Discovery walking tour – guidad tur i Kuala Lumpur

Vistelse i samarbete med Malaysia Experten

Första heldagen i Malaysia får vi en guidad rundtur i Kuala Lumpur. Följ med till en spännande stad med en brokig blandning av folk, kultur och arkitektur.

Efter frukosten på Villa Samadhär det dags för en guidad rundtur i Malaysias huvudstad. Vi blir upphämtade av en privat guide (vilken lyx!) i bil och första stoppet blir: tunnelbanan.

Ett enkelt och billigt sätt att ta sig runt är just med tunnelbanan: Guiden visar oss hur vi matar in sedlar för att sedan få en liten plastpollett som det gäller att hålla reda på. Polletten ska nämligen deponeras vid spärrarna när man går ut, annars öppnas de inte. Priset häpnar vi lite över: bara några få ringgit (6 ringgit = drygt 12 svenska kronor). Hallå Stockholm, något att ta efter?

Så beger vi oss ut på de myllrande gatorna i Kuala Lumpur. Det här är en av världens yngsta huvudstäder, grundad 1857. Byggd mitt i djungeln på Malackahalvön, har staden utvecklats till ”hela Asien på en liten yta”. I Kuala Lumpur bor nämligen långt ifrån bara malajer. Överallt ser vi både kineser och indier, något som också innebär att flera religioner samsas sida vid sida. Malaysia är främst ett muslimskt land men under turen passerar vi både hinduiska och kinesiska tempel.

Kanske undrar du vad Kuala Lumpur betyder och hur det uttalas? Bäst att reda ut det direkt:

1. Kuala Lumpur betyder ”det grumliga (leriga) sammanflödet” och syftar på att två floder möts här, på en lerig flodbank: Gombak och Klang.

2. Enklast är det att säga ”KL” men så här ska du uttala hela namnet Kuala Lumpur.

Det märks att vi befinner oss nära ekvatorn. Det är både hett och fuktigt, så jag är glad för valet av klädsel denna dag: en tunn klänning. Vi går inte in i någon moské men om så hade varit fallet hade jag behövt täcka axlar och huvud. Däremot ser vi stadens äldsta moské utifrån: Jamek Mosque, som ligger just i grenen mellan de två floderna.

Den som är sugen på att shoppa i Kuala Lumpur blir garanterat nöjd, det märker vi direkt. Överallt frestar affärer och stånd som dignar av kläder, lokalt hantverk, konst och smycken. Finns det verkligen kunder till allt? undrar vi när den ena butiken efter den andra svämmar över av vackra tyger. Men guiden försäkrar oss: Det finns det.

De bästa fynden gör man i Little India, får vi veta. Där väntar både hög kvalitet och låga priser. I Chinatown, på kända Petaling Street är kvaliteten inte alltid lika hög. Men visst ska man gå hit bara för upplevelsen! Glöm inte bort att pruta bara, givetvis både bestämt och med ett leende. Cirka 60 procent kan det landa på i ett gatustånd (kontant betalning) medan man i shoppingcentren kan förhandla sig till 10 eller 20 procents rabatt.

I snart 100-åriga Central Market dröjer jag en extra stund vid det sinnrika trähantverket. Vad sägs om en bricka som med ett handgrepp förvandlas till en korg med fyra skålar? Billig är den dessutom men vi köper ingen utan tänker att vi ska återvända. Det blir dock inte av och jag ångrar mig så. Hallå brickan, jag vill ha dig! Det måste nästan bli ett återbesök i KL bara för att shoppa.


Så fortsätter vår promenad i staden där brittiska byggnader från kolonialtiden står sida vid sida med asiatiska hus, inte långt från dagens skyskrapor.

Petronas Twin Towers ser vi också förstås, Kuala Lumpurs mest kända landmärke. Med sina nästan 492 meter utgör tvillingtornen världens sjunde högsta byggnad. Lite senare denna dag kommer vi att få en majestätisk vy över dessa torn – men det vet vi inte än.

*

Något som märks i hela staden är det kinesiska nyåret. Överallt lyser de röda, kinesiska lyktorna och till templen kommer de i strid ström, de firande kineserna.

Det intressanta är att varje högtid, oavsett religion, får ta plats här i Malaysia och att den omfattar alla. Skolbarnen får alltså ledigt, oavsett om det är en indisk eller kinesisk högtid som går av stapeln.

Genom att tända eld på ett papper och sedan kliva över kärlet där det brinner lämnar man det gamla bakom sig, inför det nya året.

I över tre timmar njuter vi av dofter, ljud och intryck på vår brokiga promenad. Sedan börjar värmen och hungern ta ut sin rätt. Det är dags för lunch och den intas på Bad Boss Café. Vilka chefer har inspirerat till detta namn, kan man undra, då det till och med finns en boxningssäck i lokalen för den som vill avreagera sig? Men det är gjort med glimten i ögat.

