Underhållning i New Yorks tunnelbana, del 1: Poetry in Motion

Häftig konst, akrobatisk dans, musik, wifi och poesi. Tunnelbanan i New York bjuder på mycket underhållning. I dag tar vi en titt på poesin!

Det är varmt på perrongen i New York City Subway och tåget dröjer. Ute dallrar sommarhettan och du vill bara komma vidare. New Yorks tunnelbana är smidig på många sätt men nog finns det mycket som är omodernt. De trånga, slitna trapporna är inte direkt anpassade för den som inte har pigga ben, och luftkonditioneringen är ofta obefintlig.

Desto bättre då, att tunnelbanan bjuder på mycket underhållning i New York! En av höjdpunkterna är den poesi som finns på skyltar i vagnarna. När du väl kliver in där, svalkar AC:n. Kanske hittar du en sittplats och kanske hamnar du nära en dikt. Genast infinner sig friden och eftertanken …

Poetry in Motion är ett projekt som startade 1992 av MTA, som driver tunnelbanan i staden. Det går ut på att ge stressade pendlare (och turister?) ett välbehövligt andrum. Något som verkligen fungerar och blivit en succé! Allt startade med en dikt av Walt Whitman, som själv var en så kallad urban poet.

Sedan dess har över 200 dikter (eller utdrag) visats, förutom under ett uppehåll 2008 till 2011. Varje kvartal dyker två nya dikter upp på skyltar i tunnelbanans vagnar, och urvalet görs av Poetry Society of America. Här hittar du all hittills publicerad poesi i New Yorks tunnelbana.

Tillsammans med dikterna visas också konst, från Arts & Design-programmet, ofta i form av skisser från olika konstnärer.

Min absoluta favorit är dikten Heaven. Jag kan inte läsa den en enda gång utan att få en tår i ögat.

Har du någon egen favorit inom Poetry in Motion? Berätta gärna!

Bilden av dikten Heaven är lånad av 41.media.tumblr.com

Enjoy!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

12 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
7 years ago

Ja, det får du absolut spana in i maj! Håller med, det finns många bra uppträdanden i tunnelbanan där ju allt kan hända. 🙂 Snart kommer del 2 i serien.

Ha en fin dag, du med!

Eva - People in the Street

Vilket roligt tema med poesin, den ska jag spana efter i maj. Många gånger är det riktigt bra musiker som uppträder i bland annat tunnelbanorna tycker jag.
Ha en fin dag min vän!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket, Lena! Vad roligt att du gillade idén. Ja, den borde verkligen genomföras på fler ställen. Detta koncept gynnar ju så många, på olika sätt.

Kram och ta hand om dig, du med!

Lena i Wales
7 years ago

Vilken bra kulturidé! Borde tas över av andra städer.
Sköt om dej!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack, vad kul att du gillar både tunnelbanan och temat för serien, Lina! Ja, tunnelbanan är verkligen speciell i NYC med både konst och andra upplevelser. "Stand clear of the closing doors, please" – orden som får en att längta, haha. 🙂

Vad konstigt att du inte kan kommentera från mobilen. Om du kommenterar ett äldre inlägg så är det dock så att dessa måste granskas och godkännas av mig. Jag har nämligen fått massa spamkommentarer till vissa äldre inlägg.

Jätteroligt att du kommenterar, tack!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Kul att du tyckte det! Ja, där borde det absolut också införas. 🙂

PS. Tänkte precis på dig, just när du skrev denna kommentar. Tankeöverföring? 😉

Christine - 29°
7 years ago

Vilken idé, det borde införas i Stockholms tunnelbana också. 🙂

Lina - The world according to AdrenaLina

Åh älskar New Yorks tunnelbana! Trots massa folk och ingen luft är det något speciellt att gå ner där 🙂 Trevlig serie du börjat!
Jag har försökt kommentera din blogg några gånger via mobilen men istället för att publicera kommentaren verkar den bara försvinna. Men nu sitter jag vid datorn så jag hoppas det går bättre 🙂

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack själv, Ditte! Vad roligt att du också gillar dikten Heaven och projektet. Jag ser också fram emot nya dikter under kommande New York-besök.

Ja, tänk vad NYC var farligt för bara några decennier sedan. Det är helt otroligt vad modig du var! 🙂 Underbart att det gick bra.

De nya tunnelbanestationerna som börjar komma i staden är verkligen fantastiska jämfört med de gamla slitna. Jag kommer att skriva om den nya stationen vid World Trade Center framöver.

Jag önskar dig en fortsatt fin helg.

Kramar!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Ja, visst är det underbart. Vad roligt att du tycker detsamma! Fler borde absolut att ta efter. Något för Stockholm kanske!

Marina
7 years ago

Vilken underbar idé! Något för fler platser att ta efter kanske.

Ditte
7 years ago

Mycket tunnelbana har jag åkt i N.Y. Alla linjer för det var prisvärt och ett bar sätt att ta sig fram. Men tyvärr var dte innan Poetry in Motion kom. Du vet på den tiden harlem var farligt och jag blev rånad där. Men se jag vägrade att lämna från mig något…Farligt! Men det tänkte jag inte alls på.
Tycker om dikten "Heaven" och jag skulle gärna ta mer del av detta projekt.
Tack för infon!
Kram!