En ko med New York-motiv i East Village

Varför står det en ko utanför ett hus i East Village? Varför har den Manhattans skyline på kroppen? De mest udda frågor kan uppstå när man tar en promenad i New York.

Det är en morgon i april och jag går på promenad i East Village. Som vanligt har jag kameran i högsta hugg, eftersom vad som helst kan hända i New York och det också gör det.

Särskilt letar jag efter ovanliga saker att fotografera, så föreställ dig min glädje när jag plötsligt upptäcker en ko. Ja, en ko, men högst konstgjord och ickelevande. Den bara står där bakom några soptunnor, på en gräsplätt vid ett flerbostadshus.

På kons kropp lyser ett konstverk; det är inget mindre än Manhattans skyline som avtecknar sig mot bog och flank, kompletterat med färgglada horn och ben. Vad är nu detta? Jo, lite googlande ger svaret.

Kon tillhörde en del av Cow Parade, världens största och mest succéfyllda konstprojekt. Sedan 1999 har tusentals modeller av kor placerats ut runt om i världen. I projektet målas varje ko av en lokal konstnär, känd eller okänd, och år 2000 kom turen till New York. Efter varje projekt auktioneras korna ut och pengarna går till välgörenhetsorganisationer.

Men varför just kor? Arrangörerna förklarar det så här på sin sajt:
”The cow represents different things to different people around the world-she’s sacred, she’s historical, she connects us to our past-but the common feeling is one of affection. There is something magical about the cow that transcends throughout the world. She simply makes everyone smile.”

Vill du också kika på kon så är det ingen risk att den springer iväg. Den är gjord av flamsäkert fiberglas och väger bortåt 60 kg . Den exakta adressen? Den får du leta upp själv. Lite spännande måste det vara. Och kanske hittar du fler?

Enjoy!

PS. Läs mer om konst i det stora äpplet i min guide till street art, gatukonst i New York.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
6 years ago

Åh, vad roligt, Ann-Louise! Ska absolut spana in ditt inlägg. 🙂

Ann-Louise
6 years ago

Jag blev så inspirerad av ditt ko-inlägg att jag nu skrivit ett eget om de platser där jag besökt CowParade. 🙂

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tack, vad roligt att höra att du uppskattade inlägget!

Jätteroligt att du själv berättar om att du sett denna koparad på andra ställen. Jag har faktiskt totalt missat den och ändå bodde jag ju fortfarande i Stockholm år 2004.

Häftigt att du var i New York just år 2000! Visst är det så att "jakten" på konstverk tar en till platser man kanske inte skulle ha besökt annars. Nu är ju CowParade inte unik för just New York men annars skulle man lätt kunna tro att det är en sån "Only in New York"-upplevelse. 🙂

Ann-Louise
6 years ago

Vad roligt med ett inlägg om en CowParade-ko! Jag var i New York 2000 när hela staden var full med kor, fast då hade jag inte så bra koll på varför. Sedan var det ju CowParade i Stockholm 2004 och då hade jag lite bättre koll och var runt och tittade på och fotograferade varenda ko. Och 2006 råkade jag besöka både Boston och Denver samtidigt som CowParade och gick återigen runt och tittade på varenda ko. Perfekt eftersom det tog mig även till platser som jag annars kanske inte hade besökt som vanlig turist. Jag tyckte att de allra… Read more »