New York Brownstones

Brownstone, Brooklyn. Foto: aylamillerntor.

Du har sett dem på dina promenader genom New York eller i otaliga tv-filmer: New Yorks brownstones.

Brownstonehus är byggda av sandsten i en rödbrun färg och är typiska för den amerikanska västkusten. De hade sin storhetstid under 1800-talet, då många så kallade townhouses byggdes i detta material. Du hittar husen bland annat i Chelsea, i Brooklyn och på Upper West Side.

Ett townhouse är i sin tur ett hus som ingår i en rad av byggnader, med fönster åt baksidan och framsidan, men inte åt sidorna. Ofta har det tre eller fyra våningar.

Upper West Side, New York City. Foto: James Willamor.


Som smala sagoslott reser sig husen längs trädkantade gator och minner om tider som flytt. Vilka livshistorier har utspelat sig här? Låt fantasin spela.

När du låter handen nudda de mest dekorativa smidesstaketen eller de mest utsirade portarna – betänk att detta inte var bostäder för vem som helst. Nej, i de största påkostade husen bodde verkligt rika människor med stora staber av tjänstefolk.

Även i dag är det förstås mycket attraktivt med brownstones. Men att rusta upp ett förfallet sådant, kan vara ett enormt projekt.

Upper West Side, New York City. Foto: James Willamor.

Nyfiken på hur det kan gå till att renovera ett brownstonehus? Följ med till Prospect Heights i Brooklyn och se ett sådant hus återfå sin forna glans. Serien heter This Old House och projektet är från 2009.

I nio avsnitt får vi följa husets väg från förfallen hyresfastighet med nio (!) lägenheter till en både vacker och praktisk bostad för en barnfamilj.

Under resans gång får vi ta del av allt från renoveringstips till ett besök i ett museihus, där tiden stått still sedan 1850-talet. Hela jobbet tog sex månader*.

Vad renoveringen kostade? Det förtäljer inte historien. Men låt oss gissa att det har sin förklaring, att översta våningen och ”the garden apartment” är vikta för uthyrning.

Enjoy!

*Avsnittet nedan är det sista i projektet med renovering av ett brownstonehus i Brooklyn. Vill du se alla nio avsnitten, börja titta här på del 1. Hela serien finns på Youtube.


2
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
TrillingnötenAnna Ström Åhlén Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Trillingnöten
Guest

Brownstones är så vackra. Jag förstår att många drömmer om att få bo i ett 🙂 Ps. Jag vet inte om du har instagram, men jag hittade en fantastisk grej att följa: humansofny. De har också en hemsida: humansofny.com Tänkt på dig så snart jag såg det 🙂

Anna Ström Åhlén
Guest

Jag har inte Instagram men tack för att du tänkte på mig. 🙂 Jag följer dock Humans of New York på Facebook och där ligger samma inlägg som på deras sajt. Håller med: De är fantastiska!