Ägare till caféet är den stora malaysiska resebyrån Discovery Overland Holidays som medverkat till vårt fantastiska program. Här möter vi en av grundarna, Henry Wong, över en god lunch och utbyter reseminnen. Henry har bland annat varit i Finland på Matkamässan många gånger! På bordet står Nasi Lemak, Malaysias nationalrätt. Extra roligt att prova på den här första dagen.

Fyllda med intryck tackar vi för dagens tur och beger oss till nästa hotell. Något som ska visa sig vara väldigt speciellt, det med.

Fortsättning följer …

Maken (till vänster) och vår engagerade guide (till höger).

Här är en lista över alla mina artiklar om Malaysia:

Sheraton Imperial Kuala Lumpur Hotel

Pangkor Laut Resort på en paradisö i Malaysia

Bergbana till Penang Hill och David Brown’s Restaurant

George Town i Penang – Orientens pärla

Utflykt till Kuala Sepetang med örnskådning

Middag i Kuala Lumpur Tower

Traders Hotel – bästa utsikten i Kuala Lumpur

Mud: Our Story of Kuala Lumpur – en musikal om Kuala Lumpurs historia

Discovery Walking Tour – guidad tur i Kuala Lumpur

Villa Samadhi – ett romantiskt hotell i Kuala Lumpur

Vistelsen i Malaysia genomfördes i samarbete med Malaysia Experten. Text, innehåll och åsikter är som alltid mina egna. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

32 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket, vad kul att du också vill åka hit. Du verkar ha det fantastiskt i Australien; där finns allt hur mycket som helst att utforska. 🙂

PS. Sorry för sent svar men det kom ingen avisering om kommentaren. 🙁

Marias Memoarer
7 years ago

Vilken härlig plats, det är ett av mina alternativ sen när jag är färdig med Australien (om pengar finns kvar).. 😉

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket, Christine, det var roligt att höra! Både att du gillade inlägget och att du är sugen på att åka dit. Oj, det var inget dåligt pris för kommunikationer. Det låter som om du är på rätt plats av många skäl. 🙂

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Ja, visst är det så, Cathinka! Vad roligt att den staden står på din bucket list också. Jag håller med, det är bra att få en guidad tur först. Jag hade velat stanna ännu längre i KL 😉 men desto större anledning att återvända!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket, Linda! Ja, verkligen. Jag blev minst sagt förälskad både i KL och Malaysia. 🙂

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack, Lena, ja, detta var verkligen en upplevelse för livet. Kan varmt rekommenderas!

Lena i Wales
7 years ago

Vad spännande!
Vilken blandning i arkitektur och färger!
Förstår av du blivit imponerad.

Linda, 155cm.se
7 years ago

Himla trevlig stad det där. Många fina och talande bilder, kul att du gillar det!

Cathinka - På vift!
7 years ago

En asiatisk storstad som står på min bucketlist! Vilken härlig blandning mellan stor- och småstad det verkar vara.
Jag gillar att börja med en guidad tur för att få grepp om staden man befinner sig i och för att beta av "måsten" så kan man bara strosa och njura sedan.

Christine's Stories - Cape Town Edition

Vilket intressant och mysigt inlägg. Kul med lite fakta inbakat i texten. Det verkar vara en stad jag skulle kunna tänka mig att besöka.
Förresten så är lokaltrafiken ännu billigare här. Ca 6 kronor betalar jag för tåget/metron/bussen in till stan 🙂

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tusen tack för dina uppskattande ord som verkligen värmer!

Ja, Asien är verkligen annorlunda och vad kul att du också har fått mersmak. Tokyo står även på min bucket list, liksom både Singapore och Hong Kong. Kul att vi har samma mål! Det kommer definitivt att bli fler resor österut. Jag skulle gärna höra mer om din Tokyoresa. Ha en fortsatt skön helg!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket! Roligt att du också minns det som en härlig stad, även på tiden före tvillingtornen. 🙂 Haha, McDonalds är nog det sista jag skulle välja på en resa. Men det HAR hänt att jag valt en liknande kedja: Burger King i New York. Det var nog min sämsta måltid någonsin i den staden. 😉 Men är man sugen på hamburgare så är nog ditt val ett säkrare kort. Kul minne!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket, Ditte! Vad roligt att du följer och uppskattar. Ja, jag känner mig väldigt positiv när jag ser tillbaka på den här resan. Visst har det sina fördelar både att utforska med privat guide och på egen hand. Tror det bästa (för mig i alla fall) är en kombination av båda. Det var ju första besöket i Asien så det kändes bra med en introduktion på det här sättet med allt det praktiska ordnat. Nästa inlägget är under framtagning. 🙂

