The Metropolitan Roof Garden

New York från en takterrass – det får vi aldrig nog av! I alla fall inte jag. Följ med till en med extra grönskande vyer: The Roof Garden på Metropolitan Museum of Art.

Trots många New York-besök dröjde det till sommaren 2015 innan jag åkte upp här. Du som följt bloggen en tid vet att jag älskar hemliga platser i marknivå men också att jag gärna tar mig upp i det blå.

The Metropolitan Roof Garden

En het sommardag kom jag äntligen upp på The Metropolitan Roof Garden. Som namnet antyder ligger den just på The Metropolitan Museum of Art, ett av New Yorks (och världens) mest kända museer. Ända sedan 1880 har det tronat här på Fifth Avenue, med makalösa vyer över Central Park.

The Metropolitan Museum har ”pay what you want”-policy.* Det betyder att du faktiskt kan komma undan med så lite som en enda dollar. Men det skulle jag inte rekommendera. Deras ”suggested price” är 25 dollar för en vuxen, 17 för pensionärer och barn under 12 år går in gratis i vuxens sällskap. Men har du bara tänkt besöka takterrassen kan priset kännas lite högt.

Vid mitt eget besök fick det bli ett mellanting. Då åkte vi nämligen direkt upp på taket, förutom en snabbtitt i ett par salar på vägen ut. Annars finns här enormt mycket att se, med konst sedan 5 000 år (!) från alla världens hörn. Museets arkitektur är dessutom en sevärdhet i sig.

Du som betalar fullt pris för biljetten får också samma dag (!) tillträde till fler museer på den: The Met Breuer och The Met Cloisters. Det sistnämnda är en unik sevärdhet på norra Manhattan som dock kräver mer än en snabbtitt. Själv är jag egentligen ingen museimänniska (läs: visserligen intresserad men blir lätt rastlös då det finns så oändligt mycket att se). Mitt personliga tips är att ett museibesök per dag räcker!

Strålande utsikt över Central Park

Ute på takterrassen hade vi turen att vara ganska ensamma, utöver några spridda besökare. Nog känns det i New York-hjärtat när 50 nyanser av grönt bländar ögonen med skyskrapor i fonden. För den törstige eller hungrige står The Roof Garden Bar till tjänst.

Se upp för att göra bort dig …

En liten varning utfärdas dock! Gör inte som jag … Ser du de lösa plattorna på bilden ovan? Dessa klev jag över, i tron att det var reparationer på gång. Aj, aj! Snabbt var en museivakt på plats och informerade undertecknad om att hon just klivit mitt i ett konstverk …

På vägen tillbaka fick vi som sagt en sneak peek på vad museet i övrigt hade att erbjuda. Imponerande är bara förnamnet!

Ett måste om du har ont om tid i New York

Har du bara några timmar i New York, åk upp på den här terrassen. Betydligt billigare än Empire State Building, mindre folk och inga köer, med en utsikt ”to die for”!

Enjoy!

PS. Intresserad av fler takterrasser med utsikt i New York? Missa inte 230 Fifth, Pod 39 Rooftop, St Cloud, Upstairs at the Kimberly och Press Lounge på Ink48!

*) Uppdatering: Denna policy är tyvärr borttagen sedan 2018.

Samtliga foton: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Eva - People in the Street

Ajdå, det var ju tokigt att du klev på konstverket … hehe. Men då måste det ha varit ett konstigt verk!
Tänk, jag har planerat in ett besök till den terrassen inför alla mina besök till New York, men fortfarande inte tagit mig dit. Det ser superfint ut.
Ha det bäst
Kram

Fantasy Dining
7 years ago

Jag älskar takterrasser men av någon konstig anledning har jag inte besökt så många i New York. Jag har ju mest besökt staden under vintertid så det kan ju förklara saken.

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Stort tack, Ditte! Det är så roligt att läsa dina uppskattande ord. De betyder så mycket! Hoppas du får komma upp på denna terrass. Tror du skulle trivas där, i dina gamla "hoods". 🙂

Kramar!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Vad roligt! Du kommer absolut att bli nöjd. 🙂

Marina
7 years ago

Listat för ett eventuellt framtida besök i New York!

Ditte
7 years ago

Vad härligt! Tack för detta! Met museum har jag besökt många gånger med aldrig varit uppe på taket. Måtte helt ha missat detta eller också fanns inte terrassen när jag var här. Nu vet jag om den så kommer jag tillbaka så blir det självklart ett besök här.
Är så glad för alla dina tips och ser framför mig ha dun blogg som en guidebik i stan.
Kram!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Ja, ja, ja! Mycket bra plan, Daniel! Jag tror faktiskt att april är den bästa månaden just för att beskåda denna utsikt. I alla fall om man är svag för hav av blommande träd. 😉

Daniel Rydén
7 years ago

Men, helt missat! Det här blir det absolut i april och ett förhoppningsvis grönskande Central Park!