Vad döljer sig bakom fasaden på Joralemon Street i Brooklyn Heights?

Ett vackert hem i Brooklyn Heights? Ja, så ser det ut vid första anblicken. Men bakom fasaden är inget vad det ser ut att vara. Följ med till nr 58, Joralemon Street och en av New Yorks hemligheter.

Att promenera i Brooklyn Heights är ett nöje som jag varmt kan rekommendera när du är i New York. Framför allt att gå Brooklyn Heights Promenade, med makalös utsikt över Manhattan. Men söker du dig ett par gator söderut kommer du till en annan spännande sevärdhet.

Ett hem som inte finns

På Joralemon Street finns nämligen ett hus som egentligen inte finns. Eller, rättare sagt, själva fasaden finns ju. Men inget hem! Fasaden är nämligen bara ett skal, en kuliss. Här finns minsann ingen lägenhet eller någon lycklig invånare.

När du går närmare ser du att fönstren är helt svarta, dygnet runt. Ja, förutom ett mystiskt gult sken som ibland kan skymta genom gallret. Spökar det? Porten är inte heller av det hemtrevligare slaget. Snarare ser den ut att gå till någon slags bunker eller källare. Och nu börjar vi närma oss sanningen …

En nödutgång för tunnelbanan

Porten på 58 Joralemon Street leder nämligen till (tada!) tunnelbanan! Detta är både en nödutgång och en ingång till ett ventilationsstation. Arrangemanget är dock ingen nyhet. Faktum är att denna ”hemlighet” har funnits här ända sedan tidigt 1900-tal, när huset slutade vara bostad. Då behöll man bara fasaden när tunneln bakom öppnades.

Bakom skalet går alltså tunnelbanan. Närmare bestämt tågen på linje 4 och 5 mellan Brooklyn och Manhattan. I samband med 9/11 påtalades det att det fanns ökat säkerhetspådrag kring denna in- och utgång. Men faktum är att du lugnt kan besöka adressen i Brooklyn Heights. Även om New York Times har skrivit om platsen är den fortfarande rätt hemlig …

Ganska okänt för de flesta turister är också detta speciella hus. Nu vet du, och kanske hamnar platsen på din lista nästa gång du är i New York? I alla fall på min! Häftigt är det hur som helst.

Vill du veta vad grannarna tänker? Spana in filmklippet nedan.

Enjoy!

Foto nr 1: Matt Green
Övriga foton: Inhabitat

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ann-Louise Paulsson
3 years ago

Vad spännande, detta hade jag aldrig haft en aning om ifall jag inte läst det här. Vilken intressant lösning att behålla husfasaden.

Anna Ström Åhlén
3 years ago

Vad kul att du också tyckte det var spännande! Jag älskar att nosa upp sådana här udda saker. Verkligen en kreativ idé med fasaden! Tydligen förekommer sådana lösningar på flera håll för att dölja det egentliga syftet med olika byggnader. 🙂

Lena i Wales och Spanien

Wow, sådana här ställen gillar jag. Ser ut som något, men är något annat. Kul grej!
Ha det bra!

Eva Sollén
3 years ago

Men så läckert! Hade ingen aning om detta och det står såklart på min lista över saker att uppleva under min nästa resa till världens bästa stad!

Kram

Sara
3 years ago

Alltså gud vad roligt! Känns som en såndär New York-grej.