Konst i New Yorks tunnelbana – 86th Street

Samtliga foton: Anna Ström Åhlén.

 Det är dags att gå på konstutställning igen, i New Yorks tunnelbana. I dag går turen till stationen 86th St på Upper West Side. Där pryds perrongen av glaserade keramiktavlor, hela 37 stycken, längs väggarna.

Tavlorna visar vardagliga motiv från närområdet: människor på väg, på trappan till sina hem, försäljare eller representanter för olika generationer. Alla möts de här på 86th St för att fånga din uppmärksamhet.

Vem står då bakom konsten? Svaret är inte en konstnär, utan flera. Eller snarare en grupp vanliga elever från Grosvenor Neighbourhood House, en tillflyktsort för social service och utbildningsprogram.

Bakgrunden är att bostadsrätter skulle byggas vid 84th St och Broadway, och i samband med detta finansierades rekreationsprojekt i området.

En del av pengarna gick till konst i tunnelbanan, vilket betalade för materialet och stipendier för de 17 elever som skulle delta.

År 1989 deltog eleverna i projektet, under ledning av konstnären Nitza Tufiño. Från början skulle eleverna inte ha spelat så stor roll som de gjorde. Men konstnären ville inte att de skulle utföra något ”löpande band-arbete”. Så här sade hon:

“How can you ask a young man, who could have $1,000 in his pocket selling drugs, to manufacture plaques that were created by someone else?” 

Kanske undrar du hur det gick det till när konstverken skapades? Så här var det: Alla deltagare skickades ut för att fotografera typiska miljöer inom ett två kvadratkilometer stort område.

Negativen av de bästa motiven projicerades sedan på en vägg och överfördes till papper. Ritningarna överfördes sedan i sin tur till linoleumark, som stämplades på stora ark av lera. Därefter skars lerarken i bitar som var små nog att passa in i ugnar, där de kunde brännas.

Slutligen målades bitarna med färgad glasyr, innan de sattes ihop som pussel och monterades på de stora ramarna. Här kan du se alla målningarna.

En av eleverna som deltog i konstprojektet var Clarisa Ureña, som då var 19 år. Hon hade flyttat hemifrån som 16-åring och hade redan två barn. Medan hon studerade var hennes barn på Grosvenor Neighbourhood House, inom barnomsorgen där. Konstprojektet motiverade henne att studera vidare på collage och hon tog slutligen en kandidatexamen inom konst på City College.

En annan av eleverna var Ms Banch, som sade så här vid 20-årsjubiléet av projektet:

“That’s something to show my son when he’s of the age to know what that is. So I can say, ‘Look, your mommy did that.’”

 

Nitza Tufiño kommer från Mexico och är född 1949. Under uppväxten pendlade hon mellan sina föräldrars hem, faderns i Puerto Rico och moderns i New York.

Efter konststudier bosatte hon sig till slut på Manhattan, där hon arbetat som konstnär sedan 1970. Hon vill, med egna ord, göra ”art with a purpose”.

Nitza Tufiños verk innefattar allt från väggmålningar till grafik och skulpturer.

 

Konstverken på 86th St installerades för snart 25 år sedan men Nitza är ”still going strong”. Läs gärna mer om henne på hennes webbplats och se filmen nedan.

Vill du göra fler konstbesök i New Yorks tunnelbana? Läs mina tidigare inlägg om konsten vid stationerna Prince Street och 14th Street and Eighth Avenue.

Enjoy!

Källor: NY Times, www.nitzatufino.com

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
10 years ago

Tack, vad glad jag blir! Jag känner detsamma för denna fantastiska stad. Det finns ingen bättre. Härligt med människor som förstår precis! Kram

Emma
Emma
10 years ago

Vilken fin blogg du har! Får nästan lite hjärtklappning när jag inser hur mycket jag längtar dit. Världens finaste, härligaste och bästa stad! Kram!

Anna Ström Åhlén
10 years ago

Ja, det gäller att stanna upp emellanåt och ta sig tid också. Jag fotade tavlorna först efter ett antal resor (bodde precis vid stationen). Hela konceptet med konst i tunnelbanan är en utmärkt idé.

Trillingnöten
10 years ago

Jag älskar just den här stationen för konstens skull 🙂 DEt finns mycket vackert att titta på när man väntar!