Pod 39 Rooftop – häftig takbar i New York

Vi är många som gillar att njuta av New York från ovan – på en takterrass.  Kanske samtidigt som vi avnjuter något gott att äta eller dricka.Att besöka takbarer är därför en trevlig sysselsättning i New York.

I somras blev det återbesök på takbar som jag hittills bara sett kvällstid tillsammans med min vän Eva Sollén, som driver bloggen Peopleinthestreet.se.

Den här gången sker besöket tidigt på kvällen, en strålande junidag. Nåja, inte helt strålande … När jag och mitt sällskap kommer ut från Grand Central ösregnar det nämligen. Bara så där, utan förvarning. Av ren slöhet tog jag inte med något paraply, trots att jag vet hur snabbt vädret kan växla i New York. Men efter en stunds väntan slutar det lika tvärt – och vi fortsätter mot målet.

Vart är vi då på väg? Jo till takbaren Pod 39, belägen på taket till hotellet med samma namn. Man behöver dock inte vara gäst på hotellet för ett besök.

Det är bara att ta hissen till 17:e våningen, så öppnar sig en panoramautsikt över Midtown. En extra dimension ger de ”antika” bågarna som dock inte är så anrika som de ser ut. Men vad gör det? När solen tittar fram glittrar det i den blöta stenläggningen och allt blir magiskt.

Skyarna glider mellan de kända byggnaderna, som likt jättar står i givakt: Empire State Building, Chrysler Building och ”Freedom Tower”.

Men först blir vi lite oroliga. Tänk om takbaren är abonnerad? Det första vi ser är nämligen ett brudpar och deras gäster. Men vi kan vara lugna. De har ”bara” bokat en liten del av terrassen, där de nu samlas efter en sejour inomhus.

Jag kan inte låta bli att smygplåta den vackra bruden, när hon knyter upp sin klänning för att undvika vätan. Sedan bärs allehanda läckerheter ut till det förväntansfulla sällskapet. Om man skulle ta och byta karriär och bli en wedding crasher? Skämt åsido nöjer vi oss med varsin egen drink, i den dalande solen.

Pod 39 Rooftop fylls sedan stadigt av nya besökare, som alla vill ta del av såväl utsikten som Mixologist Sam Andersons goda drinkar.

Om hungern slår till går det bra att inmundiga tacos signerade April Bloomfield, från Salvatore Taco i samma byggnad. Det är däremot inte aktuellt för vår del, då ett annat spännande restaurangbesök står på agendan (to be continued …).

Pod 39 har även ett systerhotell, Pod 51, i New York.

Tanken är erbjuda både ”stylish and hip budget hotels”. Här bor du (oftast) i små, enkla rum, ibland med delad dusch och toalett. Men den lilla ytan lär ändå rymma det mest nödvändiga för en övernattning i New York. För ärligt talat: Du ska väl ändå inte vara så mycket på rummet? Jag har själv inte testat hotellet än – men kanske en annan gång?

Ett hett tips är att stanna på takterrassen tills solen har gått ner. Utsikten nattetid går nämligen inte av för hackor den heller.

Men i dag nöjer vi oss med vyerna i dagsljus, där mäktiga spegeleffekter skimrar i fasaderna. Jag tröttnar aldrig, a-l-d-r-i-g, på denna blandning av gammalt och futuristiskt, slitet och nytt, lugnt och fartfyllt. Mitt älskade New York!

Skulle det börja regna igen eller locka med en egen vrå? Lägg då beslag på någon av inomhussofforna.

Det kan också vara bra att veta att det finns såväl parasoll som infravärme utomhus. Pod 39 Rooftop är en takbar som står redo. Gäller detsamma dig? I så fall:

Adressen är 145 East 39th St (ja, därav namnet), mellan 3rd Avenue och Lexington Avenue.

Enjoy! 

Samtliga foton: Anna Ström Åhlén.

PS. Välkommen till min Facebooksida för fler tips om New York!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack så mycket, Eva! Kul att du skrev om takbaren med kvällsbilder, så kompletterar inläggen varandra. New York-feber var det ja – samma här. 🙂

Eva Sollén
8 years ago

Mycket bra inlägg och fina bilder, Anna! Jag håller med dig, Pod 39 är verkligen en häftig takbar i New York. Oj, vad jag får New York-feber nu… 🙂