Fem mysterier i New York

I New York kan det mesta hända så egentligen borde man inte bli förvånad. Men nog finns det vissa klurigheter som även den vana New York-resenären kan fundera på. I dag reder vi ut fem ”mysterier” i New York!

1. Vad betyder de mystiska siffrorna på lyktstolparna i Central Park?

Lokalsinne är inte min starkaste gren. Milt sagt! Därför var det en ganska nöjd TravelAnna som äntligen fick reda på det hemliga tricket att hitta rätt, i alla fall i stadens gröna lunga.

Det finns nämligen sifferkoder på alla lyktstolpar i Central Parl. Mystiskt kanske för den som inte vet. Men siffrorna anger faktiskt på ett smart sätt exakt var du befinner dig. Här finns förklaringen till koderna på Central Parks lyktstolpar.

2. Hur uttalas egentligen Houston Street?

De flesta gatunamnen i New York vållar nog inget huvudbry (som Kenmare Street ovan). Men hur är det med den långa Houston Street som korsar Downtown Manhattan? Många slänger sig världsvant med uttalet ”Hjuuston”, som den amerikanska delstaten. Men då får man säga som Brasse i Fem myror är fler än fyra elefanter: ”Fel, fel, fel!”.

Houston Street är nämligen uppkallad efter en advokat vid namn William Houstoun, så namnet ska uttalas ”How-ston”. Nu kan du briljera med det!

3. Vad är egentligen en ”regular coffee”?

Gå med en kaffe i handen på Manhattans gator, är inte det klyschornas klyscha. Men ändå, sååå njutbart. Självklart gör jag det varje resa, när jag inte avnjuter kaffet på ett av stans läckra caféer, till exempel B Cup Café i East Village, som är en av mina favoriter.

Men ska du köpa kaffe på en deli, då gäller det att ha koll på vad de olika kaffetyperna kallas i New York. Och då snackar vi inte sån terminologi som ”mörkrost” eller ”kokkaffe”. Nej, här gäller det att ha koll på uttryck som ”regular” och ”lite” . En ”regular” är nämligen allt annat än en slät kopp svart kaffe … Här hittar du min guide till att beställa kaffe som en New Yorker.

4. Vilken är New Yorks hemligaste gata?

Halva avenyer låter väl lite absurt, till och med för att vara New York. Men faktum är att det finns en. Den sjätte avenyn består nämligen av en liten extrahalva,  6 1/2 Avenue, som är New Yorks hemligaste gata.

Skylten var så klart värd att förevigas på min senaste New York-resa. Gatstumpen i sig ligger gömd mellan 6:e och 7:e avenyn och löper mellan West 57th Street och West 51st Street. Den fick sitt officiella namn 2012 men har länge använts som genväg av stressat affärsfolk i Midtown. Själv var jag mycket nöjd med att kunna bocka av denna gata som en av alla hemligheter på listan 276 coola och ovanliga saker att göra i New York.

5. Varför finns det två Stone Street?

En av New Yorks äldsta gator, på sommaren förvandlad till en enda läcker uteservering, det är Stone Street. Här kan man dricka irländsk öl vid slitna träbänkar i lyktornas sken, medan de anrika fasaderna vakar omkring en, lurande på gåtfulla minnen.

Här kan du läsa mer om den mysiga gatan Stone Street. Men det finns också ett annat Stone Street, betydligt tråkigare, ja faktiskt inte ett dugg sevärd. Förklaringen är att gatan helt sonika är delad i två när Goldman Sachs-huset byggdes på 80-talet. Så ge inte upp om du hamnar på fel sida. Gör om, gör rätt … och njut.

Enjoy!

PS. Välkommen att följa mig på Instagram för ännu mer New York-inspiration.

Foton: Anna Ström Åhlén, utom dessa: Översta bilden är tagen av en ”random” person i Central Park, föreställandes mig (till vänster) och min kompis Annette. Fjärde bilden är tagen av Ulrika Andersson. Sista bilden är tagen av Paul Frankenstein.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Eva – People in the Street

Vilket bra och informativt inlägg! Ett av de största mysterierna är att jag aldrig tröttnar på att längta tillbaka till världens bästa stad oavsett hur många gånger jag åker dit …

Kram

Orsakulla mamma vid 20, specialpedagog & doula

Men du så mycket fakta :D. Jag vet väldigt lite om New York men när man tittar på tv-serier får man ju höra en del uttryck och begrepp. Nu kan jag hänga med lite känner jag 😀

Lena i Wales och Spanien

Tack för ett kul inlägg! Sådana här små mysterier gillar jag.
Houston skulle jag uttala på det brittiska sättet, men nu vet jag bättre.
Kul med numren på stolparna. Sådant gillar jag också.
Skön söndag!

Jossus Travelpics
3 years ago

Här har du en till vars lokalsinne inte är det bästa, så kul att läsa om numren på stolparna.