Filmens New York

New York Public Library – en fristad när istiden kommer. Foto: Anna Ström Åhlén

Har du stor New York-längtan men ingen resa bokad? Vilken tur att det då går att resa i filmens värld.

Få städer (om någon?) har varit scen för så många filmer, som The Big Apple. Allt från romantiska komedier till action- och katastroffilmer. Här på bloggen kommer jag att tipsa om New York-filmer lite då och då.

Annie Hall: en klassisk New York-film

I dag blir det en klassiker: Annie Hall, av och med Woody Allen.

Har du missat historien om den smått neurotiske Alvy Singer (Woody Allen) som blir kär i Annie ”La-di-da” Hall (Diane Keaton)? Då bör du snarast bege dig till närmaste filmuthyrning eller -försäljning.

Själv har jag nog sett filmen fyra gånger, minst. Miljöerna, replikskiftena, skådespeleriet – allt är suveränt. Inte minst den kända balkongscenen med undertexter som säkert pågår i allas våra huvuden lite då och då …

Filmen är från 1977 men nog håller den än. Och Annie Halls speciella klädstil satte minst sagt spår i modet.

The Day After Tomorrow: en katastroffilm om New York

En betydligt mörkare historia är Roland Emmerichs The Day After Tomorrow (2004), då en istid drabbar jorden och inte minst New York. Det här vill vi ju absolut inte ska hända vår favoritstad (eller någon annan stad heller). Men man får medge att filmen är skickligt gjord. Det var nästan så jag drog en lättnadens suck över att Frihetsgudinnan faktiskt stod kvar. 😉

Njut av filmerna medan höstvinden viner utanför. Värre än nedan blir det ju knappast.

Enjoy!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
7 years ago

Hej Bosse och varmt välkommen hit! Vad glad jag blir för dina uppskattande ord.

Härligt att höra att filmens New York är av stor betydelse för dig. Så fantastiskt intressant det låter att utforska New York utifrån dina favoritserier- och filmer.

Marvels serier är jag inte bekant med. Däremot hade jag gärna utforskat staden utifrån Mad Men-perspektiv. 🙂 Dock vet jag ju att det mesta spelades in i studio i Los Angeles.

Jag hoppas du får en fantastisk resa i december. Återkom gärna med rapport!

Bosse Hagstedt
7 years ago

Hej och tack för en superbra blogg som jag precis upptäckt. Väldigt bra information. Filmens NYC är en stor del till varför jag kommer tillbaka. På 50-talet, när jag föddes, var Amerika en ouppnåelig plats på jorden. Det var något man läste om i tidningarna. Hollywood, John Wayne, Elvis, Humphrey Bogart…New York blev en utopisk dröm också genom alla jazzprogram på 60-70 talen med Claes Dahlgren, Leif "Smoke Rings" Andersson m fl. Men nu är det film och tv-serier som gäller. I februari blev den Daredevil-spotting och nu går jag i Luke Cage:s forspår i Harlem några dagar i december.… Read more »