Museum of Modern Art – MoMA

Foto: Anna Ström Åhlén.

Du kan inte missa det. Redan utanför ser du att detta museum är mäktigt och kommer att ta tid. På fasaden vajar banners med de kända initialerna MoMA, och adressen är 11 West 53rd Street.

Det handlar om ett av New Yorks (och världens) mest kända museer: Museum of Modern Art

Foto: Anna Ström Åhlén.

Museet invigdes 1929 och är sedan dess hemvist för konst från hela världen, med allt från kända tavlor signerade Monet och Warhol till foto, film, installationer och framträdanden.

I entréhallen ombeds du att lämna in ryggsäcken i garderoben. Undertecknad var på väg att lämna in sin stora handväska också men det behövdes inte: ”No, that’s your personal bag ma’m”. Mitt ressällskap fick dock avstå från sin lilla ryggsäck, vars innehåll inte var mindre personligt. Men regler är regler … Med kamera, vattenflaska och bekväma skor var det så dags att ta sig igenom denna klassiska upplevelse.

MoMA består av flera våningar med stora ljusinsläpp och från alla plan har du en vacker vy över museets innergård. Missa inte ett besök även där, bland prunkande planteringar, fontäner och bänkar för trötta ben.

Men först är det dags att titta på fascinerande konst. Antingen i sprakande färger …

Foto: Anna Ström Åhlén.

… eller i mer sparsmakat utförande …

Foto: Anna Ström Åhlén.

Det finns allt från mer eller mindre obegripliga föremål …

Foto: Anna Ström Åhlén.

… till avbilder av kända historiska eller mytologiska gestalter.

Foto: Anna Ström Åhlén.

Var uppmärksam på var du får fotografera! Annars är vakterna snabbt framme och ber dig plocka undan kameran. Det är inte heller tillåtet att gå för nära konstverken, så håll ett öga på markeringarna i golvet.

Överallt i byggnaden finns fritt wifi, så den Facebookberoende kan lätt ”checka in” eller meddela sig med omvärlden på annat sätt.

Presentinköp klarar du enkelt av i museets butik, MoMA Store, som för övrigt finns på fler ställen i New York. Här dignar det av designade prylar som smycken, leksaker, koppar, klockor och möbler (!). Tänk Designtorget, fast i betydligt större skala.

Foto: Anna Ström Åhlén.
Foto: Anna Ström Åhlén.
Foto: Anna Ström Åhlén.
Foto: Anna Ström Åhlén.

Slutligen ett extratips: Tillbringa inte hela första dagen i New York på museum. MoMA har visserligen gott om ljusinsläpp men kroppen mår bäst av att vistas i dagsljus den första tiden. Fler tips för att motverka jetlag hittar du här.

Det gäller också att inse faktum: Du hinner inte se allt. Åtminstone inte under ett enda besök. Blir du medlem i MoMA, får du fri entré och möjlighet att komma ”bakom kulisserna” under diverse evenemang.

Efter besöket blev det en tur söderöver för vår del. På Broome St avnjöts delikat vietnamesisk sandwich, som också varmt kan rekommenderas.

Enjoy!


0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
10 years ago

Tack! Jag har också hört att den ska vara bra.

Tommy Andersson
10 years ago

Kan faktiskt rekomendera restaurangen MOMA, kommer inte ihåg vilken våning men utsikten är inte dum.

//Tommy A