Fem saker du (kanske) inte visste om New York

Brooklyn Bridge and Manhattan Bridge. Foto: Carsten Lorentzen.

New York är staden du direkt tar till dig. Men också staden som du aldrig riktigt kan fånga. Nej, inte ens under en livstid kan du finna och tyda alla mönster, i denna brokiga väv.

Det är en väv som aldrig blir klar, som fylls med allsköns tyger, form och färg. Det är en väv som är knölig och jämn, trasig och hel, ful och vacker. En väv som trasslar sig och löser upp sig – men med en varp som sitter där den ska. Varpen i väven för staden New York.

I en serie inlägg fångar jag några trådar i väven, genom saker du (kanske) inte visste om New York. (Första inlägget kan du läsa här.)

New York fisherman. Foto: Frank van de Velde.

1. Att man kan fiska i New York visste du säkert. Men kanske inte att staten New Yorks officiella fisk är öring?

2. Brooklyn Bridge var den första bron som fick elektricitet, på 1880-talet.
Från Brooklyn Bridge Park har du strålande utsikt över bron och Manhattan.

New York City Subway. Foto: Annie Mole.

3. New York-bor pendlar i genomsnitt 40 minuter till jobbet varje dag. Läs mer om New York City Subway här.

På väg till Brooklyn. Foto: Anna Ström Åhlén.

4. I New York skiner solen (mestadels) 234 dagar om året. Passa på att njuta av den till sjöss på en båttur till Brooklyn!

Morton Street, Greenwich Village. Foto: Anna Ström Åhlén.

5. Varför klarade sig många av New Yorks byggnader från 1960-talets rivning? Svaret är att de är byggda av gjutjärn! Missa inte en promenad bland de vackra 1800-talsbyggnaderna i Greenwich Village.
_______________________________________________________________________
Nyhet:

Olle Wästberg rekommenderar denna New York-blogg i sitt senaste nyhetsbrev! Han skriver att det finns många svenska bloggar om New York och att ”Anna Ström Åhléns New York – My Bite of the Big Apple är en av de trevligare och mer personligt hållna”. Stort tack!

Olle Wästbergs nyhetsbrev kommenterar och analyserar ekonomi, medier, politik och kulturfenomen – oftast från ett USA-perspektiv. Här kan du prenumerera på Olle Wästbergs nyhetsbrev. Det kan varmt rekommenderas!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments