Eataly – italiensk saluhall i New York

Italienskt är ett återkommande tema på den här New York-bloggen. Inte så konstigt kanske, med tanke på det stora utbudet av just italienskt i New York.

Men i dag besöker vi inte en restaurang utan flera – en italiensk saluhall som fyller en hel galleria. Platsen är Flatiron District, med kända Flatiron Building som du säkerligen kommer att vilja se under din resa.

Saluhallen har det finurliga namnet Eataly och här kan man gå i timmar. En perfekt sysselsättning, särskilt när det regnar i New York. Det doftar intensivt av mogna ostar, nymalda kaffebönor och vitlöksångande pasta.

Här kan du köpa med läckra delikatesser såväl till picknicken som till hotellrummet. Ostar av alla de slag, konfekt, choklad, charkuterier, viner … Listan kan göras hur lång som helst.

Det finns förstås också färdiglagat, på olika serveringar i hallen. Slå dig ner och ta en fika eller ett glas vin och ägna dig åt den perfekta sysselsättningen i New York: att spana på folk. Eller också promenerar du omkring med glaset i handen; det är faktiskt tillåtet!

Om du känner dig lite vilsen går det bra att få en guidad rundtur. Det kostar (i skrivande stund) 35 dollar och då ingår även provsmakning, av till exempel mozarella, hembakat bröd, pizza och gelato.

Har du foodievänner därhemma som väntar sig en och annan present? Då ska du passa på att köpa med ätbara gåvor när du ändå är här. Viner av hög klass finns förstås också i sortimentet.

Eataly står för högsta kvalitet, det kan du räkna med. De har till och med ett manifest på sin webbplats, med bland annat parollerna ”Mat förenar oss” och ”Vår passion har blivit vårt jobb” (något som även undertecknad instämmer i).

Priserna är ibland åt det högre hållet förstås. Smakar det så kostar det. Men allt är inte dyrt och givetvis hänger det även på aktuell dollarkurs.

Vill ha lite luft under besöket, ska du ta dig upp på taket till Eataly. Där finns nämligen Birreria, som min vän resebloggaren Eva Sollén skrivit om på bloggen Peopleinthestreet, Som namnet antyder kan du dricka öl här, till och med färskt från husets eget bryggeri.

Om du är en genuin foodie, kanske du bestämmer dig för att boka en matlagningskurs eller temakväll. Varför inte för att göra egen pasta eller choklad? Se Eatalys webbplats för aktuella evenemang.

Slutligen finns ännu ett attraktivt besöksmål inom krypavstånd: takbaren 230 Fifth. Du behöver med andra ord inte vara sysslolös i Flatiron District.

Enjoy!

PS. På bloggens Facebooksida hittar du fler tips för resan till New York.

Samtliga foton: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
9 years ago

Det låter som en bra plan! 🙂 Just det här med flera upplevelser i en, det är svårt att motstå.

Helena
9 years ago

När jag åker till New York så ska jag definitivt besöka detta ställe! 😀

Anna Ström Åhlén
9 years ago

Ja, visst är det underbart! Härligt att höra om andra som också tycker att detta ger tillvaron en riktig guldkant.

Synne
9 years ago

Å, jeg elsker sånne steder hvor man kan gå og se, lukte og smake i timevis, og kjøpe med seg mange spennende skatter hjem!

Anna Ström Åhlén
9 years ago

Härligt att höra! Då är vi lika. God mat är en ytterst viktig del av livet, inte minst på resor.

lenaiwales
9 years ago

Där skulle jag nog också kunna spendera många timmar! Älskar god mat!

Anna Ström Åhlén
9 years ago

Ja, verkligen. Inga problem att få några timmar att gå där! 🙂

Anna Ström Åhlén
9 years ago

Tack, Eva! Ja, dit återvänder man gärna. Ett fantastiskt koncept, som så mycket annat i New York! 🙂

scottishmoments
9 years ago

wow vilket ställe! där skulle jag lätt kunna spendera flera timmar…

Eva Sollén
9 years ago

Fint inlägg, Anna 🙂
Håller med dig, Eataly är verkligen värt att besöka. Inte bara en, utan flera gånger!