Oculus – the new World Trade Center transportation hub

Oculus New York

Som en fågel vecklar den ut sina vingar vid World Trade Center. Den är åtta år försenad och dubbelt så dyr som tänkt, men minst sagt imponerande. Följ med till Oculus, New Yorks nya transportation hub. 

Under flera år har jag sett det växa fram, det märkliga skelettet vid World Trade Center. Jag har ju passerat ett antal gånger, antingen på väg till Jersey City via The Path eller på väg till shoppingmeckat Century 21.

Men medan New Yorks högsta byggnad, One World Trade Center, stadigt har växt på höjden har det inte sett ut att hända mycket med skelettet intill. Förklaringen är en vattenläcka som fördröjde och fördyrade bygget.

Sedan 2016 är den dock klar, den spektakulära Oculus. Arktiekt är spanska Santiago Calatrava, som sägs ha skapat bilden av en fågel som lyfter ur ett barns händer. Men vissa andra menar att formen är fri att tolka som man vill.

I byggnaden finns hela 13 tåglinjer och en gigantisk shoppinggalleria, vid namn Westfield. På 32 000 kvadratmeter ryms inte mindre än ett hundratal butiker, med namn som Apple och Hugo Boss. Den italienska saluhallen och matmarknaden Eataly finns också på plats.

Letar du efter den optimala Instagrambilden och platsen för en selfie är det hit du ska gå. Men missa inte heller att se bortom det kommersiella och ägna offren från 9/11 en tanke. I närheten finns nämligen också 9/11 Memorial.

Har du varit i Oculus och vad tyckte du i så fall? Själv blev jag mäkta imponerad av att äntligen få kliva in i den färdiga byggnaden. Och, ja, det blev många likes på Instagram

Enjoy!

PS. Du som är nyfiken på min vinstresa till Malaysia kan läser mer på min andra reseblogg. Första reserapporten handlar om ett romantiskt hotell i Kuala Lumpur.


Samtliga foton: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Unknown
7 years ago

Jag tycker att den var helt fantastisk! Det var det första stoppet på min resa i september. Att kliva av tåget och komma in i den byggnaden var mäktigt!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Vad roligt att du vill se den live! Hoppas det blir verklighet. Den är sannerligen imponerande. 🙂 Kramar

Bigge
7 years ago

Vilken byggnad!! En otrolig arkitektur!!Skulle vilja se denna byggnad live. Kram

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack för din talande kommentar. 🙂 Jag säger detsamma!

Marina
7 years ago

Inte mycket mer att säga än…WOW…