Om att välja och boka hotell

Hotellet, den där detaljen som kan vara hur liten eller hur stor som helst på en resa. Hur tänker jag? Towe med resebloggen Come Fly With Me drog i gång en utmaning i frågan. Här svarar jag på 14 frågor om att boka och välja hotell.

#1 Vad är viktigast när du ska välja hotell?

Allra viktigast för mig är en skön hotellsäng. Från att ha kunnat sova i princip var som helst (som på stationsgolv) har jag blivit allt mer kräsen med åren. Sängen ska vara mjuk och ”fluffig”, punkt! Här kan du läsa mer om min jakt på hotell med sköna sängar.

#2 Vad är det första du gör på ett hotellrum?

Jag kollar om sängen är skön (en följd av punkten ovan). Därefter går jag till fönstret och spanar in utsikten. Jag kikar också på badrummet och i skåpen. Om jag tänker blogga om hotellet (vilket ofta är fallet) åker förstås kameran fram innan jag packar upp.

#3 Hur ser det ut när du ska boka och välja hotell, hur går du tillväga?

Priset och läget är förstås också viktigt, så jag googlar recensioner och jämför olika sajter. Ett lugnt läge är vad som gäller, utan tung trafik utanför. Men viktigast av allt är betyg från tidigare gäster.

#4 Vad är värt att lägga extra pengar på?

Jag brukar inte satsa på någon enskild detalj. Men nog betalar jag lite extra för en extra hotellstjärna. Oftast går ju standarden hand i hand med gästbetygen, men långt ifrån alltid.

#5 Vilket är det bästa hotellet du bott på i Sverige?

Det bästa hotellet jag någonsin bott på i Sverige är ett hotell i Piteå. Det är dock närmare 25 år sedan, så jag vet inte om det finns kvar. Det låg i alla fall inrymt i ett före detta mentalsjukhus (!) i en vacker park och rummen kändes otroligt lyxiga. Bäst var frukosten, som bland annat innehöll färska hjortron till nygräddade våfflor. Någon som vet vilket det kan ha varit?

Utsikt från hotellkorridoren på ett hotell i Ostrava, Tjeckien.

#6 Och i världen?

Det lyxigaste jag bott på hittills måste vara Sofitel i New York. Överallt fanns färska orkidéer och mot kvällen kom personalen för att iscensätta en särskild nattningsprocedur. Kimptonhotellet 70 Park Avenue kvalar också in högt på listan, med ”hosted wine hour” varje kväll. (Detta hotell har dock numera bytt ägare och heter Iberostar 70 Park Avenue.)

#7 Vad ger ett hotell extra pluspoäng?

Personlig omtanke och genomtänkta detaljer, kort sagt ”det lilla extra”. Det kan vara allt från ett vänligt bemötande med inställningen ”det här ordnar vi” till färsk frukt på rummet eller finurliga inredningsdetaljer.

#8 Ett riktigt bottennapp i hotellväg?

Det sämsta hotellet jag någonsin bott på är Stadshotellet i Tranås. Sängen liknande närmast en sliten brits och inredningen såg ut att falla samman när som helst. Men detta var på 90-talet, så jag skulle bli förvånad om det inte har genomgått en helrenovering sedan dess. (Var tvungen att googla och ser att svaret är ja: men först år 2010!)

En del av hotellfrukosten på Buddha-Bar i Budapest.

#9 Hur viktig är frukosten?

Jag räknar inte alltid med att det ska ingå frukost i hotellvistelsen. Men om den ingår; då är den mycket viktig! På frukostbuffén ska det finnas både laktos- och glutenfria alternativ. En kock som steker omelett eller ägg på beställning ger också pluspoäng. Blä för stelnade förstekta ägg, likaså för överkokta eller för löskokta. Det ska också finnas fräscha varma rätter, som äggröra och bacon. Men kakor och sötsaker kan jag vara utan!

#10 Tre bra saker i ett hotellrum?

Skön säng (okej, nu vet ni), fri wifi och ett kylskåp (särskilt i varma länder där man inte kan dricka kranvattnet). Sedan är det ju toppen om det finns bra produkter i badrummet, som tvål, schampo, balsam och bodylotion.

#11 Tre mindre bra saker?

Avsaknad av luftkonditionering, störande trafik utanför och obekväma sängar (ja, ni VET …). Men allt detta brukar ju gå att kolla i förhand. Ett otrevligt bemötande av personalen sänker också hela hotellupplevelsen. Tar hotellet extra betalt för wifi? Ja, då går det bort direkt.

Ett av Sveriges vackrast belägna vandrarhem: fyrbyn på Stora Karlsö.

#12 Vilken typ av hotell föredrar du?

Det beror på vilken resa jag gör. På ett ställe som Stora Karlsö är det fullt tillräckligt med en enkel stuga, utan massa faciliteter. Är jag på resa med familjen passar ett lägenhetshotell bäst, medan ett fyrstjärnigt gärna bokas för weekendresan.

#13 Klagar du om du inte är nöjd med rummet?

