These Days are Ours – om att vara ung i New York efter Nine Eleven

Spitzer’s, Lower East Side. Photo: Rebecca Wilson.


Ska du till New York i höst? Eller vill du bara drömma dig bort? Här är en riktigt bra roman som utspelar sig i New York, ett halvår efter Nine Eleven.


En paradvåning på Upper East Side. Det är hemma för 23-åriga Hailey. Hon har just slutat college och känner sig vilsen, både existensiellt och karriärmässigt. Att pengarna flödar hjälper föga. Om hon – och hennes vänner – ville, skulle föräldrarna bara kunna ringa ett telefonsamtal. Bara ta den där kontakten, för att fixa en anställning.

Men Hailey vill försöka själv. Hon vill, oberoende av sin bakgrund, beta av intervju efter intervju och verkligen förtjäna jobbet. Vad gör det egentligen med människor, detta rikemansprivilegium? Och när ska hon själv komma i hamn med familj och barn? Hinner hon, före nästa terrorattack?

Målet är omväxlande rikemanssonen med utstakad framtid och en mindre bemedlad ny bekantskap. Men kärlek är ju, helt enligt livets lagar, varken okomplicerad eller förutsägbar.

These Days Are Ours är en roman som överraskar och går på djupet, långt ifrån den ytliga historia som scenariet kan antyda. Samtidigt är den inte alls svårläst.

No Malice – en av barerna i These Days are Ours. (Obs! Personerna på bilden har inget med romanen att göra.)
Photo: DeWitt Clinton.

Dialogen tar stor plats och är lika spännande att följa som en thriller. Bakom varje mening får vi följa Haileys tankar och planer, ungefär som undertexterna i Woody Allens Annie Hall.

Det är omväxlande hejdlöst roligt och gripande. Och framför allt annorlunda. Jag har sällan varit med om sådana karaktärsskildringar som verkligen kryper under skinnet.

I These Days Are Ours följer vi Hailey och hennes vänner, dygnet runt i New York. Från stora bjudningar i paradvåningar till dygnsöppna barer på Lower East Side, och efterföljande bruncher där mer än en deltagare anländer efter ”the walk of shame”.

Fifth Avenue. Photo: John Weiss.
Här finns dråpliga kommentarer, stora livsfrågor och mycket igenkänning. Trots att få av oss somnat med utsikt över Central Park i en gigantisk paradvåning eller har en mor som utan att blinka ger oss en Louis Vuitton-handväska. ”Bara så där”, på väg ut genom varuhuset.

För vilsenheten inför vuxenvärlden känner vi igen, liksom glädjen och våndan i relationer: mellan far och dotter, dotter och mor, och mellan syskon, barndom och nutid. I Haileys fall kantat av en solkig skilsmässa.

Över hela historien svävar Nine Eleven, som en allestädes närvarande ande. Den som förändrade allt, den som fortfarande kan skrämmas genom att bara sväva genom minnet.

”The people who died on 9/11 were the ones who were ’doing well’, who made the rest of us feel bad that we were doing nothing. And the jobless, the ones who played hooky or overslept, were the ones who were still alive”.

Den som kan sitt New York, kan bokstavligen följa dem på vägen: från Fifth Avenues trädkantade byggnader med ”doormen” till bargatorna i East Village, genom gatudofter, skrikande signalhorn och gråtunga skyar.

”The East Village was a valley between the tall buildings uptown and the tall buildings downtown, all of which were a fortress against whatever was outside of this memory.”

– – – – –

”A lone tree stood in the middle of a very low wrought-iron fence. The tree’s branches quivered slitghtly in the night breeze. / – – -/ Fuck I was lonley. I tried not to give in to it. It’s not like I was homeless. It’s not like I was starving in a concentration camp with a shaved head. I just wanted. Someone.”

Manolo Blahnik. Photo: Corey Balazowich.

Hur det går ska förstås inte avslöjas här. Men att Hailey gör en resa står klart, både i minnet och som person. Under tiden får du räkna med sena nätter, då det är mycket svårt att lägga ifrån sig romanen.

Bakom These Days Are Hours står bloggaren och författaren Michelle Haimhoff. Se filmerna nedan för att höra henne själv berätta. ”Everything is Not Lost” med Coldplay spelar också en särskild roll i boken, så lyssna och njut.

Är du lärare eller med i en bokcirkel, hittar du ett helt kapitel med diskussionsfrågor längst bak.

Läs These Days Are Hours*! Ett måste för alla som älskar New York och riktigt bra litteratur.

Enjoy!

*Romanen finns än så länge bara på engelska. Men detta ger läsupplevelsen en extra dimension! Och den är inte svårläst.
Foton, om inte annat anges: Anna Ström Åhlén.

Välkommen att följa bloggen på Facebook för ännu fler tips om och kring New York!

8
Leave a Reply

avatar
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
FREEDOMtravelDitteAnna Ström ÅhlénChristine&ParisEva - People in the Street Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
FREEDOMtravel
Guest

Vilken bra recension! Blir riktigt sugen på att läsa boken 🙂

Ditte
Guest

Tack för detta boktips och din fina recension. Blir verkligt sugen på att läsa boken och är säker på att jag kan känna igen många platser.
Och engelskan kan behöva att fräschas upp.

Anna Ström Åhlén
Guest

Tack så mycket! Vad roligt att du gillade recensionen och blev sugen på att läsa. Själv uppskattade jag verkligen att läsa den just på engelska. 🙂

Anna Ström Åhlén
Guest

Tack så mycket! Vad glad jag blir att du uppskattade recensionen och blev sugen på att läsa.

Ja, det ger verkligen en extra dimension åt läsupplevelsen att känna igen platserna. Sedan är det ett extra plus att engelskan inte var komplicerad. Boken är alltså ytterst välskriven men kan ändå enkelt läsas även av den som inte är jättevan att läsa på engelska.

Christine&Paris
Guest

Vilken fin recension. Det gav mig verkligen lust att läsa boken. Det är så kul att läsa böcker som utspelar sig på en plats man känner till väl så jag kan tänka mig att den var extra mysig att läsa för dig 🙂

Och kul förresten att du hittade inlägget! Jag skulle ju såklart ha skrivit till dig också, men det glömde jag 😉 Du har verkligen en mysig blogg. Ha det fint!

Eva - People in the Street
Guest

Absolut ett måste! Tack för tipset och en superbra recension 🙂

Anna Ström Åhlén
Guest

Tack så mycket! Vad kul att du gillade recensionen och blev sugen på att läsa. Vissa böcker har verkligen allt och detta är en sådan. Ett utmärkt tillfälle att frossa i "vår" stad! 🙂

Anna Ström Åhlén
Guest

Tack så mycket, Christine! Det var verkligen roligt att höra, både angående recensionen och bloggen.

Jag håller med dig, visst är det mysigt att läsa böcker där man känner igen miljön. Det ger ju upplevelsen en extra dimension, som att verkligen kliva in i boken.

Tack igen för att du länkade till mig angående att resa ensam. Ja, jättekul att jag hittade både inlägget och din inspirerande blogg som jag absolut ska återkomma till.

Ha det fint du med!