Never forget

Snart två decennier har gått! I dag är det 19 år sedan den 11 september 2001. Den dag då allt förändrades för att aldrig mer bli sig likt. Ett är vi eniga om: Never forget!

Jag tror de flesta vet vad de gjorde den 11 september 2001 och var de befann sig då. I alla fall vi som inte längre var småbarn. Som vid de flesta extrema händelser är det ju så.

Själv var jag föräldraledig med min yngste son och befann mig hemma i villan denna dag. Jag kom från köket till tv:n i vardagsrummet när jag såg de i dag klassiska bilderna. Bilderna av något som flög in i New Yorks World Trade Center och åstadkom rök och kaos …

Långt borta men så nära

Var det här verkligen på riktigt? Medan mitt inre omedelbart frös till is bevittnade jag skeendet på min tv-skärm. Så långt borta från USA men ändå så nära, hos mig i mitt eget vardagsrum.

Så hände det igen. Det ofattbara som ingen någonsin kunnat föreställa sig hände inte bara en gång utan två. Och det hände mer, på fler ställen. Resten är, som man säger, ”history”. Men det är historia vi aldrig kan och aldrig får glömma. Maktlösheten alla måste ha känt, paniken, ovissheten, sorgen … Och följderna som aldrig någonsin suddas ut.

Minnesdagen för 9/11 år 2020 i New York

I dag är saker och ting också annorlunda i New York, som bekant på grund av pandemin. Men vi kan ändå se stadens Tribute in Light resa sig mot skyn, synligt till en höjd av hela 97 kilometer.

Våra tankar går till så många i dag: till alla som inte längre finns ibland oss, deras nära och kära, men förstås också till de som överlevde och de som kämpade (och än i dag kämpar) med allt i attackens spår.

En roman om att vara ung i New York efter 9/11

Vill du läsa en oerhört bra roman om att vara ung i New York strax efter 9/11? Läs These Days Are Ours! Den är något alldeles extra.

Never forget!

Foto: Gerd Altmann och Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gerd Lindblom Collin
3 years ago

Jag kommer verkligen ihåg den här dagen! Satt med min make här i soffan och bara gapade av förskräckelse, vad händer???
Två år senare samma dag så mördas Anna Lindh.
Fin bok. Klarar tyvärr inte av att läsa pocket, pga min syn.
Kram, Gerd

Ama de casa
3 years ago

Nej, vi får aldrig glömma! Vi var på en campingplats på Korsika och fick höra det via telefonen. Försökte hitta en TV, men det fanns ingen att tillgå. Först typ en vecka senare fick vi se dom rörliga bilderna när vi åkte färjan tillbaks till fastlandet. Vilken fasa… Anders sa direkt ”Usama bin Ladin” när han fick höra om terrordåden av sin pappa i telefonen. Själv hade jag nollkoll på Usama då. Fast jag väljer att koppla 11/9 till nåt trevligare i första hand. Den 11/9 2006 ”landade” vi nämligen i garaget med bilen och flyttade in i vår lägenhet… Read more »