New York Sculptures – Fish Farm and LOVE

New York är fullt av skulpturer. Givetvis … Detta är ju staden som har allt!

På dina promenader kan du stöta på allt från konst med många år på nacken, till stora loggor eller säsongsbetonade dekorationer.

De här fiskhuvudena stötte jag på i Brooklyn, när jag ätit hummer på Luke’s Lobster. (Du vet, den som smakade alldeles himmelskt och serverades i ”korvbröd”.)

Skylten intill berättar att verket heter Fish Farm och att konstnären är Ben Snead. Mitt i en gräsmatta sticker dessa tropiska fiskar upp sina huvuden. Läs mer här.

En mera känd skulptur är LOVE, som du hittar i Midtown West.

Bakom LOVE står Robert Indiana, som skapade symbolen inom Pop Art år 1966.
Ursprungligen togs den fram för att användas i tryck. Bokstäverna LO och VE, staplade på varandra, dök upp i en serie dikter år 1958. Sedan användes de i en målning 1958, med orden ”Love is God”. Ett julkort 1964 blev fortsättningen och sedan hamnade symbolen på frimärken under 1970-talet.

I dag finns symbolen som skulptur över hela världen, med sitt karakteristiska lutande O. Hippierörelsen på 60-talet älskade den, och på 90-talet blev den skateboardåkarnas symbol i LOVE Park Pennsylvania, där skateboardåkning blivit förbjuden.

I NYC hittar du LOVE-skulpturen vid 1359 Avenue of the Americas. Passa på att besöka den när du promenerar norrut mot Central Park.

Hit söker sig många kärlekspar för att fotograferas vid de gigantiska bokstäverna. Så även svenska Annika som gifte sig i New York våren 2013.

Läs min intervju med Annika om hennes bröllop i New York och se makens ”räddningsaktion” vid skulpturen …

Enjoy!

PS. Vill du höra hela historien bakom LOVE-ikonen? Lyssna när Robert Indiana själv berättar! På bloggens Facebooksida hittar du mer inspiration för resan till New York.

4
Leave a Reply

avatar
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Kattas BetraktelserAnna Ström Åhlénlenaiwales Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Kattas Betraktelser
Guest

Åh vilka härliga fiskar! Jag läser mellan varven dn blogg. Själv har jag bott en kortare tid i bl.a Atlanta och gillar NY mycket. Reser tillbaka till NY nästa månad och ska se om jag finner något nytt spänannde att besöka. Din blogg inspirerar.

Anna Ström Åhlén
Guest

Tack så mycket! Vad roligt att du tittar in här och hittar inspiration.

Ja, fiskarna var verkligen häftiga. Typiskt New York att saker dyker upp (ja, det ser ju bokstavligen ut som de gör det), när man minst anar det.

Hoppas att du får en riktigt härlig resa!

lenaiwales
Guest

Fina fisken!!! Riktigt roliga firrar och så lite kärlek också!

Anna Ström Åhlén
Guest

Ja, man blir verkligen glad av de här skulpturerna!