New Yorks smalaste hus

Bara 2,45 meter brett är det, New Yorks smalaste hus. Tre våningar högt ligger det inklämt, nästan lite skrämt, mellan sina grannar i West Village.

Ytan är totalt 92 kvadratmeter. Inte så litet kanske, för att vara en bostad i New York? Men betänk då också att du måste byta våning för att byta rum. Det är inte heller helt enkelt att möblera. När sängen måste stå enbart några centimeter från den öppna spisen tänker man nog efter innan man eldar.

På min senaste New York-resa besökte jag äntligen gatan där huset finns: nr 75 1/2 (!), Bedford Street. Du hittar det mellan Commerce Street och min favoritgata Morton Street. Trevliga promenadkvarter med andra ord. Passa gärna på att äta på en bra italiensk restaurang i närheten.

Hur ser då huset ut inuti? Givetvis var jag otroligt nyfiken, intresserad som jag är av både inredning och arkitektur. Men att knacka på var inte att tänka på. I stället fick jag förlita mig på Google. Nu har jag fakta: Huset har tre sovrum, ett kök, ett badrum och en källare som är omgjord till vilrum.

Eftersom varje rum är så långsmalt har det krävts en del speciallösningar. Köksspisen är till exempel utformad så att alla fyra plattorna sitter på rad.

Det smala huset kan också stoltsera med en del kända invånare. Skådespelaren Cary Grant har till exempel bott här, liksom John Barry, kompositör av filmmusik, och poeten/dramatikern Edna St Vincent Millay.

Givetvis var jag och mitt sällskap inte de enda som stannade för att fotografera huset. Men helt känt är det inte i allmänna guideböcker, så passa på att göra en utflykt vid din nästa New York-resa!

Den nuvarande ägaren syntes inte till. Men huset har en balkong till varje våning på baksidan, så dessa är nog sköna tillflyktsorter när nyfikna strömmar till.

Edna St Vincent Millay – en av det smala husets invånare. Foto: Wikipedia.com.

I filmen nedan kan du titta in i New Yorks smalaste hus. Priset vid den senaste försäljningen år 2013 slutade på 3,25 miljoner dollar. Det smalaste huset alltså – men knappast det billigaste. Vill du veta vad ägaren själv tycker om att bo här? Följ även med honom in.

Hur gärna jag än skulle vilja bo i West Village skulle jag dock inte välja detta hus i stället för mitt nuvarande (drygt tre gånger större) hus hemma i Sverige! Tro det eller ej …

Enjoy!

PS. Följ den här bloggen på Facebook för fler tips om New York! Där får du också aviseringar om när bloggen uppdateras.

Samtliga foton om inte annat anges: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
9 years ago

Tack! Ja, det var en annorlunda sevärdhet att söka upp. Helt i mitt intresse! )

Trillingnöten
9 years ago

Vad kul! Har hört lite om huset tidigare, men inte sett så många bilder. (Har väl inte direkt letat heller :)) Spännande!