Apple’s Flagship Store

Apples flaggskeppsbutik på Fifth Avenue – en institution. Foto: Anna Ström Åhlén.

New York är som bekant the Big Apple. Men i äpplet finns även ett mindre äpple, vilket knappast heller gått någon förbi. Särskilt inte i dessa dagar, då en av tidernas störste företagsledare gått ur tiden – Steve Jobs.

Apples flaggskeppsbutik på Fifth Avenue är ett måste på New York-resan, inte bara för inbitna fantaster. Undertecknad tillhörde inte den skaran – ännu – vid New York-besöket i våras. Men nog var jag bra sugen på en Iphone 4. Det fanns dock ett problem: de flesta telefoner är låsta till det amerikanska telenätet. Att hitta en telefon som var ”unlocked for Europe” var en utmaning. Det höll på att lyckas, eller ska vi säga misslyckas …

I en annan butik – liten och skum – lovade man nämligen guld och gröna skogar, eller åtminstone Iphone 4, i alla upptänkliga färger (!). För blott tvåtusen riksdaler. Men telefonerna fanns inte i butiken. De skulle hämtas någonstans ifrån och kom aldrig. Inte ens när jag hade bråttom till flygplatsen. Dock erbjöd säljaren betalning i och leverans till hotellobbyn, och – tänka sig – han kände mycket väl till Strängnäs, när jag berättade var jag bodde. Right.

Nej, det blev en Iphone på hemmaplan i stället. Men ett besök i Apples huvudbutik blev det däremot ändå. Bara för upplevelsen.

En trappa i en glaskub leder ner till fantasternas mecka: en lokal bemannad dygnet runt, året runt. På stora bord finns Apple-prylar för allmänt beskådande och fritt testande! En försäljare tar hand om dig på rekordtid, om så önskas. Alltid med serviceflaggan i topp och oändligt tålamod. Om du shoppar loss, glöm inte att en del produkter behöver adapter hemma. Behöver det nämnas att butiken alltid är full?

Vi avslutar med ett historiskt ögonblick: introduktionen av Iphone, den allra första. Vad kan man säga, annat än att Apple vet att vårda sitt äpple.

Frid över Steve Jobs minne!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments