Den ”hemliga” dörren är öppen – till Peasant Wine Bar i Nolita

Att det finns hemliga barer i New York vet du redan. Likaså att det finns överkända ställen som är rena turistfällorna. Men så finns det också lite halvhemliga ställen. Ett sådant försökte jag komma in på förra hösten men möttes då av en stängd källardörr där jag blev rejält skrämd.

I år var det dags för ett nytt försök. Jag och en kompis såg till att börja med att vara där på rätt dag. Vis sedan förra året, visste jag nu att det var stängt på måndagar.

Det är till att börja med inte lätt att hitta hit. Huvudrestaurangen Peasant ligger i gatuplan och ser väldigt lockande ut, bara den. Ta en titt på filmen längst ner så instämmer du säkert. Vem vill inte bli mottagen som en familjemedlem, omhuldad av gott vin, kärlek och rustik, hemlagad mat? Vilken sort? Italiensk förstås. Det börjar visst bli ett mönster för undertecknad.

Men åter till det halvhemliga stället, som faktiskt är en vinbar! Precis till höger om ingången till Peasant, från gatan sett, finns en källaringång. Inte lätt att veta vid första anblicken. Oftast ligger också en kedja för, vilket inte direkt lockar till vidare upptäcktsfärd (såvida du inte är den äventyrliga typen).

Denna höstkväll var dock kedjan borttagen! Jag och mitt sällskap var direkt på plats, med blickarna riktade mot den murkna trädörren och trappan ner. Så slogs den plötsligt upp!

”Åh, vi hörde att ni knackande! Ursäkta att ni fått vänta. Nu får ni komma in” var den hälsning vi möttes av, när en vänlig anställd kikade ut, Lite annorlunda mottagande än förra året …

Nu var det ju inte vi som hade knackat på den hemliga dörren. Men glatt klev vi nerför trappan som snart kantades av upplysta lyktor.

Inne i källaren uppenbarade sig nu en mycket mysig vinbar, med rustika bord och takbjälkar. Än så länge var det rätt tomt men lokalen skulle snart fyllas av stoj och glam.

Under tiden slog vi oss ner i baren med varsitt glas vitt, och snart hade vi även en av husets specialiteter framför oss: pizza med tomat och mozzarella. Rustikt och enkelt, precis som man utlovar i sitt koncept, och mycket gott!

Vi ville förstås också dokumentera denna miljö men våra telefoner hade bestämt sig för att somna. Då fick vi en trevlig överraskning!

Bartendern stod gärna till tjänst med laddare till våra mobiler! Både äldre och yngre varianter fanns att tillgå (laddare alltså). Sedan kunde vi föreviga våra intryck, dock i en något grynig version på grund av mörkret vilket du som läsare får ha överseende med.


Det roliga med detta ställe är, att här samlas folk i alla åldrar! Inte bara 20-nånting, vilket kan vara fallet på många hemliga barer. Återigen: En plats för alla, precis som i en familj.

Slutligen lät jag även föreviga mig själv med en toalettselfie. Inte direkt ”jag”, vare sig när det gäller sådana vanor eller långa Jennifer Lopez-lockar. Men, men – i New York är ingenting som vanligt …

Hoppas nu att du blev sugen på att besöka Peasant Wine Bar. I så fall är adressen 194 Elizabeth Street, between Spring St and Prince St.  Men glöm inte att det är stängt på måndagar!

Enjoy!

PS. Du följer väl New-Yorkbloggen på Facebook också? Där finns ännu mer inspiration och tips!


Samtliga (tyvärr gryniga mobil-) foton: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
9 years ago

Tack så mycket, Annika! Ja, det var verkligen mysigt. Dessutom var det extra roligt att få följa upp ett besök som misslyckades året innan. 🙂

Annika
9 years ago

Vilket läckert ställe, lite kusligt först med tanke på trappan ner till det halvhemliga stället och sedan kontrasten till härligheten som öppnade sig. Det ser riktigt mysigt ut och som jag förstod att det var också. Tack återigen för ett proffsigt inlägg Anna!

Anna Ström Åhlén
9 years ago

Tack! Ja, entrén var ganska spöklik men inne i lokalen var det bara mysigt och trevligt.

lenaiwales
9 years ago

Lite spöklikt, men trevligt! Intressant läsning.