a i New York per månad i genomsnitt?

En 1 BR apartment, det vill säga en lägenhet med ett rum och kök kostar i genomsnitt 3 400 dollar i månaden. (För aktuell dollarkurs, se New York-bloggens startsida i desktopversionen.)

Det är, tvärtemot vad man kan tro, inte svårt att få tag ett hyreskontrakt i New York City. Däremot krävs en hel del för att kunna bo här. Förutom att kunna betala hög hyra, måste man som hyresgäst inkomma med luntor av pappersexercis, där ens soliditet och referenser ska intygas.

Entré till bostäder av det mer exklusiva slaget i New York. Foto: Anna Ström Åhlén.

#5 Var kan man hitta semlor i New York?

Till slut en aktuell fråga, Fettisdagen till ära. Om man blir otroligt sugen på en gräddig bulle med mandelmassa i New York, vart vänder man sig då?

Den svenska kaffekedjan FIKA i New York är ett givet ställe för den som är sugen på semla. Här finns förstås också kanelbullar och andra (för New York-borna) exotiska delikatesser. Du kan också gå till Aquavit eller Svenska kyrkan.

Semla
Foto: Patrik Nygren.

Vill du ha veta fler intressanta saker om New York? Här kan du läsa tidigare inlägg med kuriosa och fakta: Fem saker du (kanske) inte visste om New York.

Enjoy!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
8 years ago

Kul att du fick veta lite nytt! Jag förstår att det inte var lätt att svara på dessa frågor. Lär mig själv hela tiden … 🙂

Helena
8 years ago

Hade faktiskt inte ett enda rätt på de frågorna.. 🙂

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Alltså sämsta för de som sålde …

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack, Maria. Ja, helt otroligt. Måste vara historiens sämsta affär och tyvärr bara starten på utnyttjandet av the Native Americans.

Maria
8 years ago

Fakta nr. #2 var speciellt intressant, att de fick staden för en sån liten "peng"…!