Maison Harlem – rustik fransk mat i New York

Franska fönster, typiska tegelväggar och makalös mat. Det möter mig på Maison Harlem, en bit av Frankrike i New York.

Har du besökt Harlem när du är i New York? Om inte är det absolut dags. Som du säkert vet är det inte längre något område att undvika. Kommunikationerna från södra Manhattan är dessutom utmärkta. Om du, som många förstagångsbesökare, bor i Midtown tar du tunnelbanan hit på tio minuter, en kvart.

Men även Harlem är stort, så för att orientera oss börjar vi med en karta. I dag ska jag nämligen ta dig med till en riktigt bra restaurang i Harlem, nämligen den här:

Maison Harlem heter restaurangen, där du garanterat får både läcker mat och sköna vibbar. Bakom den står två fransmän, Samuel och Romain, som delade samma vision. De ville skapa ett lokalt stamställe dit man går för allt från frukost till middag, ett ställe med gemenskap där ljuset flödade. Och maten, den skulle vara rustik, lite som comfort food, på en meny där klassiker samsas med innovation.

Vid mitt besök i höstas beställde jag in en risotto som kanske inte riktigt gör sig på bild, förevigad med mobilkameran som den blev. Men jag lovar, den var himmelsk.

Att jag hittade hit är helt och hållet min kompis Annas förtjänst. Det var sista dagen i New York och jag ville äta en lyckad och mättande måltid. Dagen före hade jag nämligen ätit den mest misslyckade måltiden någonsin i New York: På Burger King. Det var ett krisval, då den planerade restaurangen jag skulle till var stängd. (Och undertecknad blev desperat hungrig, med en blodsockerhalt i nivå med den hos en bebis). Hur kan man misslyckas på Burger King? Ja, gå till den i Harlem så vet du. Eller inte.

Mitt råd är i stället att gå till Maison Harlem när hungern sätter in, oavsett tid på dygnet. Sen är det ju inte helt fel att du har nära till 125th Street som är en välfylld shoppinggata. Jag är redan sugen på ett återbesök, av flera skäl.

Enjoy!

Foton: Anna Ström Åhlén, utom  bild två som är tagen av rene_beignet.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
7 years ago

Ja, Christine, BK ska du garanterat undvika. Haha. Tala om misstag! Men Maison Harlem skulle jag verkligen gärna besöka igen och då på kvällstid. Kan varmt rekommenderas. Kul att du blev sugen.

Christine - 29°
7 years ago

Låter som ett ställe att lägga på minne. Inte BK då utan Maison Harlem. 😉