Var i New York ska man bo?

Du har bokat flygbiljetter till New York. Grattis! Men så kommer nästa fråga – och en av de vanligaste jag får här på New York-bloggen: ”Var ska man bo? I vilken stadsdel?” Här är mina tips!

#1 Tänk brett – det går lätt att ta sig runt i New York City

Ett mycket vanligt önskemål, särskilt från förstagångsresenären, är att vilja ”bo centralt”. Frågan är då vad som menas med det. Det går relativt lätt och snabbt att ta sig runt i New York City, antingen till fots eller med tunnelbanan. Okej, det är stort. Men troligtvis vill du se mer än just kvarteren i Midtown som många tänker är mest ”centrala”. Visserligen har du nära till de mest kända sevärdheterna här: som Times Square, Empire State Building, Top of the Rock, Fifth Avenue och Central Park. Men snart kommer du att inse att New York City är så mycket mer.

West Village, mitt favoritområde – men rätt dyrt att bo i.

#2 East Village och Lower East Side

Bo därför gärna mer söderut på Manhattan, det vill säga downtown. Det väljer ofta återbesökarna att göra. De har klarat av alla klassiska sevärdheter och vill nu ”bara vara”. Downtown är det perfekta stället att göra just det.

Bor du i East Village, bor du i punkens vagga. Ett område som på 80-talet var direkt farligt att vistas i men nu är New Yorks mest bar- och restaurangtäta, med ös dygnet runt. Här finns också många småbutiker, inte minst second hand, och närhet till Union Square, där du hittar outletparadis som Burlington Coat Factory och DSW. För att inte tala om megabokhandeln Barnes & Noble.

Varje gång jag kommer till New York är Union Square ett måste. Särskilt om dollarkursen är fördelaktig och jag lämnat gott om plats i resväskan … Härifrån är det även gångavstånd till shoppingmeckat SoHo och (sist men inte minst) underbara West Village.

Hamburgare i världsklass på DBGB i West Village.

#3 Brooklyn

Tveka inte att bo utanför Manhattan! Fördelarna är många: Det är lugnare och framför allt billigare! Dessutom är det ändå nära. Mitt bästa förslag är att bo i Williamsburg, nära L-tåget. Då är du på Manhattan på ett kick. På köpet får du uppleva extremt mysiga områden, med låga, färgglada hus och en explosion av läckra butiker, restauranger och barer.

#4  Harlem

Harlem är givetvis inte vad det var för 30 till 40 år sedan. Nu är det snyggt, fullt med lockande utbud och säkert. (Möjligen med visst undantag för East Harlem by night.) Bo gärna nära expresståget så är du vid Midtown eller downtown på kort tid. Men missa inte att utforska Harlem ordentligt. Här finns allt från vackra parker till fantastiska restauranger och en spännande boutiquemarknad.

#5 Jersey City

Fyra minuter med tunnelbanan. Längre tid tar det inte mellan World Trade Center och Exchange Place i Jersey City. Varför inte bo här? Du får en magisk vy över Manhattan från The Waterfront och betalar en löjligt liten del av boendepriserna på andra sidan floden.

Vill du ha fler tips? Spana in min stora guide till att hyra lägenhet i New York, där jag ger många tips.

Enjoy!

PS. Nyfiken på fler tips om både New York och andra resmål? Välkommen att följa mig även på New York-bloggens FacebooksidaInstagram och på Other Bites of the World.

Samtliga foton: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket, Ditte! Ja, det är otroligt vilken annorlunda stad det är id ag jämfört med då du bodde där. Jag verkligen ryser när jag tänker på att du blev rånad och vägrade ge ifrån dig något. Så modigt! Rånaren måste ha blivit totalt paff, haha. Heja dig! Visst är det så att det mesta är "bra läge". Det går ju lätt att ta sig runt, det vet vi som varit där mycket. Åh, Barnes & Nobles, där blir det garanterat ett återbesök nästa gång. Tack igen för din fina återkoppling, den värmer! Kramar (ursäkta sent svar men har… Read more »

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Det låter som ett utmärkt val, Eva! Du är ju en sann New York-kännare. 🙂 Just de områdena du nämner är även mina favoriter.

Håller med i övrigt också, Central Park är ju ett måste varje gång. Likaså ett besök hos Svenska kyrkan och hos vännerna på UWS och i Harlem.

Det ska bli väldigt roligt att följa er majresa!

Kramar

Eva - People in the Street

För oss blir det boende i Manhattan under vår majresa till New York. I myllrande SoHo med närhet till favoriterna West Village, Tribeca och East Village/Lower East Side.

Jag tror inte det blir särskilt många turer upp till Midtown, möjligen en sväng till Morning Star och Central Park men annars håller vi oss nog downtown och några turer utanför Manhattan.

Ha en fin söndag!
Kram

Ditte
7 years ago

Vilka bra tips! Och mycket har ju förändtrats i N.Y. sedan jag bodde där och det är u en stad i ständig förändring.
Rånad blev jag på tunnelbanan i Harlem, men vägrade lämna ifrån mig något så polisen blev arg. Men idag är det ju helt annorlunda. Williamsburgh har jag besökt några gånger men inte bott där. Senast i N.Y. bodde vi vid Washington Square och det var bra. Men det mesta är ju "bra läge".
Minns helt klart Barnes&Nobels där jag tillbringade mycket tid.
Toppenbra med alla länkar du har! Tack fr desaa. Förenklar mycket!
Kram!