10 vanliga misstag att undvika i New York

NYC school bus street art

Du har säkert läst massor med tips på saker att göra i New York. Men vad är det du inte ska göra? Här kommer en liten antiguide, med vanliga misstag en turist kan göra i New York.

1. Du tror att det går att betala med kort överallt. New York må vara en av världens största metropoler men faktum är att plastkortet inte fungerar överallt. Ofta står det dock ”Cash only” på en skylt vid entrén, så man vet. Andra ställen kanske bara tar American Express och inga andra kort.

Om du ska åka taxi i Jersey fungerar det inte heller med kort. Glöm inte att komma överens om ett fast pris med chauffören, inför en färd till Manhattan eller Newark, och var beredd med kontanter.

Sedlar kan också behövas i automater och för att ge dricks. En eller ett par dollar till väskbäraren respektive bartendern är en tumregel.

2. Du tar inte med dig legitimation när du ska gå ut på kvällen. Passet brukar man ju oftast lämna på hotellrummet. Men låt körkortet (eller annat id-kort) ligga kvar i plånboken. Särskilt speakeasybarer vill se legitimation på sina gäster innan de släpper in dem. Ser du ung ut är id-handlingen extra viktig. Det är 21-årsgräns på servering av alkohol och du kan bli tillfrågad även som 30-plussare

US dollars

3. Du stannar mitt på trottoaren för att fotografera eller titta på kartan. Tänk på att du inte direkt är ensam fotgängare. Det är lätt att överväldigas av alla intryck och att bli förvirrad över riktningen. Vilket var det nu som var öst och väst? Helt okej, men ställ dig intill en husvägg när du funderar. Många har bråttom på väg till sina jobb och vill ha fri lejd – ge dem det.

4. Du får skavsår på grund av fel skor. Mycket snart kommer du att upptäcka fördelen med att gå, gå, gå … Det är helt enkelt bästa sättet att uppleva New York! Men ha sköna, ingångna skor. Till och med New York-borna själva (nåja, inte alla) tar plattare skor till dräkten för att sedan svida om till ”heels” på kontoret eller restaurangen. Själv brukar jag ta med finskorna i en skopåse. Varje resa brukar också ett par nya sköna skor få följa med hem, från Century 21 eller DSW.

5. Du har tagit med för mycket kläder. Om du tänkt shoppa mycket kommer du att ångra dig (eller få betala övervikt på planet). Här hittar du packningstips för resan till New York. Tips på hur du kan klä dig finns också i tidigare inlägg.

Track on the High Line

6. Du betalar för mycket inträde på museet. Alla vet inte att vissa museer accepterar frivilliga donationer. Det gäller till exempel MoMA och American Museum of Natural History. Om du inte ger en egen summa gäller den taxa som museet rekommenderar.

7. Du betalar för mycket i tunnelbanan. Köpa enstaka tunnelbaneresor passar bra om du inte åker särskilt mycket. Men även om du bara ska stanna några dagar, tveka inte att köpa 7-dagarskort. Det kostar inte mycket och ger dig en stor frihet att ta dig runt när fötterna blir trötta. Läs mer om New York City Subway här.

New Yorker crossing street

8. Du tror att det går fortare med tunnelbanan än att gå. Även om det är bekvämt att åka tunnelbana, så ta inte för givet att det alltid går fortare. Om det bara är frågan om ett par stationer går det ofta fortare att gå. Ofta förekommer långa gångar under jord innan du kommer till just ditt tåg, vilket kan orsaka en promenad som är längre än på markytan!

Att åka taxi i New York kan vara ett frestande alternativ när det är bråttom, men rusningstrafiken kan vara en fälla. Bli inte sittande medan taxametern tickar och reskassan sinar.

9. Du håller dig mest i Midtown, kring Times Square. Detta är ett vanligt nybörjarmisstag som de flesta av oss gjort. Eller säg så här: I början är det förstås medvetet att verkligen välja det myllrande Times Square och jättarna Empire State Building och Rockefeller Center. Kanske väljer du också att se en Broadwayföreställning och att ta en promenad på 5th Avenue. Men stanna inte bara här! New York är så mycket mer än skyskrapor, folkträngsel och turistfällor.

Brooklyn Bridge

10. Du missar att boka bord i förväg på restaurangen. I en stad med flera restauranger än du skulle hinna med på en livstid, behöver du förstås inte gå hungrig. Åtminstone inte som turist. Men kolla upp de speciella ställen du siktat in dig på. På kvällar och helger krävs ofta bordsbokning, ja på många ställen även vid lunchtid. Ett tips är att boka redan hemifrån, via Opentable. Du kan också komma tidigt på kvällen eller välja en plats vid baren, för att säkrare få bord.

Missa inte heller att restauranger kommer och går. Den lockande krogen i din guidebok kanske helt enkelt har upphört och ersatts med en kemtvätt. New York är staden som alltid förändras, så kolla i förväg. Likaså kan vissa lokaler vara bokade för privata event – inte minst takbarer.

Enjoy!

PS. Vill du trots allt ha tips på vad du ska göra i New York? Läs min lista med 35 saker du inte får missa i New York (nu uppdaterad med fler länkar!) och New York for Dummies – nybörjarguide till New York. Du är också välkommen att följa bloggen på Facebook och Instagram.

Samtliga foton: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
8 years ago

Exakt, inte värt att låta bli – för allas skull. 🙂

tintin tin
8 years ago

Prova att inte tipsa , blir en trevlig upplevelse Not 😉

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack för din kommentar. Ja, det är märkligt. Att vara beroende av dricks för sin försörjning ger onekligen otrygghet för de anställda.

Angående det sistnämnda (om kaffet) kommer jag direkt att tänka på Sällskapsresan, del 1: "Finns det svenskt kaffe på grisfesten?" 😉

Jocke
8 years ago

Kanske inte snobbig kommentar men konstigt att man på något sätt tycker kontanthantering är ok. Poängen är att USA framhäver sig som civiliserat, modernt etc och att då fortfarande hålla på med kontanter
och dricks! är helt galet. Titta på Japan, där ses det som en förolämpning att ge dricks – varför skulle man inte göra sitt bästa på jobbet ändå?
I mindre utvecklade länder tex i Europa håller jag med om svenskar oftast har konstiga förväntningar, tex Gevalia till frukostbordet 🙂

Anna Ström Åhlén
9 years ago

Tror säkert det var sagt med glimten i ögat! Själv har jag minsann också gjort en del av "misstagen" i inlägget. Kul att se på det med självironi. Klart man har bättre koll på det som sker hemmavid. 😀

Anonym
Anonym
9 years ago

snobbig kommentar. helt onödig faktiskt. grattis att ni har koll. vi som bor, lever och verkar i Sverige kanske har koll så saker hemmavid. d

Anna Ström Åhlén
9 years ago

Tack! Haha, ja okunnigheten är stor. Det är dock bra att folk läser på allt mer inför sin resa – till exempel på våra bloggar. 🙂

lenaiwales
9 years ago

Bra tips! Det verkar som om alla svenskar tror att man kan använda kort överallt, för det gör jag ju hemma, så otroligt korkat!!! Detta har irriterat mej så många gånger som reseledare i Europa. Numera när jag får denna kommentar, vänder jag bara på klacken och går därifrån, låter hårt, men hur insnöad får man lov att bli!!!