På en takterrass i Rom

Det är mitt i vintern men minnena från förra våren knackar på. Samtidigt smider jag nya reseplaner! Mer om det inom kort. Men först en titt på ett minne från Rom – takterrassen på Hotel Raphaël.

Förra våren blev jag nykär i Rom. Efter alldeles för många års frånvaro var det dags, under en långweekend. Jag reste tillsammans med en ungdomskompis, som jag mer än en gång gjort Europa osäkert med under tågluff.

Nu njöt vi av staden igen under några soliga dagar i april. På agendan stod inte mycket, förutom att bara njuta, företrädesvis i sällskap av en välfylld tallrik och en bubblande prosecco. Vi bodde dessutom både lyxigt och billigt (!) på Munira Bed & Breakfast i Trastevere.

Under resans många och långa promenader passerar vi flera gånger ett torg, med ett extra uppseendeväckande hus. Ett hus, täckt av kaskader med grönska, där fönstren plirar mot solen som ögon i en jättes hår.

En dag gör vi det: Vi går in och tar hissen till taket.

Huset visar sig nämligen vara Hotel Raphaël, ett femstjärnigt hotell, som faktiskt står på vår agenda! I den ypperliga guideboken Mitt Rom har vi läst om just denna takterrass med kombinerad restaurang och bar.

Så kliver vi ut ur hissen, går uppför några trappor och ut på terrassen. Där låter den inte vänta på sig, belöningen. Över oss välver sig den blå himmelskupolen och i fjärran en annan, Peterskyrkans. Allt omgivet av vårkyssta, gnistrande hustak.

Snart sitter vi med varsin bubblande prosecco, i väntan på den rödbetsrisotto som ska visa sig vara underbar. Föga hade vi väl anat, som tågluffande ungdomar, att vi över tjugo år senare skulle sitta här, på taket till ett lyxhotell. Här, i samma stad som då, med samma ändlösa samtal, samma galna skratt och samma djupa vänskap.

Rom, du förenar och förevigar. Du är den eviga staden – och all vägar bär till dig. Förr eller senare.

Har du varit i Rom? Berätta gärna!

PS. Välkommen att följa mig på Instagram, där jag heter @newyorkmybite.


0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

18 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack, ja där skulle jag gärna sitta i vårsolen nu i stället för i snöyran här i Sverige. 😉

Marias Memoarer
7 years ago

åh vilken mysig liten takterrass!! 🙂

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket, Lena! Vad roligt att du också älskar takterrasser. Att besöka sådana är ju både ett nöje i sig och ett bra sätt att få överblick över en stad.

Ta hand om dig, du med!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Vad roligt att du också gillar Rom och tycker det är en stad att återvända till!

Så intressant att höra om dina reseminnen från 1970-talets tågluffande. Vilken utmaning att resa med liten budget men å andra sidan så brukar man ju som ungdom kunna "stå ut" med det mesta (som enklare boenden). 🙂 Det är helt enkelt annat som är viktigt när man upptäcker världen då.

Ja, i Trastevere skulle du trivas på Munira Bed & Breakfast, likaså på Hotel Raphaël.

Tack så mycket för fina ord om inlägget och bilderna!

Kramar (och ursäkta sent svar)

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Vad roligt att Rom står på din lista, Marina! Ja, Europa har så många fantastiska städer att upptäcka. Så olika också!

Själv vill jag absolut besöka Singapore, det står på min bucket list. Och då vet jag ju vart jag ska vända mig för tips! 🙂

Lena i Wales
7 years ago

Ser verkligen härligt ut! Älskar takterrasser!
Har inte varit i Rom, men det står på min lista.
Sköt om dej!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Vad kul att du gillade hotellet och terrassen! Ja, det är verkligen speciellt och väl värt ett besök, även om man inte bor just där. (Kan ju kosta en del, hehe.)

Härligt också att även du gillar Rom. Ja, det är absolut en stad att återvända till.

Ama de casa
7 years ago

Jösses vilket coolt hotell – och den terrassen – WOW!!!

Jag gillar verkligen Rom, och känner nu att det var alltför länge sen jag var där 🙂

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Vad kul att du också varit där och du gillade stället! Ja, vilken dröm att bor där. Väldigt lyxigt och det kostar därefter förstås. 🙂

Fantasy Dining
7 years ago

Jag gillade verkligen både hotellet och takterrassen när jag var där. En dröm att bo där nästa gång!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Härligt, kul att du känner detsamma om Italien! Ett sådant fantastiskt land, på så många sätt.

Vilket sammanträffande att du också var där första gången på tågluff. 🙂 Men så hemskt att du blev rånad! Skönt ändå att du fick bra känslor för Rom.

Ja, den takterrassen måste du vara besöka nästa gång i Rom!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Roligt att du tycker det, Eva! Jag är å andra sidan inte förvånad. 🙂 Du skulle älska Rom, det är jag helt övertygad om. Ha en fin kväll, du med. Kram

Eva - People in the Street

Vilket fint ställe! Där skulle jag trivas. Tänka sig, men mina vägar har inte ännu lett till Rom. Men det kommer – vilket år som helst …

Trevlig kväll! 🙂

Cathinka - På vift!
7 years ago

Kan det någonsin bli fel med Italien!?! Besökte också Rom första gången under en tågluff. Fick kanske inte bästa starten då jag blev rånad på tågstationen men man kan inte låta bli att bli förälskad i Rom.
Takterrassen ser så mysig ut.

Marina
7 years ago

Rom är staden som står väldigt högt på listan över de städer i Europa (vilka är oroväckande många!) som jag vill besöka. Det är en lista som ligger lite och väntar tills den dagen då Singaporeäventyret är över, då väntar Europa på att upptäckas 😉

Ann-Louise
6 years ago

Det är mer än 10 år sedan jag var i Rom senast men längtar tillbaka. Ska verkligen komma ihåg tipset om takterrassen tills nästa gång jag kommer dit, det ser helt fantastiskt ut!

Ditte
7 years ago

Vad trevligt med Rom! Och visst är det en stad man gärna återkommer till och i olika faser av livet. Jag var här första gången på 1970 talet som tåluffare genom Europa och med smal budget. Milt sagt. Sedan har det blivit fler besök. Vi bodde en gång nära Spanska trappan på ett litet, prisvärt hotel som vi hittat i en Michelinguide. Idag verkar det ombyggt till ett 5* lyxhotell och med andra priser ca 3000 sek/natt/dubbelrum. Vi har även bott nära Piazza Novone men minns inte hotellet. Ditt hotellförslag tyckte jag verkar bra sp återkommer jag itll Rom ska… Read more »

trackback

[…] Det har kommit in läsartips på fina utsiktsplatser i Rom. Giardino degli Aranci (Parco Savello, apelsinparken) ligger på ostsidan av Tibern, rakt över från Trastevere. Anna på New York-bloggen (My bite of the Big Apple) tipsar både den och om takbaren på Hotel Raphaël. […]