Ett annat New York – unik guide till New York-bornas egna pärlor

Ett annat New York


Börja bläddra i den nya reseguiden Ett annat New York. Jag lovar – du är fast. Vare sig du varit i New York många gånger eller planerar ett första besök i det stora äpplet.

Ett annat New York är en helt unik guidebok. Främst innehåller den tips på restauranger och barer, men långt ifrån det du finner i traditionella guideböcker. Daniel Svanberg tar dig utanför Times Square, till lokalbefolkningens eget New York.

Du får följa med till musikpubar i de gamla hamnkvarteren i Red Hook, till romantiska vinbarer i East Village, genuina diners eller nattöppna nudelställen. Överallt dit du sällan skulle hitta själv.

Du guidas också till unika shoppingmöjligheter, som andrahandsbutiker, loppisar och nytillskott på designhimlen. För att inte tala om ett bageri med gluten- och mjölkfria cupcakes, en gömd park med ett vattenfall eller hemliga barer bakom omärkta trädörrar. Bli inte heller förvånad om du hamnar på spelningar med nya band, som om några år kommer att toppa hitlistorna.

Kanske har du också läst bloggen Ett annat New York, föregångaren till boken? Den är en diger källa till upplevelser utanför turiststråken, för alla plånböcker och smaker. Men boken är långt ifrån bloggen i bokform.

I guideboken Ett annat New York bjuder Daniel Svanberg på sina absoluta favoriter, nya tips och överraskningar. Dessutom sätts allt in i ett sammanhang. Det ena tipset leder förföriskt över i det andra, genom korta mellantexter. Ett smart grepp, som gör att du inte kan sluta läsa. Dessutom kryddas läsningen av färgrika, vackra och mycket New Yorkska foton, i en överskådlig och tilltalande layout.

Personliga anekdoter och skrönor ger extra färg åt tipsen. I boken delar Daniel Svanberg generöst med sig av små episoder i sitt och flickvännen Ming Xues utforskande av New York. Vad utbrister kyparen på Norma’s när man beställer en riktigt dekadent smörgås? Och hur gick det egentligen till när en känd restaurang öppnade filial på Upper East Side?

Med hjälp av Ett annat New York, kan du planera din vistelse i New York, utan att behöva kuska kors och tvärs genom staden för att hitta pärlorna. Här kan du lugnt utforska ett grannskap i taget och besöka de ställen du känner för, när andan faller på.

Genom upplägget med ett kapitel per stadsdel, kan du välja och vraka med vetskapen om att varje tips är testat och verifierat. Med begränsad tid i New York, har du inte råd med något vanskligt lotteri. Då är det tryggt att veta, att boken bara har vinstlotter.

Varje kapitel innehåller också förslag till ett kvälls- eller dagsschema. Med hjälp av numrerade, handritade kartor, kan du till exempel uppleva ”En lördag i Brooklyn”, ”En helkväll i East Village” eller ”En fredag i Harlem”. I det sistnämnda fallet startar dagen med äkta soul food, för att avslutas på ett litet jazzhak, där du ringer på en klocka för att komma in och tar med egen dryck.

Visst, det finns inga garantier för att bokens tips gäller för evigt. Men vilken reseguide kan garantera det? Å andra sidan handlar tipsen ofta om så kallade New York-institutioner, dit den lokala befolkningen hittat i årtionden eller ett sekel.

Daniel Svanberg
Daniel Svanberg, författare till Ett annat New York, på Karavan förlag. Foto: Ming Xue.

Så några ord om språket i Ett annat New York, som också det är helt fantastiskt. Det är första gången jag läser en guidebok där språket lyfter tipsen så de appellerar till alla sinnen. Genom målande liknelser, metaforer och miljöbeskrivningar är du bokstavligen på plats. Du äter pannkakor till frukost, som ”indränkta i lönnsirap lätt blir din bästa vän, och stället där dessa platta, runda keruber föds går under namnet Clinton Street Baking Company.” Eller också äter du en rätt där ”musslor, räkor, pilgrimsmusslor och bläckfisk brottas med de tjocka hemgjorda nudlarna”. ”Matchen slutar naturligtvis i din mage, och du är den stora vinnaren.” Genom Daniels ord äter du även din varma knisch (en judisk potatismosbulle) ”i Sara D Roosevelt Park om hösten” … ”när löven faller och staden brusar runt omkring dig”.

Vad du än gör, besök inte New York utan att ha läst Ett annat New York. Låt gärna boken följa med som sällskap under flygresan. Det behändiga formatet orsakar knappast någon övervikt.

Du kommer garanterat hem med sällsamma och sagolika upplevelser i bagaget, för att inte tala om känslan av att – om än kort – ha fått smaka på staden som en riktig New Yorker. Av att ha fått uppleva just detta: ett annat New York.

Daniel Svanberg får avsluta med några egna ord om sin bok. Själv säger jag detsamma som Daniel: ”Enjoy!” Han har, enligt bokens förord, upptäckt världens bästa stad. Gör det du också!

Bättre än så här blir det inte.

Fakta om Daniel Svanberg: Daniel Svanberg är utbildad vid San Francisco State University med examen i filmproduktion och historia. Han flyttade till USA 1994 och bodde först i San Francisco och Boston. Sedan 2008 bor han i New York och jobbar som nyhetsproducent på tv-stationen ABC. Han startade bloggen Ett annat New York, som tipssajt för turistande vänner.

Fakta om Karavan förlag: Förlaget startades hösten 2008 och ska i första hand ge ut böcker om träning, hälsa och resor. Läs mer på förlagets webbplats www.karavanforlag.se. Boken kan du beställa här.

Recension av Ett annat New York: Anna Ström Åhlén, Falkblick Kommunikation.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
11 years ago

Varsågod! Ja, läs den. Boken är helt beroendeframkallande och verkligen något i särklass.

Laurs
11 years ago

Åhh den måste jag läsa!!! Låter himla underhållande 🙂 Tack för tipset!