Absolut. Men ”klaga” låter så negativt. Allt handlar om hur man framför sina synpunkter. Man kan vända på det och med ett leende ”framföra önskemål” i stället. Då får man oftast ett utmärkt bemötande och det man vill. En gång fick jag ett rum med utsikt mot en brandvägg med en fläkt som lät som ett tröskverk. Jag ”klagade” och fick en svit, med vattensäng och kristallkronor … 😉 På senaste resan till Italien var inte luftkonditioneringen på hela natten. Vi sade vänligt till och fick en perfekt temperatur de kommande nätterna.

#14 Finns det någon hotellkedja som ligger dig extra varmt om hjärtat?

Jag brukar inte bo på någon särskild hotellkedja. Men Kimptons hotell i New York är något alldeles extra. Skulle gärna återvända till ett sådant! (Se ovan, om 70 Park Avenue.)

Hur tänker du som läsare när du ska välja hotell? Jag är nyfiken!

PS. Här kan du läsa ursprungsinlägget om att boka och välja hotell på Come Fly With Me. Fler bloggare som svarat på utmaningen: Daniel med Traveler’s Edition, Gunilla och Christofer med 4000 mil, Helena och Peter med FREEDOMtravel  samt Charlotta med Bara brittiskt. Har du också svarat? Berätta, så länkar jag.

Samtliga foton: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

14 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
7 years ago

Vad kul att du också blev sugen på Sofitel! Ja, det är verkligen klass på det hotellet. Vi lyckades få ett bra pris via en kombinationsresa med både flyg och hotell, via Supersavertravel.

Tack för tipset om St Ives som resmål. Får kolla upp det närmare!

barabrittiskt
7 years ago

Även jag blev sugen på det där Sofitel. Har aldrig testat något av dem fast de finns både på Gatwick, i Bryssel och många andra ställen jag rör mig regelbundet.

Ja St Ives ska du till inte bara för hotellet. Det i sig har vissa brister men läget och stämningen är underbara faktorer.

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Förstod det, efter en stund … 😉

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack, Ditte, vad kul att du blev inspirerad att bo på Sofitel och 70 Park Avenue. Det sistnämnda hotellet har ju bytt dock bytt ägare nu, så det är inte ett Kimptonhotell längre. Men kanske är det fortfarande bra. Åh, Ritz Carlton, vilket legendariskt hotell! Förstår att det var en upplevelse. Likaså Grand i Stockholm. Håller helt med dig i övrigt. Visst finns det hotell som har mera själ och charm, utan att vara lyxiga. Sådana gillar jag absolut också. Det beror alldeles på vad det är för resmål, typ av resa och vem man reser med tycker jag. Ha… Read more »

Ditte
7 years ago

Det var jag som skrev …

D
D
7 years ago

Jag har läst svaren i utmaningen, men avstår denna gång. Delar i stort dina åsikter och hoppas på sikt kunna prova Sofitel i N.Y eller Kimpton på 70 Park Avenue. Däremot har jag bott en natt i N.Y på The Ritz Carlton, vid Central Park och det var lyxigt värre. I Sverige är det "finaste hotell", vad gäller lyx, varit Grand Hotel i Stockholm. En upplevelse i sig. Men det finns andra hotell som jag tycker är mer charmiga och som har en "själ", vilket inte alla "lyxhotell" har. Roligt att läsa vad du tycker om hotell och hur du… Read more »

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Kul du gillade utmaningen! Jag såg att du svarat själv nu också, så jag ska genast in och läsa. Jag ska självklart även länka till dig ovan.

Tänk vad skönt med husbil, på det sättet att man alltid vet att sängen är bekväm. Det vore något för mig! 😉

FREEDOMtravel
7 years ago

Den här utmaningen är ju lite rolig, ska se om jag hinner med den också 😉 Fast jag är kanske inte lika erfaren när det gäller hotell eftersom vi bott mycket i husbil. Men förstås, inte alltid!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack för påminnelsen! Det tycker ju jag med. Kuddarna ska också vara fluffiga och gärna många. 🙂

Daniel Rydén
7 years ago

Kuddarna. Kuddarna är viktigt! 😉

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack, kul att du gillade inlägget. Vad bra att du kan sova på de flesta underlag; det underlättar ju enormt. Håller med om att kudden är viktig också. Ibland kan det till och med vara bra att knöla ner sin egen dunkudde i packningen. Den väger ju inte mycket. 🙂

Roligt att ni också svarat på frågorna. Jag ska in och läsa och lägger även till länken!

4000mil.se
7 years ago

Kul att läsa! Visst är det härligt med en bra säng. Fast jag sover gott på de flesta underlag. Värre då med en stenhård för hög kudde.
Vi har också svarat på frågorna här:
http://4000mil.se/index.php/att-valja-hotell/

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket! Ja, det var troligen det. 🙂

Kattas Betraktelser
7 years ago

Troligen dagens Furunäsets Hotell och Konferens. Idag en konferensanläggning, boende och företagsby.