Conservatory Garden – en liten bit av paradiset i New York

Söker du en vacker, lugn trädgård i New York? Då ska du bege dig till Conservatory Garden i Central Park. Här möts du av prunkande rabatter, stenlagda gångar och vackra statyer – allt inbäddat i en grönska som nästan tar andan ur dig.

Conservatory Garden består dessutom inte bara av en, utan tre olika trädgårdar: en engelsk, en fransk och en italiensk trädgård. De invigdes 1937 och bakom designen står Gilmore D Clarke.

På flera ställen finns bänkar, där du kan vila dina trötta ben. Slut ögonen och lyssna på fågelsången. Visst hör du också den brusande storstaden – om än något dämpat – men det är bara en del av stämningen.

Här finns inga cyklister eller löpare, bara lugna flanörer. Hundar måste vara kopplade och lyssnar du på musik är det hörlurar som gäller. Det här är nämligen en så kallad Quiet Zone. Då och då traskar några turister förbi eller några skolbarn på utflykt. Men i det stora hela är det mycket lugnt. Inte undra på att denna fridfulla plats lockar många till bröllop.

Varför inte köpa med en kartong jordgubbar, att njuta av medan du vänder ansiktet mot solen? Det gjorde jag. På Upper East Side (intill) finns ett flertal stånd längs gatorna, där du kan proviantera med både frukt och bär. Skulle du behöva besöka ett ”rest room” finns ett sådant också, bara några steg från planteringarna. Allt är mycket välhållet och dessutom kostnadsfritt.

Conservatory Garden är en liten smakbit av paradiset, mitt i centrala New York. Människor har njutit av denna oas i mer än 75 år. Missa inte ett besök på din nästa resa till New York!

Adressen är 5th Avenue och 105th Street.

Enjoy!

PS. Ännu fler tips om New York finns på bloggens Facebooksida. Välkommen att gilla!

Samtliga foton: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
9 years ago

Åh, det låter ju perfekt med direktflyg från Skottland! På den här sidan har jag samlat mina tips till förstagångsbesökare i New York: http://www.newyorkmybite.com/p/forsta-gangen-i-new-york-nyborjarguide.html Ett av de första råden i guiden "New York for Dummies – nybörjarguide till New York" är att inte boka för kort resa. Så här skriver jag: 1. Boka inte för kort resa. Stanna minst fyra, fem nätter – helst en vecka. Det behövs tid för att komma i fas, med tanke på jetlag. Om du har möjlighet: Boka direktflyg. Det är "bara" runt åtta timmars resa. Visst kan man spara en del på mellanlandningar men… Read more »

scottishmoments
9 years ago

Å vad fint! Pratade med en kompis går som varit flera ggr i NY och då blev jag såklart supersugen på att åka, särskilt eftersom de ska börja flyga direkt från Skottland till NY snart… wiihiii
För en förstagångsbesökare, hur många dagar skulle du rekommendera att man är där? Skulle det räcka med en långhelg?