Hyra lägenhet och rum i New York – stor guide

Morgonkaffe på brandtrappan eller en drink på takterrassen? Nog ger det en känsla av att vara en äkta New Yorker. Men vad är det egentligen för regler som gäller? Här är en guide till dig som vill hyra privatrum och lägenhet i New York.

Planerar du en längre semester i New York kan det absolut bli fördelaktigt att i stället för hotellrum hyra en lägenhet. Tänk att bo i ett ”riktigt hem”, med skyskraporna som mäktig kuliss utanför ditt sovrumsfönster. Med lite tur, ingår en balkong eller takterrass.

I din ”egen” New York-lägenhet kan du sippa på morgonkaffet med en delikatess från den lokala delin i handen, samtidigt som du gör upp planer för dagen. Allt ackompanjerat av typiska New York-ljud. Onekligen ökar då chansen att känna sig som en riktig New Yorker.

Men obs! Du måste tänka på att korttidsuthyrning (mindre än 30 dagar) är förbjudet av staten New York. Om du ska hyra lägenhet kortare tid måste hyresvärden själv bo kvar i bostaden för att det ska vara lagligt. Att hyra ett rum som inneboende under kortare tid är därmed okej. Kanske tänker du att ”alla” hyr lägenhet i alla fall, trots lagen? Jo, visst är det så. Du begår inget brott som hyresgäst men du tar en risk. Det är din hyresvärd som kan råka illa ut och i värsta fall kan du själv hamna på gatan, om det hela upptäcks.

En bra sajt för att söka lägenhet i New York, är Airbnb, som du säkert hört talas om. Här visas bilder på alla lägenheter med karta. Nyfiken på området runt omkring? Det kan du lätt kolla in med hjälp av Google Street View. Som en viss kvalitetssäkring fungerar också kommentarerna från tidigare hyresgäster. Jag skulle aldrig boka utan att kolla så merparten av recensionerna är mycket positiva, likaså att det finns många recensioner plus omdömen om världen själv.

New York Habitat är också en pålitlig förmedlare av lägenheter i New York. Här finns många pärlor i gemytliga områden. Ofta introduceras hyresobjekten av en film där du kan gå på ”guidad tur” i lägenheten. Information om grannskapet och tips på lokala sevärdheter kommer på köpet.

Craigslist är en klassisk sajt där du kan hitta New York-lägenheter till uthyrning. Här blandas dock seriöst och oseriöst. Försäkringsbolaget Europeiska har höjt ett varningens finger, när det gäller oseriös uthyrning. Tyvärr förkommer falska bokningsavgifter som ska betalas i förskott. Det kan också vara helt andra bilder än de verkliga som visas på webbplatsen. Men självklart finns det seriösa uthyrare även här.

Visst kan du även hyra lägenhet inom klassisk hotellverksamhet. Ställ bara in sökfunktionen på ”lägenhet” på de kända hotellbokningssajterna. Är du ute i god tid ökar chansen till bra priser. Bli gärna medlem på sajterna också (det är gratis). Då får du nämligen förr eller senare bra rabatter eller ”hemliga priser”, vilket jag utnyttjat många gånger.

Var i New York ska du då bo? Ja, det är givetvis en smaksak. Men ett tips är att tänka lite utanför de värsta turiststråken. New York är ju inte bara centrala Manhattan (Midtown) och området kring Times Square. En mysig och vacker stadsdel som ”kommit” på senare år, är Harlem. Här bor bland andra den svenske stjärnkocken Marcus Samuelsson. Vad han tycker om sin lägenhet och att bo i Harlem kan du läsa här.

Brooklyn har länge varit hett och här bor du mycket nära Manhattan. Om du hyr lägenhet vid L-tåget i Williamsburg är det bara en enda station. Här kan du hyra boende för lägre pris än i city, och priserna sjunker sedan ju längre bort i Brooklyn du kan tänka dig att bo. Är ni till exempel ett gäng som vill bo tillsammans en längre tid, är till exempel Bushwick ett bra val. Hyr en vindsvåning med flera sovrum och gemensamt kök i, utforska hipsterområden, street art och mängder med coola restauranger och barer en bit bort från turistsmeten.

Om du vill bo i Jersey City, är det helt lagligt med uthyrning av lägenhet även under kortare perioder. Priserna är lägre och du når enkelt Manhattan med tunnelbana eller färja. Det har jag själv gjort några gånger, en gång så nära som fyra minuter (!) med The Path (tunnelbanan från Jerseysidan). Helt okej pendlingsavstånd eller vad sägs? Så nära får du nämligen om du bor vid Exchange Place. Dessutom får du en utsikt ”to die for”.

Här hittar du mina egna tips på var man ska bo i New York. Varför inte utforska en ny stadsdel under varje resa? För självklart kommer du att återvända till världens bästa stad.

Enjoy!

PS. Planerar du att resa till New York för första gången? Du har väl inte missat att den här bloggen har mänger av kategorier med tips och råd inför resan till New York.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack så mycket, Marina! Det gläder mig. 🙂

Marina
6 years ago

Jag vet i alla fall till vem jag ska vända mig för tips den dag det bär av mot New York 🙂