Nybörjarguide till New York – New York for Dummies

Ska du resa till New York för första gången? Kanske är det till och med första resan till USA? Här är 20 tips till dig som förstagångsresenär till New York, för att du ska få ut så mycket som möjligt av din resa.

1. Boka inte för kort resa. Stanna minst fyra, fem nätter – helst en vecka. Det behövs tid för att komma i fas, med tanke på jetlag. Om du har möjlighet: Boka direktflyg. Det är ”bara” runt åtta timmars resa. Visst kan man spara en del på mellanlandningar men då går det också åt extra tid.

2. Boka hotell – fastna inte vid Times Square. Många förstagångsbesökare (inklusive undertecknad) tänker att Times Square måste vara den optimala platsen att bo vid. Då är det ”nära till allt”. Men vad är då ”allt”? Visserligen får du gångavstånd till sevärdheter som Rockefeller Center, 5th Avenue, Empire State Building och Theatre District.

Men tänk på att det är lätt att ta sig runt i New York City. Visst har Midtown sina pärlor och det är klart att du ska se Times Square. Men området är också väldigt trafikerat och kryllar av turister. Många fastnar här och tänker ”var det allt?”.

3. Använd mobilen smart, surfa med fri wifi. Dra inte på dig onödiga mobilkostnader! Stäng av datatrafik redan hemma, liksom mms (som är dyrt att ta emot). Det finns gott om ställen med fri wifi i New York City. Prova i parkerna, på restauranger och caféer. Fråga personalen, som ofta ger dig en kod på plats. Vid Starbucks räcker det att stå utanför på gatan, så får du uppkoppling.

4. Packa smart. Så länge dollarkursen är låg, vill du säkert shoppa loss. New York är förstås ett rent shoppingparadis. Här hittar du mina egna packningstips för resan till New York.

5. Första dagen i New York, håller du dig vaken till kvällen lokal tid. Det kan vara frestande att ta en powernap på hotellet. Men försök vara uppe, åtminstone till minst 21.00. Då är klockan 03.00 i Sverige! Sedan kommer du säkerligen att vakna i gryningen men New York är ju staden som aldrig sover. Ta vara på tiden och ge dig ut tidigt!

6. Var ute i dagsljus så mycket som möjligt i början, på grund av tidsomställningen. Undvik också  att ha solglasögon hela tiden. Ju mer dagsljus, desto lättare blir det att övervinna jetlagen. Museibesök kan du spara till slutet av vistelsen. Fler tips mot jetlag finns här.

7. Promenera så mycket du kan. Jag har sagt det förr och säger det igen: Bästa sättet att uppleva New York är att gå. Snöra på dig väl ingångna gympaskor och ge dig av. Rutnätet av avenyer och gator gör det lätt att hitta (med undantag för nedre Manhattan, där det dock går galant med karta).

Se staden ändra karaktär omkring dig, för varje kvarter! Skyskrapor ersätts av låga brownstones, turister av lokalbefolkning och betongdjungel av grönskande parker. New York är inte en stad, det är som flera. Missa inte det …

8. Köp ett veckokort på tunnelbanan. Det lönar sig oftast, även om du bara stannar några dagar. Här kan du läsa mer om New Yorks tunnelbana.

9. Utforska en stadsdel i taget. För att bäst utnyttja tiden: Åk inte för mycket kors och tvärs. Passa på att beta av det du vill uppleva, stadsdel för stadsdel. Det gäller allt från sevärdheter till ställen för mat och dryck. Bra guider för ”En dag i Brooklyn” etc finns i guideboken Ett annat New York.

 

10. Gör en restaurangkarta. So much food, so little time! Om du skulle äta ute varje kväll skulle du behöva 54 år, för att gå igenom New Yorks utbud av restauranger – och äta på ett nytt ställe varje kväll.

Själv brukar jag göra en restaurangkarta för varje resa, ett ”schema”. Det kan låta tråkigt men du kommer att uppskatta det, när hungern sätter in. Om du, som jag, tycker att maten är en stor del av en resa, då ska du inte chansa på osäkra kort. Särskilt inte om du bara har några få dagar i New York.

Lista helt enkelt några ställen för varje stadsdel: restauranger, caféer och barer. När du sedan är i trakten väljer du det som ligger närmast. (Tips på ställen hittar du under kategorierna Äta, Restauranger, Barer, Caféer och Dricka här intill.)

