The Creative Little Garden – ”hemlig” trädgård i East Village


Bakom en grind med solstrålar lockar den – den hemliga trädgården i New York. Närmare bestämt i East Village.

The Creative Little Garden heter trädgården och det är en solig oktoberdag som jag och resebloggaren Eva Sollén (Peopleinthestreet) kliver in. Att det är en prisbelönt oas i asfaltsdjungeln förstår man direkt. Kanske är den inte heller så hemlig, egentligen. Men definitivt inte något man hittar i varje guidebok.

The Creative Little Garden drivs helt ideellt och är, precis som namnet antyder, en trädgård där kreativiteten flödar.

Här, mellan två sexvåningshus, har trädgården prunkat sedan 1982. Platsen är en före detta rivningstomt, där ett hus brann ner under 70-talet. På initiativ av Florence Cachelin skapades så trädgården, som en del i kampen för människors rättigheter ”downtown”. Än i dag svävar Florences minne i trädgården, som fortsätter drivas i hennes anda.

I maj 2012 fick de den hedervärda utmärkelsen Best Community Garden. Och det är de värda.

Vem som helst är också välkommen hit, även om man inte är medlem.

Vid vårt eget besök träffar vi snart på en mycket trevlig man, som påtar i rabatterna. Det är Ron Latigano, en av de första medlemmarna. Han berättar med inlevelse om ”sin” trädgård, som frodas året runt.

Här stortrivs många fåglar, som får gott om mat de kalla årstiderna. Att de mår bra hörs på deras sång, som överröstar det svaga bruset från Avenue A och B.

Lokala konstnärer har bidragit till att smycka trädgården, som döljer många överraskningar i lövverket. Vatten porlar bland blanknötta stenar, ekorrar kilar längs stammarna och där lurar minsann … New York i miniatyr!

Mitt i allt står en trädgårdsgunga, där Eva och jag slår oss ner för att bli förevigade av Ron. Vi förstår verkligen att det gärna är hit man går i grannskapet – för en stund med en bok, ett stilla samtal eller bara meditation i grönskan.

Den som vill kan också boka The Creative Little Garden för ett event. Varför inte ett bröllop, en fotosession eller privat middag? Tänk då på att det är max 35 gäster som gäller och att allt måste vara avslutat före mörkrets inbrott. Se fler regler på trädgårdens webbplats!

Vad du än väljer, är du efter besöket redo att åter ”hit the streets of Manhattan”. Men kommer du spontant, får du gärna lämna ett bidrag i donationslådan. Då ökar chanserna att denna lilla trädgård ska kunna välkomna ännu fler generationer.

Ett besök här är ett måste på din resa till New York. Det är en order!

Adressen? Den är 530 East 6th Street. Se karta nedan, särskilt om du som jag saknar genen för lokalsinne! Ett hett tips är tunnelbanan till 2nd Avenue.

Enjoy!

PS. För mer inspiration och tips om New York: Välkommen att följa bloggen även på Facebook och Instagram.

Samtliga foton: Anna Ström Åhlén, utom bilden på trädgårdsgungan som är tagen av Ron Latigano.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
8 years ago

Ja, det var så mysigt där! Nej då, ingen fara med fåglarna. Under vårt besök höll de sig i träden och buskarna. Hoppas det ordnar sig med din fågelfobi!

Jennifer - svensk globetrotter i Finland

Ooooh, ser så fint ut! Men fåglarna kommer inte för nära hoppas jag? Jag har sådan fågelfobi och klarar inte av uteserveringar där fåglarna flockas 🙁 Senast inatt drömde jag om en fågel som kom in i mitt rum och inte hittade ut utan bara flög in i mig gång på gång…. Borde gå i terapi för detta, haha.

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack så mycket, Eva! Ja, vilken oas det var. Och vilken tur att vi träffade på trevlige Ron! 🙂

Eva Sollén
8 years ago

Härligt inlägg och vilken otroligt trevlig stund vi hade i den lilla parken. Ett perfekt ställe för en stunds avkoppling i den annars så pulserande staden 🙂