Gay Liberation Monument i West Village

I en liten park i West Village finns två kärlekspar. En grupp människor som aldrig går någonstans – för de är skulpturer. De kan, och har rätt, att här visa sin kärlek till varandra, för alltid. Vi går närmare!

Skulpturerna består av två gaypar och kallas Gay Liberation Monument. När jag besöker dem är det sent på kvällen och fotoförhållandena inte de bästa. Åtminstone inte för den som inte är proffs. Men jag förevigar dem ändå och ägnar en stunds tanke åt bakgrunden till att de finns just här.

Just här, vid Christopher Street – Sheridan Square, kan man säga att den amerikanska kampen för homosexuellas rättigheter tog fart. I närheten låg nämligen en bar/gayklubb på 60-talet: Stonewall Inn.

Den 28 juni 1969 stormade polisen Stonewall Inn, varpå 13 personer arresterades. Ryktet om räden och motståndet spreds och nästa dag samlades hundratals människor för att protestera. Den 27 juli ordnades sedan den första gayprideparaden, från Washington Street till Stonewall.

Cirka tio år senare beställde konstmecenaten Peter Putnam verket Gay Liberation Monument, med följande krav: ”It has to be loving and caring, and show the affection that is the hallmark of gay people … and it has to have equal representation of men and women.” (Källa: Wikipedia.)

Konstnären som fick uppdraget att göra skulpturerna var George Segal (1924 till 2000). Han började som målare men är mest känd för sina gjutna människofigurer i naturlig storlek. Metoden han använde var gipsimpregnerad gasbinda, sådan som används för ortopediska avgjutningar. Han lindande bandage kring sin modell och härdade sedan gipset som bildade en ihålig skulptur.

Med tiden övergick han till gjutna former i brons (som till kärleksparen ovan). Han patinerade dem ofta vita, för att efterlikna det ursprungliga gipset.

Segals figurer anses ha så kallat ”melankoliskt, spöklikt” utseende – och jag är benägen att hålla med.

Just det här att man kan gå nära och nästan bli en del av konstverket – sådant älskar jag! Självklart blir jag nyfiken på att få veta mer om skulpturerna. Du med? Ta en titt på filmen nedan och besök gärna Gay Liberation Monument nästa gång du är i New York.

Enjoy!

*

Du hittar mig även på Instagram: @newyorkmybite

Välkommen!

Samtliga foton: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments