Guide till street art i New York

Att bara strosa runt på gatorna, det är bland det bästa att göra i New York. När du går där och tar in atmosfären kommer du också att märka en annan sak: Staden är som en gigantisk konstutställning. I dag tar vi en titt på gatukonsten i New York!

På en fasad i Alphabet City ler en mamma mot sin bebis, fylld och omgiven av sprakande färger. I en annan stadsdel brinner eldar på väggarna, i ett öde landskap med trasiga hus. Och någonstans på Lower East Side hedras minnet av en man som gick bort 1997.

Gatukonst kan ta sig många uttryck, från propaganda till rent konstnärligt syfte. Den kan också bara finnas där för att väcka gemenskap och göra staden till ett trivsamt rum.

Det var på 1980-talet som så kallad street art började ta fart, med utgångspunkt i graffitin. Sedan dess har många gjort sig ett namn med kända signaturer eller också valt att verka i det fördolda. Mest känd bland ”doldisarna” är nog den numera legendariske Banksy, vars identitet än i dag omtvistas.

Vill du själv beundra street art i New York? Då ska du framför allt titta runt downtown, i Alphabet City, East Village eller på Lower East Side. Sök också i Harlem och Bronx och österut i Queens. Många fynd finns även i Brooklyn, framför allt i Williamsburg och Bushwick. (Du har väl inte missat min kvällspromenad i Bushwick?). En mer utförlig guide till gatukonst i New York finns hos Huffington Post.

Här kommer en liten bildbomb med street art från mina egna New York-promenader. Platserna har jag inte dokumenterat, så konsten kan finnas kvar eller vara borta i detta nu. Man vet aldrig med New York – och det är bland annat det jag älskar med denna stad.

Enjoy!

Har du också fotograferat street art i New York? Länka gärna eller visa dina bilder på New York-bloggens Facebook-sida!

Samtliga foton: Anna Ström Åhlén.

14
Leave a Reply

avatar
14 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
VeikenFantasy DiningMarinaFrida SvenssonAnna Ström Åhlén Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Veiken
Guest

En härlig promenad med synergieffekter. Gratis och bättre kondition.Bättre kan det ju inte bli!

Fantasy Dining
Guest

Älskar street art men har aldrig fotat eller tänkt på att det finnS i New York.

Marina
Guest

Visst är det häftigt! Och vilka fantastiska fotomotiv det är! Den här konstarten började komma mer och mer även i Singapore innan vi flyttade därifrån.

Frida Svensson
Guest

dör så sjukt ambitiös din blogg är! älskar att den är nischad på just new york!

Anna Ström Åhlén
Guest

Visst är det så! 🙂 Så perfekt att kunna kombinera flera favoritsysselsättningar. En av massa fördelar med New York.

Anna Ström Åhlén
Guest

Åh, då har du verkligen något att se fram emot vid nästa besök i New York! Härligt att vi har så många gemensamma intressen. 🙂

Anna Ström Åhlén
Guest

Åh, tack så mycket för dina uppskattande ord! De betyder mycket.

Ditte
Guest

Kul med mer info om just streetart i N.Y. Men jag vet att redan i slutet av 70- talet när jag bodde i stan fanns det "streetart", men kansk ekallades det inte så. Även en del tunnelbanevagnar var målade och särskilt ätnkte jag på detta i Harlem. Det var bog där och i the Bronx jag såg mest av just "streetart".
Minns ju mitt år i stan så väl och strapatsrikt var det och väldigt roligt. Blev ju många besök därefter men nu är dt länge sen. Vill resa tillbaka för att se, upptäcka nytt, uppleva och minnas.
Stor kram!

Christine - 29°
Guest

Bra läckert alltså! Så tack för en underbar bildbomb. 🙂

Anna Ström Åhlén
Guest

Ja, så otroligt häftigt! Kul att den började komma till Singapore. Jag ser fram emot att se den där när jag kommer dit en dag! 🙂

Anna Ström Åhlén
Guest

Tack så mycket, Christine! Härligt att du också gillar detta. 🙂

Anna Ström Åhlén
Guest

Tack för att du delar med dig av dina minnen från året i New York! Som du vet önskar jag att jag också kunnat uppleva dåtidens stad som var så annorlunda mot i dag. Kan tänka mig att det var mer graffiti på den tiden innan det utvecklades till mer konstnärliga målningar. Men graffiti finns ju kvar än i dag också förstås.

Hoppas du kan komma tillbaka och både återuppleva gamla minnen och få nya!

Stor kram tillbaka!

Anonym
Guest
Anonym

Hej!
Jag ska åka till NY för allra första gången med några tjejkompisar nästa år och vi funderar på boende. Vet att du rekommenderat att bo i Jersey City så vi är inne på det spåret. Min fråga är om du vet vilken tunnelbanestation på Jersey-sidan vi ska försöka hitta boende nära? Vi kommer åka in till Manhattan varje dag och skulle vilja bo så nära en bra tunnelbanestation som möjligt 🙂

Tusen tack på förhand!!

Anna Ström Åhlén
Guest

Hej! Vad roligt att du ska till New York och dessutom med tjejkompisar. 🙂 Jag har bott vid två tunnelbanestationer i Jersey City: 1. Exchange Place 2. Groove Street Från den förstnämnda stationen tar det bara 4 minuter med The Path (tunnelbanan på Jerseysidan) men denna linje går inte jättesent på natten och väl på Manhattan får ni gå/byta till Manhattans tunnelbanesystem. Inga problem så klart men det kan ju vara skönt att åka längre direkt ibland. Från Groove Street tar det några minuter till men då har ni å andra sidan flera destinationer att välja mellan: Ni kan komma… Read more »