 

11. Ha en bra stadskarta och en tunnelbanekarta. Säkert vill du inte se ut som en turist. (Här kan du läsa om hur du kan klä dig som en New Yorker.) Men en bra stadskarta och en dito för tunnelbanan, kommer du att tacka för.

12. Hellre Top of the Rock än Empire State Building. Visst kan det vara ett ”måste” att åka upp i Empire State Building. Men om du inte är där precis vid öppningsdags (cirka 08.00 på morgonen), kan det vara gigantiska köer.

Själv föredrar jag Top of the Rock, på Rockefeller Center. Där är köerna kortare och utsikten bättre, enligt min mening. Med ”bättre” menar jag då, att du kommer allting närmare utan känslan att vara i ett flygplan. Från Top of the Rock ser du både Empire State Building och Central Park.

13. Akta dig för bedragare inom hemelektronik. New York är en av världens säkraste städer när det gäller brottslighet. Men flera småbutiker lurar turister med fejkade Iphone-telefoner, som de erbjuder i alla möjliga färger. Naturligtvis känner de någon från just din hemstad också … se upp! Gå hellre till Apples Flagship Store, för att vara på den säkra sidan.

14. Shoppa på outlet på vardagar eller tidigt på morgonen. Passa på att utnyttja att du vaknar tidigt. Om du är på plats vid öppningsdags, kan du handla i lugn och ro på stadens stora outlet-varuhus, innan de invaderas av folk. Mina favoriter är DSW, Burlington Coat Factory och Century 21. Men missa inte heller stadens stora utbud av secondhand!

15. Glöm inte dricksen! Till skillnad mot i Sverige, är många yrkesgrupper i USA beroende av dricksen. Det står på notan om service är ”included”, men en tumregel är 15 till 20 procent på restaurangen och till taxichauffören. För drinkar betalar du en eller två dollar i dricks. Du behöver förstås inte dricksa, om du köper mat över disk och inte blir serverad.

16. Ha både kort och kontanter. Se till att ha lite kontanter med dig på resan (eller ta ut i automat på plats). Alla ställen tar inte kort! Dessutom är det smidigt att vara beredd med dricks.

 

 

17. När du åker taxi: Ange närmaste korsning, det vill säga gatunamnet och namnet på avenyn, inte exakta gatunummer. Då underlättar du för chauffören. Här kan du läsa mer om att åka taxi i New York.

18. Våga lämna Manhattan. New York är förstås inte bara Manhattan; det finns fyra boroughs till: Brooklyn, Bronx, Queens och Staten Island. Vidga vyerna, åtminstone någon dag. Som bonus får du ofta vackra vyer av Manhattans skyline. Två Brooklyntips är Williamsburg och Red Hook.

19. Planera inte för mycket. Även om du har en diger att-göra-lista, så lämna plats för att bara vara. Sitt på en uteservering (varför inte en takbar?) och titta på folk (du kommer aldrig att tröttna), lägg dig på rygg i Central Park och mumsa på jordgubbar eller sätt dig vid vattnet. Låt New York uppfylla dig. Du är här; det är på riktigt!

20. Kom i stämning! Ladda inför resan med alla sinnen. Här är min spellista med New York-låtar. Se också några riktigt bra New York-filmer, och läs klassiska citat om New York. Då kommer du garanterat att få gåshud när du äntligen är på plats.

Till sist kan det vara på sin plats med en varning: Du kan bli beroende! Som Tom Wolfe sade: ”One belongs to New York instantly, one belongs to it as much in five minutes as in five years.”

Enjoy!

PS. Du följer väl New York-bloggen på Facebook? Där får du ännu mer inspiration och tips!

Jag har även ännu fler tips för första resan till New York.

Samtliga foton: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
9 years ago

Tack så mycket för de orden, Lena! Vad glad jag blir, både för att du gillar guiden och för att du blir sugen på New York. Härligt att vi kan inspirera varandra!

lenaiwales
9 years ago

Du gör mej verkligen mer och mer sugen på NY besök!
Bra tips!
Som reseledare under drygt 20 år i Europa ser jag verkligen att tipsen är bra. Viktigt för många ställen, ta inte för få dagar. Man blir trött av alla intryck och behöver koppla av emellan och smälta allt.
Tack för tipsen!