Kram

Anonym
Anonym
7 years ago

KL verkar vara en härlig stad och nu hamnar den på min lista tillsammans med Singapore o HongKong.
Jag trodde inte att jag skulle gilla Asien speciellt mycket, men ändrade mig när vi var i Tokyo i höstas. Visst är ALLT annorlunda men det har sin charm! 🙂 Även i Tokyo var det billigt att åka tunnelbana, och man behövde hålla rätt på biljetten för att komma ut därifrån.
Tack för fina resereportage, både här och på NY-bloggen! Mvh B-M

Ama de casa
7 years ago

Härligt inlägg från en härlig stad 🙂

Känner inte riktigt igen mig, men det var ett tag sen vi var där – tvillingtornen fanns inte ens.

Minns när vi kom med bussen in i stan med vår Lonley Planet i högsta hugg. Följde med på kartan noga och hoppade av nära det mål vi hade sett där – McDonalds! Haha! Vi hade varit ute ett bra tag och var bra sugna på hamburgare 😉

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket, Maria! Vad kul att du också vill besöka KL. För mig blir det absolut återbesök och då skulle jag vilja utforska restauranger och barer mer också. Tror säkerligen det finns på olika teman. 🙂 Singapore står på min bucket list också. Ser fram emot att komma dit en dag!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket! Ja, det var en mycket lyckad tur. Åh, det är så mycket man vill se. Jag skulle väldigt gärna åka till Singapore också. Ser fram emot dina rapporter därifrån!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket, vad roligt att du uppskattade inlägget och att du också vill besöka KL. Du kommer inte att ångra dig! Fantastisk stad och fantastiskt land. 🙂

Fantasy Dining
7 years ago

Vilka härliga foton. Jag har inte var i KLännu men har det absolut på min lista. Kul att bilderna från Little India påminner så mycket om hur det ser ut i Singapore i deras little India. Hade glömt att jag varit där för jag fotade aldrig…

Ditte
7 years ago

Så roligt att läsa dittt inlägg från K.L. Vi har varit ädr ett par gånger inder vår tid i Peking och då utforskat stan på egen hand. Men jag känne rigen en hel del av det du skriver om. En privat guide ger gibvetvis mycket mer och på kortarer tid än om man själv ska trockla sig fram. Men det är roligt det också.
Jätteroligt att du är så positiv och jag förstår att ni sett och upplevt mycket. Härliga bilder som får mig att vilja komma tillbaka.
Ser fram emot fler inlägg.
Kram!

ladybird
7 years ago

Fina bilder! Ser att ni haft en fin tur. Skulle gärna åkt dit igen men nu får det bli Singapore snart för min del.

Ann-Louise
7 years ago

Jättespännande att läsa om ditt besök i Kuala Lumpur. Det är en stad som står högt upp på min lista över platser att besöka. 🙂

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Aha! Ja, vi hade en fantastisk resa. Jag kommer absolut att återvända till Malaysia. Singapore står också på min bucket list, så dit ska jag också en dag! Kul att läsa om det hos dig då. 🙂

Daniela / Discovering The Planet

Vi valde ju singapore istället för KL när vi var i Malaysia. Men vilket härlig stad. Ni verkar ha haft en fantastisk resa 🙂

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket för de fina orden, Eva! Vad roligt att höra att du blev sugen på att åka dit. Jag kände direkt att detta var en stad (och även ett land) för dig. Och vi brukar ju tycka lika … 🙂

Eva - People in the Street

Verkligen en intressant stad med många spännande stopp att utforska under en dag, eller flera dagar för den delen! Väldigt fint och lockande beskrivet som får mig att vilja boka en resa dit direkt :). Härliga bilder dessutom.
Ser fram emot fortsättningen!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Vad roligt att du instämmer. Ja, verkligen en härlig stad. Det är just mixen jag älskar med vissa storstäder (du vet, min kärlek till New York) och KL är absolut en ny favorit! Ser redan fram emot att återvända.

Självklart vill jag ju, som du vet, också besöka Singapore som står på min bucket list!

Marina
7 years ago

Visst är det en härlig stad. Mixen är så underbar! Även här är det superbilligt med tunnelbana och buss, verkligen något att tänka på om man vill få folk att åka mer kommunalt där hemma.

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Ja, visst är det så! Bra idé med sådan buss. Nu hade vi en privat guide men det kan absolut testas en annan gång. :)´

4000mil
7 years ago

KL har så mycket häftig arkitektur! Vi tog faktiskt Hop-on-hop-off-buss när vi var där för att få lite överblick över stan.

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Thank you very much! 🙂

Anonym
Anonym
7 years ago

I love your article ! I really enjoy to read it! Amazing travel ��