Malmön – vacker skärgårdsö vid Höga kusten

En speciell skärgårdsö vid Höga kusten, med vackra vandringsstigar, bärfyllda skogar och stilla stränder. Det är Malmön! Här var jag i somras följ med! 

Vi blir hämtade med båt från Killingsnäs till Malmön, över sundet från fastlandet. Det är jag, min man och två av våra söner som ska tillbringa en vecka på denna lilla skärgårdsö. Föraren är vår hyresvärd som. tillsammans med sin fru, hyrt ut sitt gästhus till oss: ett nybyggt hus med panoramafönster precis vid vattnet.

Höga Kusten är välbekant för oss, då min man är från Örnsköldsvik. Vi har varit här många gånger förr, men inte just på Malmön. Det är ett nytt resmål för mig och sönerna.

Malmön – den nordligaste bebodda ön vid Höga kusten

Var ligger då Malmön? Jo, cirka tio minuters båtfärd från fastlandet i skärgården utanför Ö-vik. Ön är ungefär lika stor som Stora Karlsö och här finns både sommargäster och åretruntboende. Lite speciellt är att ön faktiskt ägs av Svenska kyrkan. Dessutom är ön den nordligaste utposten med bofasta, i världsarvet Höga kusten.

Fina vandringsstigar

Älskar du vacker natur, vandring och bad, då ska du bege dig hit. Vi beger oss själva direkt ut på upptäcktsfärd, trots att vädret inte är det bästa. Men i vissa landskap spelar det ingen roll, de är lika vackra ändå. Ja, kanske till och med vackrare?

Tydliga skyltar och kartor visar vägen, kors och tvärs över den lilla ön som inte är mer än cirka 3 kvadratkilometer. (Eh, ja, för vissa av oss räcker dock inte bara tydliga skyltar. Undertecknad som har svart bälte i dåligt lokalsinne lyckades trots detta gå lite fel …)

Det märks att det är i slutet av säsongen, då de flesta sommarhus är tomma. Fullständig tystnad och stillhet råder. I detta lilla fina fiskeläge är det livligaste vi hittar en prunkande sallad, smart odlad direkt i en jordsäck.

Under skydd av paraply eller regnhuva tar vi in skönheten, detta dimmiga landskap som mest liknar en suddig akvarell.

Båtturer och bad

Det regniga, mulna vädret blir dock kortvarigt. Sedan blir det riktig sommar med strålande sol! Och när dagarna är så, ja, då är längtan efter solresor inte särskilt nära.

För veckan har vi hyrt en båt, närmare bestämt en Buster, som tar oss runt ön för strandhugg. Det blir också några turer till fastlandet för proviantering och utflykter (mer om det i kommande inlägg).

Stränder vi besöker är Marnviken (stenstrand) och Petviken (sandstrand). Inom några minuter från vår stuga finns även Sandviken, med en långgrund sandstrand. Här finns både bastu och grillplats, som nyttjas av både tillfälliga båtgäster och Örnsköldsviks segelsällskap.


Plocka vackra stenar,
läsa en bra roman i timmar … Sommarlivet på en ö är rätt fint ändå.

Även hemma vid stugan finns plats för frid och ro. Morgonkaffe på bryggan, någon? (Hand upp!)

Bärplockarnas paradis

I skogen över hela ön kryllar det av blåbär, de största jag någonsin sett! Ironiskt nog köpte vi djupfrysta blåbär till frukostgröten på väg hit, helt ovetande om detta. Färska, stora, saftiga blåbär … svårslaget, det är det allt.

Solnedgångar att minnas

På kvällarna kan vi avnjuta solnedgången från första parkett. Sönerna passar på att använda den medhavda fågelkikaren som får en naturlig plats på terrassen.

I övrigt får nog bilderna tala för sig själva, eller vad sägs?

När veckan går mot sitt slut, gör det fina vädret detsamma. Sista dygnet blåser det upp ganska rejält och vi befarar först att vi ska bli inblåsta. Det lockar inte direkt att bege sig ut i motvind med båten fullastad som en pråm. Dessutom har jag brutit ena armen (en helt annan historia som du kan läsa om här). Men turen är med oss! Framåt kvällen på den planerade avresedagen mojnar vinden något.

Vi lägger ut från Malmön och åker tillbaka till fastlandet, för att påbörja den 65 mil långa bilfärden hemåt: till Strängnäs. Höga kusten, vi kommer tillbaka.

Har du också varit på Malmön? Eller blev du sugen på att åka dit? Berätta gärna!

Samtliga foton: Anna Ström Åhlén, utom bilden av mig i regnjacka: Simon Ström.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

12 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
★ Orsakullan som blev mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv★

Vilken underbar plats ni fått uppleva och som du skriver färska blåbär går inte att jämföras med köpta. Jag fullkomligt älskar blåbär. Gällande om jag besökt Malmön så det har jag ej. Däremot varit vid höga kusten 😊.

Ditte
3 years ago

Höga kusten är en storfavorit hos mig. Men Malmön har jag ännu inte besökt, dock flera av fina fiskelägen i närheten av Ö-vik. Jag brukar hat jobbresor hit men inga i år. Tyvärr. Malmön skulle jag väldigt gärna vilja besöka och perfekt att ni hyrt en ”Buster” för egna turer runt om
Stort tack för besöket och de vackra bilderna.
Hoppas nu din arm är bättre. Och du, jag ser fram emot mer härifrån.
Stor kram

Ann-Louise Paulsson
3 years ago

Så vackert och vilka underbara bilder! Har inte varit på Höga Kusten alls men vi hade planer på att åka dit i somras. Nu blev det inte så utan jag hoppas vi kommer iväg nästa sommar istället.

Lena i Wales och Spanien

Ser fantastiskt ut!
Ljuvliga bilder.
Nu förstår jag också varför Malmön i Bohuslän heter Bohus-Malmön.
Skön söndag!

Elisabeth Nyberg
Elisabeth Nyberg
2 years ago

Vackra bilder från vår paradisö Malmön

Anna
Anna
2 years ago

Hej så vackra bilder och skrivet om mitt och andras smultronställe. Jag är uppvuxen på Malmön på somrarna. Har hus på andra sidan där ni har bott. Nära där ni har tagit bilder på våra vänners sjöbodar.