Tips: Motverka jetlag på resan till New York

Du står vid gaten och ska just kliva på planet till New York. Kan du vara annat än lycklig? Men ett litet minus i kanten är tidsskillnaden. Mellan svensk tid och New York-tid skiljer det sex timmar. Hur ska man undvika jetlag? Att vara helt opåverkad är rätt ovanligt. Men det finns en hel del du kan göra, för att må så bra som möjligt när du är i New York.

Här kommer några tips mot jetlag:

1. Ta det lugnt med alkohol ombord.
Inte få fira semestern med ett glas vin? Det låter inte vidare kul. Självklart kan du ta en drink eller två ombord. Men tänk på att att ett glas vin ombord motsvarar minst det dubbla på landbacken. Kroppen kommer att skrika efter vatten, så drick just det emellan varven. Då minskar du risken för jetlag.

2. Drick mycket vatten.
Det är lätt att bli uttorkad på hög höjd. Drick minst en deciliter vatten i timmen. Vatten brukar också ingå kostnadsfritt ombord. Säg bara till kabinpersonalen när du behöver mer vatten.

3. Stanna uppe till kvällen lokal tid när du är framme
Håll dig uppe, när du väl kommer fram, trots att marken gungar under fötterna. Du lär slockna som ett ljus när klockan väl är 21.00 i  New York (03.00 svensk tid). Men räkna med att vakna sex timmar senare och ha svårt att somna om. Då är det ju morgon i Sverige! Ett trick kan vara att inte ligga och vrida sig. Kliv upp och läs en bok. Men håll rummet ganska mörkt, så kroppen förstår att det är natt. Hur du än gör, kommer du dock att vakna tidigt. Passa på att ta vara på tiden, genom att till exempel ta ett pass på gymmet (om sådant finns på ditt hotell). Sedan är du mer än redo att besöka en diner och lägga New York för dina fötter!

4. Se till att få mycket dagsljus
Under dagtid i New York: Se till att vara ute! Vad passar bättre än att ta långa promenader i dagsljus och uppleva staden? Inomhusvistelser, som museibesök, kan du till viss del spara till slutet av resan.

5. Prova melatonintabletter
Är det väldigt svårt att inte somna om när du vaknar på natten? Prova melatonin. Det finns receptfritt på varje drugstore. I vart och vartannat gathörn av New York finns till exempel Duane Reade, där du hittar allt från mediciner till smink och smörgåsar.

6. Försök att sova på planet på vägen hem
De flesta flyger hem vid sen eftermiddag, New York-tid. Det kan vara svårt att sova på planet, men att sluta ögonen under en sovmask några timmar kan göra mycket mot jetlag. Även om du inte sover, vilar du. Missa bara inte att göra fot- och bengymnastik då och då, för att undvika risken för blodpropp.

7. Ett annat trick är att börja förebygga jetlag redan före resan.
Gå upp halv sex en tid och jobba lite före frukost. Lägg dig sedan hyfsat tidigt. Då blir tidsomställningen inte lika svår, när du väl kommer iväg.

Mitt allra bästa tips mot jetlag:

8. Slutligen mitt allra bästa tips: Ta vätskeersättningen Uppy. Den har helt förändrat mina USA-resor!
Läs mer här om medlet Uppy som lindrar effekten av jetlag.

Enjoy!

Photo by Tim Gouw.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments